Novak besneo i lomio rekete, ali na kraju slomio Runea i pobedom otpočeo odbranu trona!

13.11.2023

00:16

0

Autor: P.K.

Obezbeđeno prvo mesto na kraju godine i rekordna 400. nedelja na vrhu ATP liste

Novak besneo i lomio rekete, ali na kraju slomio Runea i pobedom otpočeo odbranu trona!
Novak Đoković - Copyright Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni

Posle tri sata i šest minuta, u jako čudnom meču, u kome je posle mnogo godina lomio rekete, Novak Đoković je pobedio Holgera Runea na početku završnog Mastersa u Torinu.

Đoković - Rune 7:6, 6:7, 6:3.

Novak je ovako obezbedio i prvo mesto na kraju godine, osmi put

Vrhunski meč je odigrao Holger Rune, nema tu šta, ali je Đoković, čak i u svom izdanju koje nije najbolje, prosto predobar.

On je u pravom ratu uspeo da pobedi 10. igrača sveta u duelu u dvorani "Pala Altipur".

Novak je ovom pobedom obezbedio i istorijsku 400. nedelju na vrhu ATP liste.

Đoković se ovde bori za svoj sedmi završni Masters sezone, čime bi postao rekorder, jer je sada izjednačen sa Rodžerom Federerom.

U Zelenoj grupi sa njima se nalaze i Janik Siner i Stefanos Cicipas. Italijan je u njihovom današnjem meču pobedio u dva seta, 6:4, 6:4.

Što se tiče samog meča, on je u mnogome ličio na četvrtfinalni duel Mastersa u Parizu, igranom pre devet dana. Novak je tada takođe pobedio u tri seta.

Rune je danas prvi došao do brejka, ali je Đoković odmah odgovorio. Nije se Danac predavao, napadao je, ali je u taj-brejku Novak pokazao zašto ga zovu "tajbrejković".

Statistika je pokazala koliko je Rune dobro igrao, jer je imao više vinera i više poena osvojenih na mreži, ali je Đoković imao manje grešaka i bolji ritern.

Drugi set je ličio na prvi: Rune je napravio brejk, Novak je odmah vratio, a onda je gledana rovovska bitka do taj-brejka. Danac je komunicirao sa publikom, pokušavao je da je digne na noge, što je samo prijalo Đokoviću. Ipak, ovde je taj-brejk bio krajnje atipičan, jer je Holger poveo 6:0, a onda ga i dobio 7:1. Ne pamti se tako nešto…

Treći set je počeo da liči na prva dva, a onda smo ponovo videli nekarakterističnog Novaka, jer je posle izgubljenog gema toliko bio besan da je nogama slomio reket. Onda je krenuo da sedne, pa je slomio i drugi.

Đoković je konačno u šestom gemu napravio brejk, pa ga i odbranio. Tada kao da mu je laknulo, pa je mirno priveo meč kraj.

Sledeći meč na programu je u utorak protiv Janika Sinera.

BLOG UŽIVO:

Kraj trećeg seta, 6:3

6:3 - Ima Novak 30:0... Meč lopta, odnosno tri meč lopte! Kraaaj!

5:3 - Rune ima 40:15, deluje da će ostati u meču... Brani Novak prvu gem-loptu, Rune sada deluje i umorno. Ipak, 5:3.

5:2 - Novak je imao duplu servis-grešku, kojom je prepao svoje fanove, ali je odmah zaigrao bolje, pa posle svog 10. asa dolazi do gem lopte. "Dobaaaar!" - čulo se sa mnogo strana u hali, za Novakov drugi servis. Rune se zbog toga žalio sudiji, ali ga je ovaj "iskulirao": 

- Moj posao je da procenim da li buka ometa poen. Ovde nije ometala - rekao je sudija.

4:2 - Rune dolazi do svog 18. asa! Dva sata i 50 minuta traje ovaj meč... Ima brejk-loptu Nole! Sada je ključno da natera Holgera da trči, jer ovaj kao da ima svoje dobro poznate probleme sa grčevima u nogama. Auh, pronašao je nekako način Rune kako da dobije poen, jako dugačka razmena se igrala. Pošto je Danac izjednačio, naslonio se na svoje noge i duboko uzdahnuo. Breeeeejk! Ipak, Rune traži čelendž, jer nema šta da izgubi. Ništa, važi brejk!

3:2 - Siguran je bio Novak sad na svom servis-gemu. Nadamo se da se izduvao i smirio.

2:2 - Ako smo pomislili da će lomljenjem reketa Novak dati sebi oduška, prevarili smo se. Rune osvaja svoj servis-gem sa nulom i izjednačava! Baš netipično deluje Đoković sada, pogledom je "streljao" kameru tokom pauze. Možda želi da izazove reakciju publike?

2:1 - Loš servis Đokovića i sada on dolazi u priliku da momentalno vrati brejk. Ima dve šanse za to. Brejk Runea! Pobesneo je Novak posle ovog gema, otišao je do stolice dok je još trajao čelendž, pa je razlupao jedan reket, a onda i drugi. Godinama ovo nismo videli!

2:0 - Meč je bio na kratko prekinut jer je nešto upalo u teren. Nažalost, nismo uspeli da vidimo šta, ali je nastavljen meč. Poveo je Novak 0:30. Tri brejk lopte za Đokovića. Evo brejka!

1:0 - Siguran je Novak na svom servis gemu. Prva dva seta su trajala dva sata i 27 minuta, pravi pravcati maraton.

- Očekivali su svi da će Novak uzeti neki minut više odmora, ali se on odmah vratio na teren. To je dobar znak. Sada servira.

Kraj drugog seta, 6:7

Taj-brejk:

Rune prvi servira i osvaja poen. Osvojio je i drugi.

Stao je forhend Đokovića, Rune pravi mini-brejk. 0:3. As Runea, nije dobro - 0:4.

Sada je 0:5, ovo je baš retko situacija za Novaka.

Novak je dva puta forhendom slao loptu direktno u mrežu, 0:6, ne sećamo se da smo ovo ikad videli...

7:1, ovo je bio debakl Novaka kakav se verovatno nikad do sad nije desio.

6:6 - Imao je Novak 30:0. Primetno je da Rune ne podiže više publiku na noge, jer mu se to obilo o glavu prošli put. Đoković dolazi do sedmog asa i gem-lopte. A onda i iz drugog servisa do osmomg! Idemo u taj-brejk!

5:6 - Uh, preko 200 kilometara na sat servira Rune! Kao da se bori sa nervozom tako što udara sve jače. Đoković jeste najbolji riterner u istoriji tenisa, ali videćemo šta može protiv ovakvog servisa. 15:15, ni muva se ne čuje u hali. Rune pravi dvostruku servis grešku, 15:30 ima Novak... Samo da bi Rune preokrenuo na 40:30. Nerešeno. 

Danac je tražio svoj poslednji čelendž, dobiće još jedan ako set uđe u taj-brejk. Dobio je Danac opomenu, a onda je prosto "ukrao" poen, jer je Novak propustio dve velike šanse da ga prođe na mreži. Šteta! Osvaja Rune ipak svoj servis-gem. Serviraće Novak za ostanak u setu.

5:5 - Kockao se malo Novak u ovom servis-gemu, imao je Rune 15:30, ali je Novak izjednačio, samo da bi Rune došao do set lopte. Sjajan servis Novak za izjednačenje. Kakva drama! Sjajno je Đoković odigrao paralelu, a onda hladnokrvno ispratio udarac Holgera u aut. Đoković je tražio od sudije da opomene publiku da bude tiha tokom poena, bez obzira što su to bili njegovi navijači. Gem za Novaka, sada se slavi!

4:5 - Poveo je Rune, sada Novak servira za ostanak u setu! Meč zaključno sa ovim gemom traje sat i 59 minuta...

4:4 - Zapretio je Rune, ali nije Novak dozvolio iznenađenje. Đoković kao da sada tek počinje da igra bolje.

3:4 - Rune sada uzvraća istom merom i to zahvaljujući neverovatnom servisu! Kakvo zakucavanje, Novak nije imao šanse. Idemo dalje.

3:3 - Sa nulom Novak osvaja svoj servis-gem. Beker ustaje posle svakog poena maltene, kao da je navijač.

3:2 - Rune dolazi do svog 10. asa i novog servis-gema. Sve podseća na prvi set.

2:2 - Siguran je Novak na svom servis-gemu. 

1:2 - Đoković je gubio u ovom setu, a onda je došao do brejk-lopte, ali Rune pogađa as, ali će Novak imati novu šansu. Danac je ostao na samo jednom čelendžu, možda će to biti bitno kasnije. Strašan poen su odigrali sada rivali, stvarno strašan, ali je, nažalost, Holger bio uspešniji. Đoković posle dolazi do treće brejk lopte, au, kakav poen! Breejk!

0:2 - Nije dobro- Rune ima dve brejk-lopte. Evo brejka!

0:1 - Uzima Rune prvi gem u drugom setu na svoj servis.

Kraj prvog seta, 7:6(4)

Taj brejk:

Rune ove godine odlično igra taj-brejk. Danac odmah pravi mini-brejk, Novak odmah uzvraća. 1:1.

Sada je 2:2. Velika borba.

Vodi Novak 4:2, ide promena strana. Još malo! 68 minuta traje prvi set i još nije gotov...

5:2! Vraća Rune jedan od mini-brejkova, 5:3.

6:3, još jedan poen! Tri set lopte! 6:4, idemo sad, druga set lopta.

To je to, Novak osvaja prvi set!

 

 

6:6 - Po mnogo čemu kao da gledamo reprizu četvrtfinala Pariza. Ništa od brejka, gledamo taj-brejk, koji obojica igraju sjajno.

6:5 - Novak je sigurno počeo, ali se gem iskomplikovao, jer Rune radi isto što i u Parizu, animira publiku i ona mu vraća. Još jedan gem će se igrati na razliku. Uzima Đoković!

5:5 - Dobro je Novak počeo, osvojio je prva dva poena, a Rune je tada promenio reket i došao do gem-lopte, a onda asom zatvorio svoj servis gem. Nerešeno!

5:4 - Đoković je došao blizu gema, pa nas je malo uplašio, ali je na kraju sve ispalo kako treba. Rune sada servira za ostanak u setu.

4:4 - Može se reći da je Rune forhendom osvojio svoj servis-gem i izjednačio.

4:3 - Odličan servis sada Đokovića: Snažan i u telo. To se jako teško riternira, a Novak beleži prvi as na meču. Odbranio je GOAT brejk!

3:3 - Vraća Đoković brejk! Zapretio je Novak na početku ovog gema, ponadali smo se da može da vrati brejk, ali je onda Rune došao do 40:30, ali onda on pravi dvostruku servis grešku. Danac je poznat da pravi mnogo dvostrukih servis-grešaka, jer vrlo, vrlo agresivno servira. Ipak, Đoković dolazi do brejk-lopte

2:3 - Rune prvi stiže do brejk lopti na ovom meču. Menjao je ritam, taktički je igrao sjajno i sada ima dve šanse da oduzme servis Noletu. Prvu nije iskoristio, a ni drugu - nerešeno. Probao je Danac da bude defanzivan i da sačeka Đokovićevu grešku - nije mu se isplatilo. Novak je poveo, a onda napravio duplu servis-grešku, pa Holger ponovo dolazi do brejk-lopte i koristi je!

2:2 - Sjajno servira Rune, a Novak je uspeo da posle riterna pročita namere rivala, prišao na 40:30, ali ništa od brejk šanse. Nazire se već nekako taj-brejk...

2:1 - Obojica tenisera su sigurni na svom servisu, brejka nije bilo ni u najavi. .

1:1 - Rune sjajno servira i dobro se kreće. Očigledno je koliko je brza ova podloga. Danac osvaja svoj servis-gem.

1:0 - Rune je sjajno počeo, osvojio je prva dva poena, ali je Đoković brzo izjednačio, pa poveo. Na tribinama je ponovo Goran Ivanišević, koji je propustio Pariz zbog manje hirurške intervencije.

Preslatka scena pre meča, izgleda da je devojčica koja je izašla sa Novakom htela nešto da mu kaže:

 

 

- Počeo je meč!

- Mali problem pre meča za Novaka: Nema belih peškira. Đoković je, međutim, uporan. Probali su organizatori da pronađu neki rezervni, ali bez uspeha. Pošto je Srbin insistirao, sudija mu je dozvolio da pošalje nekog u svlačionicu i donese ih. Još jedan pokazatelj koliko su rutina i svaki detalj važni vrhunskim sportistima, a ni sujeverje ne treba zanemarivati.

- Rune je odabrao da prvi prima servis. Novak to mirno prihvata. Počelo je zagrevanje.

- Izašao je Rune na teren, a za njim i Đoković uz velike ovacije torinske publike. 

- Na terenu je umetnički performans pred izlazak igrača...

- Janik Siner je u prvom meču pobedio Stefanosa Cicipasa u dva seta, 6:4, 6:4. Siner je sledeći Đokovićev protivnik u Torinu. Taj meč na programu je u utorak.

- Đoković se lepo provodi u Torinu. Osim treninga i rada, stigao je da pogleda uživo i utakmicu Juventusa i da se sretne sa srpskim reprezentativcima Dušanom Vlahovićem i Filipom Kostićem.

- Novak je na kraju slavio u Parizu, osvojio ga sedmi put i postao rekorder. Morao je Đoković svašta da radi na tom turniru, delovao je umorno, iscrpljeno, falila mu je svežina. Posle je rekao da je imao problema sa stomakom. Nadamo se da je sada bolje i da će u punoj snazi odigrati ovaj turnir.

- Đoković je u Parizu dobio prvi set, pa stao, izgubio drugi u taj-brejku, a onda se vratio i pobedio.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike