Umro čovek koji je uništio karijeru Monike Seleš! Napad je užasnuo ceo svet, umro mirno u snu

21.04.2023

15:38

0

Autor: P.K.

Bio je u staračkom domu, pod palijativnom negom

Umro čovek koji je uništio karijeru Monike Seleš! Napad je užasnuo ceo svet, umro mirno u snu
Monika Seleš ubod u leđa - Copyright Monika Seleš, napad u Hamburgu 1993, Profimedia

Pre 30 godina, Ginter Parhe je nožem izbo tenisku zvezdu Moniku Seleš (49) i potpuno joj uništio karijeru. Sada nemački mediji javljaju da je napadač  preminuo u avgustu 2022!

Parhe je imao 68 godina, a poslednjih 14 svog života proveo u staračkom domu u tiringijskom Nordhauzenu.

Tamo je živeo u jednokrevetnoj sobi. Poslednje četiri nedelje pre smrti je samo ležao u krevetu, dok nije jedne noći mirno zaspao. Pre toga je bio pod palijativnom negom.

Ko je Monika Seleš?

Jedna od najvećih teniserki u istoriji ženskog tenisa, koja je u SFRJ poznata kao "Mala Mo", imala je brz i spektakularan uspon u svetu tenisa, a početak njene vladavine se dogodio početkom marta 1990. godine. Tada je prekinula seriju Štefi Graf koja je bila vodeća igračica na WTA listi 186 nedelja.

U decembru 1990, Selešova je napunila 17 godina i skoro godinu dana nakon što je postala najmlađa šampionka na Rolan Garosu, postala je i najmlađa teniserka koja se našla na vrhu WTA liste.

Njena dominacija je tragično prekinuta 1993. godine kada je Parhe napao i ubo nožem tokom jednog meča. On je to učinio nožem za uklanjanje kostiju. Srećom, Selešova se malo nagla napred, tako da nož nije mogao da uđe duboko u leđa.

Da nije bilo toga, Mala Mo je mogla da ostane paralizovana. 

Selešova je u aprilu 2009. objavila autobiografiju u kojoj je opisala svoje borbe sa depresijom i poremećajem ishrane koji su se pojavili nakon napada nožem. Takođe je opisala borbu svog oca sa rakom i kasniju smrt, kao i povratak tenisu i nastavak života.

Iste godine počela je da se zabavlja sa biznismenom Tomom Golisanom, koji je 32 godine stariji od nje. Venčali su se 2014. godine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike