Sramotan tekst Gardijana, Novak i dalje nije najbolji! Molim vas ne zovite ga najvećim ikada!

12.06.2023

11:23

2

Autor: A. S.

Britanci ne žele da priznaju ko je GOAT

Sramotan tekst Gardijana, Novak i dalje nije najbolji! Molim vas ne zovite ga najvećim ikada!
Novak Đoković - Copyright Tanjug/AP/Jean-Francois Badias

Osvajanjem titule na Rolan Garosu, Novak Đoković se izdvojio na vrhu liste sa 23. grend slem trofeja. Međutim, ovaj parametar koji pokazuje da je Srbin najbolji u istoriji, nekima nije bio dovoljan.

Novak u ovom trenutku ima jednu grend slem titulu više od Rafaela Nadala i tri više od Rodžera Federera, ali, britanski Gardijan smatra da to nije dovoljno za titulu najboljeg svih vremena.

Gardijan je objavio tekst nekadašnjeg tenisera i sadašnjeg profesora filozofije Bena Brembla, pod naslovom „Novak Đoković je sa 23 grend slema oborio rekord - ali molim vas ne zovite ga najvećim ikada“ čime je izazvao reakciju javnosti.

- Sada kada je Novak Đoković osvojio 23. grend slem turnir i kada Nadal ima male šanse da ga sustigne, mnogi kažu da je Đoković najveći ikada. Ali takođe mnogi oklevaju da tvrde tako nešto. Federer izgleda jednako veliki. Ali da li brojevi mogu da lažu? Da - napisao je Brembl, pa dodao:

- Pretpostavimo da se pojavi teniser visok tri metra koji uvek servira asove. Nikada ne izgubi gem na svoj servis i uzme 30 grend slemova. Da li je on najveći ikada? Ne. Ideja je smešna. Ili ako pretpostavimo da izbije novi svetski rat i većina muškaraca bude mobilizovana, ali se grend slemovi još igraju. Dejv tada osvojio 30 grend slemova. Da li je Dejv najveći? Svakako da ne.

Kako je naveo, brojke nisu te koje govore ko je najbolji, već da na to utiče više faktora.

- Morate da uračunate i druge stvari kao recimo ko je igrao u to vreme, kao i fizičke prednosti. Pa hajde da to uradimo. Od 2019. godine Đoković je osvojio osam titula na grend slemovima. Ali u tom periodu Federer je bio prestar i prečesto povređen da bi igrao na vrhuncu, a konkurencija je inače bila slaba. Nije da su ti grend slemovi bezvredni, ali manje vrede.

Takođe, zanemarena je i činjenica da Novak ima pozitivan skor u duelima sa najvećim rivalima.

- Ja mislim da je najveći teniser svih vremena neko ko bi na svom vrhuncu stalno pobeđivao svoje suparnike na vrhuncu na raznim podlogama. Tu je veliki faktor mentalna stabilnost. "Velika trojka" ima tu zajedničku sposobnost da najbtinije poene igra dobro do kraja i zato je nejasno ko je tu najbolji. Ako sam u pravu i ovako gledamo ko je najveći ikada, ne može se utvrditi ko je najveći ikada. Ali je i dalje zabavno da se raspravljamo o tome.

Na kraju, autor teksta ipak veruje da bi moglo da se utvrdi ko je najveći svih vremena, ali samo  ukoliko se za to zvanje u budućnosti uključi i mladi Karlos Alkaraz.

- Ako Karlos Alkaras osvoji 30 slemova u epohi kada igraju i drugi velikani, onda bismo mogli sa da kažemo da je najbolji igrač svih vremena. Ali ne moramo to da kažemo za Đokoviću samo zato što je osvojio svoj 23. slem.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike