Sve je spremno za spektakl u Melburnu: Novak prvi favorit, ali mladi "lavovi" su gladni trofeja - svi žele da sruše Đokovića!

15.01.2023 | 08:00

Autor: Milan Nastić

Srpski teniser će sve da uradi kako bi stigao do desete titule na Australijan openu

Copyright AP photo

Broje se sati do početka Australijan opena (ostalo je manje od 24 časa), prvog grend slema u sezoni na koji se vraća i Novak Đoković, nakon što mu je prošle godine bilo zabranjeno da na njemu učestvuje.

Naravno, to je veliki motiv za Noleta, koji juri desetu titulu, odnosno 22. grend slem titulu u karijeri, čime bi se izjednačio sa Rafom Nadalom.

Ipak, čini se da će mu ove godine biti mnogo teže, jer su se pojavili mlađi teniseri gladni uspeha koji će sve da urade da bi stigli do trofeja u Melburnu.

Novak prvi favorit

Iako je Nole po kladionicama prvi favorit, svi koji misle da će Đoković da se prošeta Melburnom grdno se varaju.

Naravno, trijumf u Adelejdu pre nekoliko dana i činjenica da ne zna za poraz na tlu Australije još od 2018. godine ulivaju nadu, ali to mora da se dokaže i na terenu.

Gledajući Novakovu formu i izostanak prvog igrača na ATP listi Karlosa Alkaraza, utisak je da su uz Đokovića najozbiljniji kandidati za Austalijan open Danil Medvedev i Kasper Rud.

Profimedia
 

Naravno, svi bi želeli da se u finalu Melburna nađu dva najveća tenisera svih vremena, Novak i Nadal, pa da pršti na terenu kao što je prštalo više od decenije u međusobnim duelima Srbina i Španca.

Setimo se finala iz 2012. godine koje je trajalo više od šest sati i tako postalo najduže u istoriji Australijan open.

Koliko je bilo naporno, najbolji pokazatelj je to što su obojica posle meča jedva stajala na nogama.

Nema sumnje da bi to bio spektakl na Rod Lejver Areni i da bi teniski svet uživao u okršaju sigurno dva najveća rivala u istoriji belog sporta.

Ipak, nisam siguran da Rafa može da stigne do samog kraja, jer njegovi uvodni mečevi u sezoni (koji, naravno, ne moraju ništa da znače) ne ulivaju poverenje.

Mada, "stari je on lisac"... Tako je i prošle godine loše počeo, ali  je ipak Australijan open odigrao fantastično i na kraju zasluženo podigao pehar u Melburnu.

Medvedev želi da napokon osvoji Australijan open

Što se tiče Danila Medvedeva, već dugi niz godina je u samom vrhu i odlično igra na tvrdoj podlozi.

Rus je 2022. i 2021. stigao do finala Melburna, što bi se reklo, tu je negde, ali nikako da napravi poslednji iskorak ka tituli na Australijan openu. 

Pored Medvedeva, u užem krugu je i Norvežanin Kasper Rud, koji je imao odličnu prethodnu sezonu - stigao je do dva finala na grend slemovima (Rolan Garos i US open), što dovoljno govori o tome da je sazreo i da ima kvalitet da osvoji jedan od četiri najprestižnija teniska turnira.

Zanimljivo je da mu kladionice ne daju neke veće šanse - nalazi se tek na sedmom mestu. 

Kirjos motivisan zbog domaće publike

Naravno, ne treba zaboraviti ni domaćeg tenisera Nika Kirjosa, koji će sigurno biti posebno motivisan da pred svojom publikom stigne do završnice Melburna.

Ima kvalitet, čini se da je sazreo kao teniser, a pritom će imati podršku domaće publike, tako da ni slučajno ne treba potceniti kontroverznog tenisera.

U krugu favorita je i Stefanos Cicipas. Za njega se kaže da je uvek tu, da vreba iz senke, ali nikako da stigne do samog kraja i napokon osvoji neki od grend slemova.

Najveći njegov problem je psihička stabilnost, jer u odlučujućim trenucima gubi kontrolu, što ga na kraju košta i najvećih pobeda.

BONUS VIDEO:

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2022/10/01/64c4e9adb45738d81958bf79/uhd/64c4e9adb45738d81958bf79.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9adb45738d81958bf79",poster:"https://cdn.brid.tv/live/partners/20325/snapshot/1126698_th_1666905162.jpg",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam