Mijailović najavio iznenađenja: Partizan je jedan od najozbiljnijih košarkaških projekata u Evropi

08.08.2021

07:14 >> 06:16

0

Autor: Adam Štulić

Predsednik crno-belih podvukao crtu ispod dosad urađenog posla ovog leta

Mijailović najavio iznenađenja: Partizan je jedan od najozbiljnijih košarkaških projekata u Evropi
Copyright MN Press

Dugo nije vladala euforija oko košarkaške sekcije Partizana kao ovog leta. Sam povratak Željka Obradovića na klupu kluba s kojim je ostvario najveći uspeh srpske klupske košarke bio je dovoljan da navijače baci u euforiju, koja je porasla do neslućenih visina kada su crno-beli počeli da predstavljaju jedno po jedno pojačanje za nastupajuću sezonu.

O svemu što je dosad urađeno ovog leta, kao i planovima za naredni period, predsednik Partizana Ostoja Mijailović pričao je za „Mozzart sport“, samo dan pošto je klub iz Husmke promovisao Alena Smailagića u šesto pojačanje.

– Znamo da Smailagića nismo želeli samo mi. Dosta je bilo zainteresovanih klubova za koje smo znali da se raspituju, a verujem da je bilo i onih za koje nismo znali. On je mlad igrač koji iza sebe ima period u NBA, završio je sa Golden Stejtom i sada je deo našeg kluba. Nadamo se i verujemo da će se naša zajednička priča razvijati u smeru u kom želimo i da ćemo biti bolji i mi sa Alenom, ali i Alen sa nama. Filip Petrušev je izabran na draftu kao 50. pik, verujem da i njega brojni klubovi žele…Kao i još puno mladih igrača, i on spada u tu grupu momaka koji bi nam mogli biti interesantni, ali ne mogu da vam kažem ništa više od toga. Ni da ćemo pokušati, ni da nećemo. Sportski sektor prilikom svakog poteza radi detaljnu analizu i uživa puno poverenje svih ljudi u klubu – rekao je Mijailović za „Mozzart Sport“, istakavši da mu je posebno drago što su klupski čelnici zaustavili „curenje“ informacija izvan kancelarija.

– Posebno mi je milo da, otkako smo vratili Željka Obradovića u klub, te otkako je došao Zoran Savić, mediji u Evropi i u Srbiji, nisu dobili nijednu tačnu informaciju oko toga koga smo potpisali. Nismo izlazili u medije, nije se znalo, kao što ni sada neću reći koga ćemo potpisati. Ali, mogu da kažem da nas očekuju važni i kvalitetni potpisi u narednih nekoliko dana ili nedelja. Da kompletiramo tim, a ambicije su jasne. Želim da javnost zna da se situacija promenila oko priča koje su kružile da Partizan nije dobar za razvoj mladih domaćih igrača. Gledaćemo da potpišemo kvalitetne domaće igrače gde će oni imati priliku da se razvijaju u najtrofejnijem klubu sa najboljim i najtrofejnijim trenerom.

24sedam/Goran Sivački

Nije prvi čovek crno-belih želeo da se krije od pitanja odakle Partizanu novac za projekat koji je započeo.

– Mi budžet nikada nismo krili. Agencija za privredne registre izbacuje javne podatke odakle dolazi novac: koji je privatan novac, koji dolazi od države ili privatnih sponzora. Ko želi informaciju dobiće je na nekoliko klikova. Partizan je klub od nacionalnog značaja, imamo podršku države i to ne krijemo niti ćemo ikada kriti. Osim što imamo pomoć države, nama su naši navijači najveći sponzor. Nismo prošle sezone imali tog sponzora. Nama su u poslednje četiri godine više od 40% prihoda dolazi od karata. Moram to da istaknem. Apsolutno ćemo na tome izgraditi budžet, imaćemo dosta privatnih spoznora, privatnih kompanija koje su raspoložene da ulaže pre svega zbog dolaska Željka Obradovića. On je brend za sebe. Partizan je trenutno jedan od najozbiljnih košarkaških projekata u Evropi.

Od momenta kada je Partizan predstavio Pantera, evropski i srpski mediji bavili su se visinom ugovora beka pristiglog iz milanske Olimpije.

– Pravimo famu ni oko čega. Svi ugovori su registrovani u Košarkaškom savezu Srbije. Ugovori su dostupni javnosti. Ugovori poseduju klauzule gde mi kao klub ne možemo da objavimo detalje, to je želja igrača, agenata. I kada radite u kompaniji je nepristojno da pitate kolege koliku platu ima. Cifre koje se pojavljuju su nekada tačne, nekada nisu. Ti milionski, dvomilionski, tromilionski ugovori… Jednostavno svi znaju da je to neodrživo u Srbiji. Ne mogu, opet, da kažem.

Prvi preduslov da Partizan postane jedan od najozbilnijih košarkaških projekata u Evropi ostvaren je povratkom najtrofejnijeg trenera.

– Kada je došao Zoran Savić neki su rekli da je to zamazivanje očiju. Ali, potom je dolaskom Željka i pojačanja svima postalo jasno da se radi o ozbiljnom projektu, možda i najozbiljnijem u Evropi – kazao je Mijailović i istakao:

MN Press

– Jedan od najznačajnihih istorijskih trenutaka, posle osvajanja evropske titule 1992. Godine, jeste povratak Željka Obradovića posle 30 godina u Partizan. I za sto godina će postojati Partizan, a ovaj povratak će ostati upisan zlatnim slovima. Sa druge strane, napravila se takva amtosfera da je uspeh zagarantovan. On jeste blizu uz najboljeg trenera I pojačanja koja smo doveli I koje ćemo tek dovesti, ali to je sport. Moramo da imamo rezervu, svi će ulagati, svi će se boriti za trofeje. Ne želim da se napravi atmosfera da je unapred gotovo.

Predsednik Partizana naglasio je da u budućnosti očekuje da oba beogradska velikana budu učesnici Evrolige.

– Stvarno mislim da košarkaški klub Partizan i Crvena zvezda, zaista zaslužuju da budu stalne članice Evrolige. I po onome što naša zemlja ulaže. I po onome što smo dali evropskoj košarci. I po igračima koje smo proizveli. Po uslovima gde igramo. Zajednički zaslužujemo vajld karte. Nije dobro što ABA liga, koja ima i ostale trofejne klubove i one koji su igrali i osvajali Evroligi, da nemamo zagarantovano mesto. To je problem i on mora dugoročno da se reši. Promenom uređenja društva i ličnih odnosa koji su remetili ugled lige, mislim da će se i stav Evrolige promeniti.

MN Press

Osvrnuo se Mijailović i na težinu pregovora s dosadašnjim pojačanjima.

– Naravno da je lakše dovesti talentovane mlade igrače kada oni znaju da imaju najboljeg profesora košarke. Da ih neko edukuje i nauči kroz svoje uspehe, učio je i on od najboljih. Koga god da smo potpisali nismo imali nekih velikih problema. Lako smo se dogovorili. Stavili smo na sto šta očekujemo, oni svoje zahteve. Zadovoljan sam sa svim pojačanjima podjednako, jer su oni odluka sportskog sektora. Kevin Panter mi se dopadao još kada je igrao u Crvenoj zvezdi. Kako se bori za klub, napredovao je u Milanu kod izuzetnog trenera. Da on dođe kod nas… Bio sam jako zadovoljan tim potpisom. Nije bilo nekih problema. Nema ni sa igračima sa kojima sada pregovaramo. Radimo to detaljno”, rekao je Mijailović, najavivši iznenađenja u narednom periodu.

– To je možda pre pitanje za sportski sektor. Generalno vidite šta nedostaje. To je više pitanje dostupnosti igrača, a prioritet imaju srpski igrači. Moramo da imamo kompletan tim, tim koji je kvalitetan da ostvari ambicije i očekuju nas iznenađenja u narednom periodu – kazao je prvi čovek crno-belih, dodavši da su Vil Mozli, Markus Pejdž i Trej Dreksel pod ugovorom s Partizanom, koji uporedo sa stvaranjem tima za novu sezonu priprema i početak prodaje godišnjih karata.

MN Press

– Uskoro ćemo da krenemo sa prodajom sezonskih karata. Nama je prošle godine jedan jedini prihod bio od oko 2.000 prodatih kartica ´Vera i vernost´. Ograničena je mogućnost igranja u Areni usled nekih odavno ugovorenih događaja, pa ćemo biti prinuđeni da igramo neke od utakmica u Pioniru i zato moramo da vodimo računa, ne možemo zato da pustimo 12.000 godišnjih karata, već kapacitet u ovom trenutku moramo limitirati na nešto manje od 6.000.

Mijailović je istakao da će se prilikom prodaje karata poštovati određeni prioriteti.

– Naši prošlogodišnji kupci karata ´Vera i vernost´ će imati prioritet da kupe ovosezonske karte uz kompenzaciju novca koji su dali, a nisu gledali utakmice. Uz to, obavezali smo se da prioritet damo starim kupcima sezonskih karata koji su verovali klubu i kupovali karte kada je budžet bio minimalan. To su dve grupe koje će imati prioritet. Broj te grupe kupaca, je nažalost, broj blizak ukupnom broju karata, koji je opet ograničen zbog nekih utakmica koje će se igrati u Pioniru. Pa će zbog svega toga biti malo slobodnih sezonskih karata u prodaji.

Zbog svega što se događa u Partizanu, zbog ulaganja u trenera i igrače, karte će biti skuplje nego što je to bio slučaj do sada.

Ostoja Mijailović
Foto:24sedam/Katarina Mihajlović

– Zahtevi za budžet su veći, trener je najbolji u Evropi, ekipu ćemo da napravimo da već sledeće sezone igramo u Evroligi. Naš najveći pojedinačni sponzor su navijači, pa će i cene karata biti srazmerno veće. Sa druge strane, jedan deo karata biće dostupan navijačima koji nisu platežno sposobni, a dolazili su godinama na utakmice. Neka i ti navijači obrate pažnju i bukiraju tu kartu. Karte će biti skuplje na parketu, u skajboksovima, potrebno je da prihodujemo što više od karata jer smo mi klub koji se finansira najviše od navijača, a imamo ih nekoliko miliona – kazao je Mijailović, dodavši da jedve čeka početak sezone.

Pročitajte još

– Verujem da će sve utakmice biti pune. Ponosan sam kao Srbin što će biti dosta međunarodnih takmičenja koji će biti organizovani u Areni, ali mi je jako žao što u tim danima nećemo dočekati protivnike u Areni, a ona prima više od 19.500 navijača. Izvinjavam se navijačima, ali to jednostavno nije do nas – rekao je Ostoja Mijailović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Mozzart sport

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike