Ovako je nadmeni Federer pričao o Novaku pre 14 godina: On je običan, takvih tenisera ima mnogo na ATP turu

07.08.2021

07:37 >> 07:39

0

Švajcarac nije mogao da pretpostavi da će se Srbin pretvoriti u njegovu noćnu moru

Ovako je nadmeni Federer pričao o Novaku pre 14 godina: On je običan, takvih tenisera ima mnogo na ATP turu
Copyright Profimedia

Na današnji dan pre 14 godina Novak Đoković je po prvi put srušio dotad nepobedivog Rodžera Federera. Bilo je to finale u Torontu, njihov peti duel, a Srbin je na turnir došao kao četvrti igrač na ATP listi.

Nakon velike borbe u tri seta i 140 minuta provedenih na terenu, Federe je po prvi put morao da prizna Srbinu da je bio bolji. Posle toga Novak ga je rušio još 26 puta, pa je sada njihov međusobni skor 27:23 za prvog reketa sveta.

Tada, međutim, niko nije očekivao ovakvu sliku, ponajmanje Federer. Zato su i zanimljivi odgovori Švajcarca koje je dao na konferenciji za medije u Torontu posle tog poraza.

I ranije ste igrali protiv Đokovića. Šta mislite koliko je napredovao?

– Igrao sam četiri puta i nisam izgubio – rekao je Federer tog 7. avgusta 2007. u Torontu.

Dakle?

– Pa? (smeh) Ne, dobro je igrao. Kao što sam rekao momak koji se iz dana u dan poboljšava, jer je tako mlad i oni sada mnogo uče u tim mečevima, skupljaju iskustva sa tih putovanja. Zbog toga je odigrao dobar turnir. Ako nastavi tako imaće šanse i na grend slemovima, jer je tamo uspeo da dođe već do dva polufinala. Ovaj turnir bi mogao da bude za njega prelomni. Bio sam imspresioniran kako je igrao, ali ne baš do te mere da me je iznenadio. Znao sam kako igra, pa je to bila dobra stvar.

Koliko je značajan poraz u ovakvom finalu?

– Beznačajan (smeh).

Možete li da objasnite zašto?

– Cilj mi je bio da osvojim Vimbldon. Uradio sam to. Želeo sam da ostanem 1. na ATP listi. Ne mogu imati sve, ne mogu da budem razolčaran zbog jednog meča. Mislim, odigrao je dobro, nisam odradio posao do kraja.

Da li mislite da je Đokovićev stil igre sličniji vašem nego Rafinom?

– Ne, ne baš! Mislim, on igra kaoi mnogi drugi teniseri na ATP turu. Stabilan je kod osnovne linije, ima prilično dobar servis. Ali, znate, on ne radi ništa specijalno u svojoj igri. Uvek je prilično predvidljiv što je dobra stvar. Da, imate i dobre razmene protiv njega, jer se dobro kreće, kliza, tako da uživam kada igram protiv njega.

Novak je jasno istakao ambiciju da postane broj 1, što ne govori mnogo igrača. Niko vas nije dugo sa tog mesta pomerio već duže vremena. Da li ga smatrate većom pretnjom od bilo kod drugog igrača.

– Vidim ga drugog posle Nadala. To je moje mišljenje!

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike