Nadal pecnuo Novaka, Srbin mu brže-bolje odgovorio! Ne znam da li bih se složio sa tim, stabilniji sam!

07.09.2023

17:19

0

Autor: A. S.

Španac vreba trenutak za napad

Nadal pecnuo Novaka, Srbin mu brže-bolje odgovorio! Ne znam da li bih se složio sa tim, stabilniji sam!
Novak Đoković - Copyright AP Photo/Seth Wenig

Dok Novak Đoković čeka na polufinale US opena sa Benom Šeltonom, svakodnevno prati komentare na račun svoje igre i hvalospeve na račun mladog Karlosa Alkaraza, koji će igrati u drugom polufinalu protiv Danila Medvedeva.

Gotovo da ne prođe dan, a da Novak nije na udaru komentara koji osporavaju sve ono što je učinio. Iako ima 23. osvojena grend slem turnira i juri rekord Margaret Kort, a od ponedeljka se vraća i na prvo mesto ATP liste, nekima nije dovoljno dobar. Jedan od kritičara je i Toni Nadal, stric i nekadašnji trener velikog španskog tenisera, Rafaela Nadala.

Toni u svojoj kolumni za čuveni El Pais tvrdi da Novak nije dobar kao pre pet ili deset godina.

- Razlika između tenisera iz prvog reda i onih iz drugog, da ih tako nazovem, sada je manja. Sada je njihov kvalitet izjednačeniji nego ikada. Brzina igre je povećana, više se greši i gotovo je nemoguće pružati vrhunski nivo u nizu. Samo Đoković i Alkaraz to uspevaju. Današnji tenis je više zasnovan na snažnim udarcima nego na kontroli igre. Na primer, u Sinsinatiju sam gledao meč u kome je bilo čak 135 neiznuđenih grešaka. Prava sramota - naveo je Toni, pa nastavio:

- Možemo da kažemo da su Federer i Alkaraz, kao brojevi 1 iz onog i ovog vremena, izjednačeni. Ali Đoković je pre pet ili deset godina bio bolji nego sada. Rafa bi nadigrao Medvedeva, Marej bi bio bolji od Zvereva, Vavrinka od Ruda. Del Potro bi savladao Rubljova, a jasno je da bi Ferer isto uradio sa Runeom. Ovo je nemoguće dokazati u praksi ali poređenje može da posluži da se shvati zašto dolazi do toliko iznenađenja na počecima velikih turnira.

Naravno, novinare je interesovao i Novakov komentar, pa su mu u Njujorku pročitali ove reči i dobili reakciju:

- Ne znam da li bih se baš sasvim složio sa tim. Mislim da svaka generacija ima neke neverovatne igrače koji dolaze i dominiraju tenisom. Nova generacija sa Sinerom, Runeom, Alkarazom je sada glavna na većini turnira. Pogledajte šta je Alkaraz uradio prethodnih nekoliko godina i kako igra. Neverovatno je kako igra odbranu i napad, tako da se radi o veoma kompletnom teniseru. Zbog toga mislim da bi Alkaraz imao mnogo uspeha i pre 10-15 godina. Tako da svaka generacija ima svoje šampione, oni koji se ističu, ali se tenis naravno menja - rekao je Novak, a potom je bio upitan da uporedi meč u kojem bi se sastao sa sobom od pre deceniju:

- Bila bi to velika borba. Pre deset godina sam imao više enegrije, dinamičniji sam bio na terenu, ali sada imam više iskustva, mentalno sam stabilniji. Sa svojim timom naporno radim na tome da napredujem iz godine u godinu. To je jedini način da nastavim da se borim sa mladim momcima i osvajam grend slemove.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike