Noletov cimer sa Akademije "Pilić" otkrio njihove klinačke tajne: Sve se promenilo dolaskom Letonca Gulbisa, stalno su se kačili

24.07.2023

15:41

0

Autor: D. P.

Odmah se razvilo rivalstvo Novaka i Ernesta

Noletov cimer sa Akademije "Pilić" otkrio njihove klinačke tajne: Sve se promenilo dolaskom Letonca Gulbisa, stalno su se kačili
Novak Đoković - Copyright AP/Thibault Camus

Rumunski teniski trener Kozmin Đorđersku u ispovesti za "Prosport" ispričao je kako se tokom teniskog odrastanja u akademiji Nikole Pilića u Minhenu družio sa Novakom Đokovićem.

Rumun otkriva da je prvi alkohol popio na nagovor Srbina.

- Bio sam sa trenerom Marinelom Bondokom, bog da mu dušu prosti, na Progresulu, završio sam trening i došao kući. Otac mi je rekao - za nedelju dana ideš u Nemačku na tenisku akademiju. Igraćeš tenis, tamo ćeš ići i u srednju školu. Nisam znao ni reč nemačkog, a nisam dobro znao ni engleski. Obuzet emocijama, počeo sam da plačem - počeo je svoju priču Đorđesku. 

Prvi alkohol popijen sa Noletom

- Stigao sam u Nemačku! Na oproštaju od oca rekao mi je "Kosmine, odlazim za tri dana, vidimo se za osam meseci". Totalni šok, ali imao sam sreće, priliku da imam neke neverovatne, izvanredne kolege, a jedan od njih je i Novak Đoković! Nole je bio moj prvi cimer na Teniskoj akademiji legendarnog hrvatskog tenisera Nikija Pilića, koji je u blizini Minhena pokrenuo školu tenisa kao selektor Dejvis kup reprezentacije Nemačke sa Borisom Bekerom.

- Pilić me je stavio u sobu sa Đokovićem! Bilo je i druge dece, i iz Hrvatske i Srbije, čak i Rusa. Pilićeva akademija u to vreme nije bila mnogo profitabilna, prosperitetna. Bio sam sa Đokovićem prvi put u životu u jednom baru u Minhenu! Sa Noletom sam popio prvu čašu alkohola. Bio je stariji, već zreliji. Odveo me je u taj lokal i počastio me koktelom i rekao: za mog dobrog prijatelja Rumuna!. To je bilo moje prvo iskustvo dok sam pokušavao da se naviknem na život u Nemačkoj. I to prvi sa Đokovićem! Potom je Nole otišao u Bukurešt na Otvoreno prvenstvo Rumunije gde mu je Jon Cirijak dao vajld-kard - priča Đorđesku.

- U poređenju sa svima u Pilićevoj školi, Đoković je veoma brzo napredovao. Ja sam se mučio sa turnirima od 15.000 dolara, igrao sam i turnire u Rumuniji, osvajao poene, ali sam krenuo drugim putem od Đokovića. Nisam mogao da izdržim na tom nivou.

Profimedia
Kozmin Đorđesku

Dolazak Gulbisa i kačenje sa Novakom

Posle nekog vremena došao je na Akademiju i Letonac Ernest Gulbis!

- Dva različita lika, Đoković i Gulbis. Potpuno drugačiji, ali kada su obojica bili na terenu niko nije mogao da ih pomeri ni posle 6-8 sati treninga u danu. Razbijali su rekete, svađali se, udarali jedan drugog, stalno se kačili. Igrali su set za setom, ambicije kakve retko srećete. Ponos, ambicija, odlučnost. Toliko su igrali da bi pali s nogu. Bila je ta nevolja biti najbolji. Vizionar Pilić je predvideo da će ova dvojica, Đoković i Gulbis, biti vrhunski teniseri. Stalno mi je to ponavljao tada, ali ja nisam znao kako to da uradim! Promrmljao sam, ne shvatajući zašto me Pilić uznemirava tim primedbama.

- Bilo je to nadmetanje Đokovića i Gulbisa, ali i ambicija, odlučnost, upornost, tvrdoglavost bez obzira da li su igrali fudbal, košarku, trčanje, teretanu, bilijar.

Kako je Novak Đoković ubacio 2000 evra za dogovoreni trening na Vimbldonu.

- Gulbis se na Vimbldonu kladio u 2.000 evra da nemam hrabrosti da ponudim Đokoviću trening sa njim! U stvari, kladio sam se da nemam hrabrosti ni da pitam Noleta da li želi da trenira sa Gulbisom. Ernest je tvrdio da Đoković nije mogao da me se seti nakon što smo bili cimeri u Oberšlajshajmu, selu sa 11.000 stanovnika gde je Niki Pilić osnovao svoju tenisku akademiju. Otišao sam kod Noleta, setio me se, pitao sam ga da li hoće da trenira sa Gulbisom. Bilo je to pre prvog kola Vimbldona i tako sam uspeo da organizujem trening. Po pravilu, tokom turnira dobijate sparing-partnera koji liči na stil igre protivnika. Pa Đoković ima svog čoveka sa kojim udara loptu kako hoće i kada hoće.

Profimedia
Ernest Gulbis

 

Nole me se setio

- Gulbis nije mogao da veruje da me se Đoković setio. Dobio sam opkladu, trebalo mi je 2.000 evra kao vazduh. To je zato što je Nole pristao da prebacuje lopticu na pola sata sa Ernestom. Đoković je bio smešan, ali i ponovni susret sa njim za koji me je Gulbis nagovorio. U to vreme Nole je imao 10-11 grend slemova.

- U Austriju sam stigao u školu tenisa iuntera Bresnika, bivšeg trenera Bekera, Ivaniševića, čoveka koji je Dominika Tima odveo do vrha. Imao sam 17 i po, 18 godina, nisam imao pojma ko je Bresnik, nije znao šta znači biti veliki trener. Dok smo stigli u Beč, Bresnik je već radio sa Timom. Posle prvih pola godine rada u Bresniku, stalno mi je pokazivao Tima. Gledaj, ovo će biti veliki igrač!. Moji roditelji su se borili da me podrže u Austriji, igrao sam i stalno sam govorio Ginteru da ću i ja biti pravi teniser. Ja, Kosmin Đorđesku - kaže Rumun koji sada ima teniski klub na obali jezera Herastrau.

Rumun je na kraju odustao od igranja zbog dvostruke operacije na ramenu.

BONUS VIDEO:

Instagram

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike