Još jedan sramotan napad na Novaka: Australijanci mu ne praštaju dominaciju - Šta je učinio van terena!?

01.02.2023

08:59

3

Autor: A. S.

"Čak i da pričamo o suvoj statistici, i dalje nije u korist Novaka Đokovića"

Još jedan sramotan napad na Novaka: Australijanci mu ne praštaju dominaciju - Šta je učinio van terena!?
Đoković posle osvajanja AO - Copyright Tanjug/AP Photo/Dita Alangkara

Ni broj titula, nedelja na prvom mestu ATP liste, emocija koju izaziva kod navijača ili sa druge strane, pomoć koju svakodnevno pruža preko svoje fondacije, nisu dovoljne da pojedini kritičari promene mišljenje o Novaku Đokoviću ili bar umanje broj uvreda upućenih najboljem srpskom teniseru.

Tako je nakon osvojene desete titule na Australijan openu, a 22. grend slema u karijeri, usledio niz napada na Đokovića i to direktno iz Australije.

Samo godinu dana ranije, Novak je deportovan, gotovo da nema osobe na svetu koja će taj događaj zaboraviti. Preživeo je pravu dramu, boravio u hotelu sa migrantima, a na kraju su mu zabranili i da učestvuje na svom omiljenom turniru. Vratio se i bez trunke sujete, osvojio trofej i tako pokazao svoju veličinu. Ali, kritičari su uvek tu.

U Australiji je osvanuo tekst u kome se umanjuje Novakov uspeh, a autor istog pokušava da dokaže da Đoković čak ni po statističkim parametrima ne pripada vrhu.

Izvesni novinar, Skot Galan je u autorskom tekstu lista Herald San naveo da Novak nije najveći ni po jednom kriterijumu, jer je, kako je napisao, za ovu laskavu titulu potrebno "mnogo više od pukog dobijanja mečeva".

 

 

- Postoji i druga strana priče, ona o inspiraciji, osvajanju srca, prokrčiti put za ljude, učiniti svet boljim ponuditi nešto više od udaranja loptice preko mreže uspešnije od drugog tenisera. Čak i da pričamo o suvoj statistici, i dalje nije u korist Novaka Đokovića... - navodi se u tekstu koji je objavljen uoči finala, a a društvenim mrežama je postao aktuelan tek nakon Đokovićevog trijumfa.

Pobrojao je autor potom i titule drugih teniserki i tenisera, pa kao "otežavajuću" okolnost Novaku naveo i to da nije osvojio kalendarski slem, odnosno sva četiri najveća turnira u jednoj godini, ali i da nije uspeo da apsolutno dominira na jednom terenu. Više titula od Novaka na Australijan openu ima legendarna Margaret Kort.

- Dakle, šta je to Đoković uradio za tenis van terena? Hm... Sigurni smo da postoji neki tamo humanitarni rad, ali prva stvar koja dolazi na pamet su sebične, sramotne žurke za vreme pandemije koronavirusa koje su uticale na to da se zaraza žiri. Onda je tu i debakl sa vizom za Australiju zbog njegovih antivakserskih stavova. To je njegov lični izbor na koji očigledno ima pravo, ali pokušavati da uđeš u zemlju koja ima striktna pravila tražeći rupu u zakonu bilo je bezobzirno, kalkulantski i jednostavno sebično od njega. Kada pričamo o statusu najboljeg ikada, brojke nikada ne bi trebalo da budu odlučujući faktor. Pogledajte recimo Muhameda Alija, jednog od najvažnijih sportista 20. veka koga upisuju kao najvećeg boksera ikada. Da li je imao najbolji skor svih vremena? Ne, ali kada se uzmu u obzir drugi faktori - imao ih je. Đoković ih nema - navodi se između ostalog u tekstu australijskog novinara.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike