Budi me eksplozija, majka je pala, a tata viče: Spasi braću! Novak se setio trauma iz detinjstva!

17.05.2023

11:07

0

Autor: A. S.

Đoković otkrio i kako se borio dok su bombe padale po Beogradu

Budi me eksplozija, majka je pala, a tata viče: Spasi braću! Novak se setio trauma iz detinjstva!
Novak Đoković - Copyright AP/Ng Han Guan
Mnogo je priča o kojima Novak Đoković nije govorio javno, ili je tek zagrebao ispod površine, a onda je za italijanski "Korijere dela Sera" otvorio dušu i progovorio najiskrenije o onome što je doživeo kao dečak - tokom NATO bombardovanja.
 
Novak se trenutno nalazi u Rimu, gde učestvuje na masters turniru i juri još jednu titulu u nizu. Ali je u večnom gradu, na jednom od najdražih turnira, pronašao i dovoljno vremena da razgovara sa medijima. U moru tema o tenisu, početku, Beogradu i Srbiji, Novak se podsetio i trauma koje vuče, kada je kao dvanaestogodišnjak doživeo bombardovanje Beograda.
 
- Nije se to desilo prve, ali jeste druge ili treće večeri. Eksplozija me je probudila, zvuk slomljenog stakla. Moja majka je pala, udarila je glavom o radijator i onesvesitla se. Otac je povikao: 'Nole, tvoja braća!' Još nisam imao 12 godina, ali sam bio najstariji. Odveo sam Marka i Đorša na ulicu, pošto u našoj zgradi nije bilo skloništa, tako da smo otrčali do tetkine zgrade! - prisetio se Novak, pa nastavio:
 
- Bilo je tri ujutru, video se dim od bombi na ulicama. Pao sam, ogrebao ruke i kolena i čuo kako se krhotine kotrljaju prema meni. Pogledao sam gore i video kako prolaze dva F177 lovca, Gađali su vojnu bolnicu sa dve rakete, a eksplozija je bila 500 metara od nas. Sve se treslo od udarca. To je trauma, ja se i danas plašim iznenadnih zvukova, alarm me natera da skočim!
 
Iako je u Srbiji tada sve stalo, on nije odustajao. U tom periodu je trenirao sa Jelenom Genčić.
 
- Istina je da sam trenirao sve to vreme. Škole su bile zatvorene, a šta još možemo da uradimo protiv bombi? Ne mnogo toga, osim da nastavimo sa svojim životom. Ustajali smo u zoru, jer nas nikada nisu bombardovali u zoru. Išli smo na mesta gde nije planirano gađanje, ili na mesta koja su tek gađana. Za mene je to bilo poput igre, ali za moje roditelje je to bio strašan stres. Strah, redovi za hleb, sat vremena struje dnevno kada je moja majka morala da skuva što više hrane je moguće - ispričao je Novak u svojevrsnoj ispovesti italijanskim medijima.
 
Kako je priznao, ta dešavanja su imala mnogo uticaja na njega.
 
- Taj rat je za mene bio dodatna motivacija. Pola sveta je bilo protiv nas, naša zemlja nije imala dobru sliku u svetu i ja sam hteo da pokažem svetu da Srbi mogu biti dobri.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike