Nole, srećan rođendan! Na današnji dan rodio se teniski velikan!

22.05.2023

06:41

0

Autor: 24sedam

Prvu titulu osvojio pre 20 godina, a ukupno ih ima 93. Od toga su 22 na Grend slemovima

Nole, srećan rođendan! Na današnji dan rodio se teniski velikan!
Novak Đoković - Copyright Profimedia

Na današnji dan 1987. godine rođen je Novak Đoković, najbolji srpski teniser. Nažalost, naš as rođendan neće dočekati na prvom mestu na ATP listi, koje je preuzeo Karlos Alkaraz.

Naravno, to nikako ne može da umanji rezultate koje Đoković ima u prebogatoj karijeri. Profesionalac je postao 2003. godine, a prvi ATP trofej osvojio je 2006. godine. Samo tri nedelje posle Vimbldona, u finalu Amersforta u Holandiji pobedio je Nikolasa Masua bez izgubljenog seta.

Iste godine, podigao je pobednički pehar i u Mecu. Onda su iz godine u godinu počele da se ređaju titule, pa je tako 2007. godine osvojio pet trofeja.

I tako smo došli do ukupno 93 trofeja, od kojih su 22 na Grend slemovima. Na Australijan openu ima rekordnih deset, dve na Rolan Garosu, sedam na Vimbldonu i tri na US openu.

Naravno, tu su i brojni Mastersi (rekordnih 38), kao i titula sa Dejvis kup timom Srbije.

Između ostalog, rekorder je po broju nedelja na vrhu svetske rang liste, a njegovi dueli sa Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom su neizostavni deo istorije "belog sporta". Tako protiv Španca vodi sa 30:29, a protiv Švajcarca 27:23, mada je njegovo rivalstvo sa Rafom mnogo veće.

Pred Novakom je sada Rolan Garos koji je osvojio pre dve godine, i za koji je posebno "naoštren". Pošto je Nadal odustao, može da osvoji 23. Grend slem trofej i tako postane rekorder.

Takođe, to bi mu ove godine bio treći trofej, posle Australijan opena i Adeleida.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike