Alkaraz nastavlja pohod na Novaka! Miša pružio dostojan otpor, ali više od toga nije uspeo!

22.01.2024

11:05

0

Drugi teniser sveta je bio krupan zalogaj za Kecmanovića

Alkaraz nastavlja pohod na Novaka! Miša pružio dostojan otpor, ali više od toga nije uspeo!
Miomir Kecmanović - Copyright Tanjug/AP Photo/Louise Delmotte

Srpski teniser Miomir Kecmanović zaustavljen je u meču osmine finala Australijan opena i to nakon 108 minuta borbe sa drugim teniserom sveta Karlosom Alkarazom, 3:0 (6:4, 6:4, 6:0).

Ulogu favorita u ovom susretu jasno je imao Španac, međutim, to je morao da potvrdi i na terenu, a Miša, koji je u prethodnim duelima u Melburnu pokazao kako da se nosi sa favoritima, nije se predao pre izlaska na teren. Želeo je Srbin da olakša put Novaku Đokoviću do titule, ali je umor iz prethodnih mečeva, ostavio traga na Kecmanoviću.

Dobro je ušao u meč i u prvom setu namučio Španca. Iako je Alkaraz brejk načinio u trećem gemu, Miša nije bio u podređenoj poziciji. Na svom servisu, Alkaraz je bio siguran, dok je Kecmanovića više puta pokušao da ugrozi. Igralo se na razmenu, ali ga nije nadmudrio. Samo dve neiznuđene greške u ovom delu meča, ali znatno veći broj vinera bio je na strani rivala, pa je Kecmanović morao da se pomiri sa rezultatom. 

A u dobrom raspoloženju je krenuo i u drugom. Zapravo, obojica su igrala odlično. Bio je to set u kome su pretežno teniseri dolazili do gema sa nulom, a onda tradicionalno ključni sedmi gem i brejk za Španca. Duga razmena poena otišla je na ruku drugog reketa sveta, koji je diktirao tempo do kraja prvog dela igre. Uspeo je da primora Novakovog glavnog konkurenta za titulu prvog grend slema da dosta trči, ali i da nakon jedne greške, nezadovoljno vrisne. Ipak, Miša nije uspeo da ugrozi servis rivala, nije čak stvorio ni brejk šansu, ali je uvećao broj neiznuđenih grešaka.

U kontra ritmu je ušao u treći set i kao da se već predao, izgubio prvi gem. Španac je potvrdio brejk, a potom još jednom oduzeo servis Miši, pa je poraz bio evidentan. Grešio je Kecmanović netipično, iznudio je Alkaraz u njemu neko drugo lice, nije mu išlo ni kada je servirao, a Karlitos nije propuštao poklone, pa je treći set prilično lako okončao, sa 6:0.

Ovim trijumfom, Alkraza je otišao na megdan Aleksanderu Zverevu koji je nakon drame u pet setova eliminisao Kameruna Norija, dok Mišu čeka odmor od napornog turnira.

BLOG UŽIVO:

Treći set

0:6 - Bilo je jasno da Alkaraz neće da se kocka u šestom gemu, pa je krenuo sa 30:0. Miša je pak rešio da pokaže zube i da niej zalutao u osmini finala, ali je nakon 30:30, sve bilo veoma brzo rešeno.

0:5 - Morao je Miša da se pomuči do poena na svom servisu, čak i pri velikom vođstvu rivala. Nije želeo Alkaraz da prepusti Srbinu lake poene, borio se za svaku loptu, proklizao dva puta i stigao do 30:30. Stvorio je Kecmanović gem loptu, ali je usledilo i izjednačenje, pa je Miša ponovo bio u prilici da se bori i sa brejk šansom. Alkaraz nije propustio poklon kada se Kecmanović našao na mreži, pa je poslao paralelu i stigao na korak od trijumfa!

0:4 - Karlitos ide ka trijumfu, lako je stigao do 30:0, a onda je sreća pogledala i Kecmanovića, 30:15.  Ipak, dva dobra servisa i eto novog uvećanja prednosti.

0:3 - Ne ide. Miša čini ono što nije tokom čitavog meča, Alkaraz iznudio kod Srbina greške kojih nije bilo u prethodna dva seta. Stigao je Španac i do brejk šanse, ali je Miša odlično odservirao i to drugi servis, međutim, ubrzo je načinio novu grešku, a nakon duge razmene, usledio je i sjajan viner za novi brejk i vrisak Španca.

0:2 - Loše se kreće Kecmanović, pa pravi nekarakteristične greške, 40:0. Alkaraz sa nulom potvrđuje brejk.

0:1 - Miša ima poslednju priliku da se priključi, ali je načinio i dve neiznuđene greške, 15:30. Odbranio se Kecmanović, ali je brzo pružio rivalu i novu šansu, 30:40, a zatim je Španac ubrzao korak i stigao do prednosti.

Drugi set

4:6 - Greši Alkaraz, ali greši i Miša, 15:15, a zatim dva dobra poteza za Španca za dve set lopte. Drugu ne koristi, ali treću nakon greške Kecmanovića, da.

4:5 - Nešto pasivniji Miša i Karlitos koji želi što pre do seta, 30:30. Izašao je na mrežu, probao je Kecmanović da ga lobuje, ali je Karlos prikucao lopticu u polje, za pvu set loptu. Nije dao Miša, servirao je pravo u telo rivalu, za prednost, a potom i primorao Alkaraza na grešku.

3:5 - Nastavio je Alkaraz na svom servisu da diktira tempo. Brzo je stigao do 30:0, a potom u nadmudrivanju na mreži, stigao i do 40:0.  Uzvratio je Kecmanović već u narednom poenu, Alkaraz je poslao skraćenu loptu, Miša stigao, a nakon razmene na mreži, preko "stubića" poslao loptu u polje, 40:15. Više od toga u ovom gemu nije uspeo.

3:4 - Uhvatio je Karlitos Mišu na pogrešnoj nozi, 15:30. a zatim izvukao grešku Srbina, za dve brejk šanse, prve u drugom setu. Duga, izjednačena razmena, i na kraju promena ritma Španca za brejk!

3:3 - U drugom setu, dobar servis igra ključnu ulogu, novi gem sa nulom, ovog puta za Alkaraza.

3:2 - Zna Kecmanović da prošeta rivala i ne libi se da to učini i drugom teniseru sveta. Dva vinera i 30:0, Španac je bio u podređenoj poziciji, a zatim je jednu lopticu poslao u mrežu i pokazao nezadovoljstvo. Miša uzvratio sa nulom!

2:2 - Dosta je tokom pauze Alkaraz radio na servisu, što se vidi u ovom meču, pa je gem dobio sa nulom

2:1 - Nakon teškog drugog gema, vidi se umor na igračima, Španac se čudesno brani, ali Miša ne planira da popusti, 40:30. Nešto kraću loptu, Alkaraz koristi za 40:40, ali je Kecmanović potom servirao snažno i stigao do gema.

1:1 - Prošetao je Miša Alkaraza, izašao na mrežu i stigao do 0:15, ali i su stigla i dva dobra servisa Španca, 30:15. Međutim, Kecmanović je rešio da se igra i izazove rivala, ponovo duga razmena udaraca i još jedan izlazak na mrežu koji je pripao srpskom teniseru, 30:30. Ali, kada je teško, Španac servira odlično, 40:30. Ponovo Španac izaziva Mišu na mrežu i imamo prvo izjednačenje na servisu Alkaraza, 40:40! Poklekao je ovog puta Kecmanović, poslao lopticu u aut, zatim i servis Španca pravo u telo Miše i 1:1.

1:0 - Miša nastavlja kao da se ništa nije dogodilo, dobro otvara i kontroliše rivala.

Prvi set

4:6 - Odlično igra Kecmanović i nakon duge razmene primorava drugog tenisera sveta na grešku, 15:15. Evo i nove greške Španca, Miša ima 15:30, ali evo i snažnog servisa Alkaraza, 30:30. Potom i dva asa, od ovoga nema odbrane, pa je prvi set okončan nakon 39 minuta. 

4:5 -  Gem biti ili ne biti u ovom setu, a Miša igra kao da je tek početak. Forhend vinerom, a potom as servis za opstanak u meču i prebacivanje pritiska na mlađeg rivala.

3:5 - Alkaraz i dalje siguran na svom servisu, ali Miša je želeo priključak. Prišao je na 30:15, a potom je i uhvatio sjajan volej iza leđa za 40:30. Dobar servis i Španac čuva prednost.

3:4 - Načeo je Karlitos Mišu forhend vinerom u sedmom gemu, ali se Srbin nije povukao, 15:15. Ipak, naredni udarac je završio u mreži, uzvratio je Kecmanović, a ubrzo je stigla i nova brejk šansa za Španca. Nakon kraće razmene, paralelom je stigao do 30:40, ali je u narednom potezu načinio grešku. Dva dobra servisa u ključnim trenucima i Miša je stigao do gema.

2:4 - Španac pak siguran na svom servisu. Odlično se kreće, naročito pri izlasku na mreži i volej igrom, Miši ostavlja jako malo prostora da priđe i vrati brejk, 30:0. Uzeo je srpski teniser poen, ali u ovom gemu, više nije učinio

2:3 - Uspeo je Kecmanović da prošeta Španca i natera ga na grešku, a gde je jedna, tu je stigla i druga. Pogrešio je Miša prilikom izlaska na mrežu, ostavio je rivalu dovoljno prostora da ga nadigra, pa je umesto gemam ponovo morao da servira, a zatim je Alkaraz stigao i do 40:40! Pod pritiskom, dobar prvi servis, a potom i odlična razmena udaraca i evo gema.

1:3 - Pametno igra Alkaraz, dobar servis kojim Mišu šalje daeko od osnovne linije i izlazak na mrežu, koji gotovo sigurno donosi poene, 30:0. Statičniji je Kecmanović na servisu rivala, pa je Alkaraz potvrdio brejk

1:2 - Dobar prvi servis za srpskog tenisera, ali Španac polako nameće svoj ritam i dolazi do dve brejk šanse. Ponovo duga razmena, Miša je izbacio Alkaraza iz ravnoteže, ali je mrežica pomogla Špancu za prvi brejk na meču!

1:1  - Alkaraz udara snažno, sreća je na njegovoj strani i Miša u prvom gemu bez prilike da išta učini. Ubitačan je bio forhend Španca

1:0 - Idemo, Miša prvi servira! Nakon duge razmene, prva greška Kecmanovića, a nakon auta, ubrzo i dva dobra servisa i 30:15. Dobro je krenuo Miša, još dva dobra prva servisa i prednost, 1:0!

09.10 - Počinje zagrevanje!

09.04 - Kladionice ne daju gotovo nikakve šanse srpskom asu da trijumfuje. Po njima je Alkaraz ogroman favorit.

08.45 - U dosadašnjem delu turnira Miša je na terenu proveo 9 sati i 55 minuta naspram 6 sati i 53 minuta Karlosa, koji sigurno odmorniji ulazi u duel. Njegov prošli meč trajao je 66 minuta, dok je Kecmanović na terenu proveo gotovo puna 4 sata.

08.30 - Kecmanović i Alkaraz su se prethodno samo jednom sastali, a 2022. godine u Majamiju slavio je Španac sa 6:7(5), 6:3, 7:6(5). I iz ovog rezultata jasno je da MIša može da se nosi sa favorizovanim rivalom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike