NEVEROVATAN VIDEO: Pogledajte kako i koliko se tenis promenio; Od elegancije 1930-ih do Đokovićeve dominacije (FOTO/ VIDEO)

30.11.2023

16:23

0

Crno-beli snimak otkriva tenisku istoriju i stil

NEVEROVATAN VIDEO: Pogledajte kako i koliko se tenis promenio; Od elegancije 1930-ih do Đokovićeve dominacije (FOTO/ VIDEO)
Copyright Profimedia Printscreen/Twitter/Yerik_Ilyassov

Nedavno objavljen video na društvenim mrežama, koji prikazuje teniske mečeve iz tridesetih godina prošlog veka, izazvao je veliku pažnju, posebno zbog uvida u razlike između tadašnjeg i današnjeg tenisa. 

 

 

Uz video stoji i sledeći opis: 

- Za one koji upoređuju Đokovićev rekord od preko 400 nedelja na prvom mestu teniske rang liste, ovaj video će biti pravo otkrovenje. Prikazuje eru u kojoj su drugi igrači, koji su imali slične rekorde, takmičili, pružajući jedinstven uvid u ovaj podvig! 

Crno-beli snimak otkriva ne samo igru, već i jedinstveni stil i atmosferu tenisa iz tog perioda.

U videu se vide mešoviti dublovi, gde su muškarci nosili sakoe, pantalone i kačkete, dok su dame igrale u dugim haljinama, koje su morali da podižu rukom u kojoj nisu držale reket, dodajući eleganciju i gracioznost igri. 

Ovaj stil odražavao je duh vremena, kada je tenis bio više od sporta - bio je i izraz mode i kulture.

Upravo ova era tenisa proizvela je neke od najlegendarnijih igračica i igrača, poput Vils Mudi i Freda Perija. Vils Mudi je dominirala ženskim tenisom, osvojivši ukupno 19 Gren Slem titula, dok je Fred Peri bio prvi igrač koji je osvojio Karijerni Gren Slem.

Njihova dostignuća i stil igre u potpunoj su suprotnosti sa današnjim brzim i izdržljivim formatom tenisa.

Poređenje ovog istorijskog perioda sa modernim tenisom, posebno sa karijerom Novaka Đokovića, ističe koliko se sport promenio. 

 


Đokovićeva era karakteriše izuzetna fizička priprema, brzina i tehnika, što je u oštrom kontrastu sa sporijim tempom tenisa 1930-ih. 

Dok su igrači iz prošlosti bili pioniri u postavljanju temelja za moderni tenis, Đoković i njegovi savremenici su ga transformisali u izuzetno konkurentan i fizički zahtevan sport.

Novak stvorio novu istoriju belog sporta!

Nakon što je trijumfovao na mastersu u Parizu, bilo je poznato da će Novaku Đokoviću na Završnom mastersu u Torinu biti dovoljna jedna pobeda kako bi godinu okončao na prvom mestu ATP liste i tako stigao do magične brojke od 400 nedelja na vrhu.

Osvajanjem Završnog mastersa, osim što je potvrdio da mu je ovo jedna od najboljih sezona u karijeri i to u 36. godini, stigao je do brojke koja je ostala u snovima mnogima.

 

Za sada je poznato da Novak ostaje prvi do kraja januara, tačnije do okončanja Australijan opena, a ukoliko ne izgubi bodove, velika je verovatnoća da će na prvoj poziciji dočekati i 410. nedelju, što će biti ukupno 100 više od velikog rivala Rodžera Federera.

Ovaj video ne samo da pruža uvid u prošlost tenisa, već i pokazuje kako su se vremenom menjali i sam sport i njegovi igrači. 

Dok se prisećamo teniskih legenda iz prošlosti, ne možemo a da ne cenimo evoluciju tenisa i izuzetne uspehe Novaka Đokovića, koji su definisali ovu eru! 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike