Nadal želi da bude najbolji svih vremena, ali priznaje da nije vreme za svođenje računa

23.12.2022

19:03

0

Ima najviše grend slemova i to je jedini argument za njega kao najboljeg svih vremena

Nadal želi da bude najbolji svih vremena, ali priznaje da nije vreme za svođenje računa
Đoković, Nadal, Federer, arhivska fotografija - Copyright Profimedia

Rafael Nadal se i dalje bori sa starom povredom, ali početak sezone se primiče, a sa njim i stara pitanja. On je ponovio svoju staru ocenu, ali iz nove perspektive oko rasprave ko je najbolji teniser svih vremena.

Njegov zaključak je na kraju i zdravorazumski i njega ima svako ko ume, što je jako teško, da sačuva zrno objektivnosti: Ne može se to sada reći.

Od tri imena u opticaju, dva su i dalje aktivna. Kako može da se meri nečija karijera, ako ta karijera i dalje traje?

Rafa je posle gledanja finala Svetskog prvenstva, obišao najugledniji španski sportski dnevnik Marka i tu je dobio pitanje: Federer, Nadal, Đoković – da li vam je dosadila rasprava oko najvećeg svih vremena.

- Ne, nije mi dosadila, ali nisam ni nešto posebno zainteresovan za nju. Ovako, razumem da je ta rasprava dobra za promociju našeg sporta. Osim toga, mediji moraju nečim da se bave, ali način na koji ja razumem tu debatu se nije promenio tokom godina. Na kraju će ostati jedan koji će biti najbolji, a ne mislim da je lako definisati ko će to biti, jer svako ima dobre argumente da brani nekog igrača mimo suve statistike.

Odmah je nastavio sa argumentacijom:

- Pored svega toga, dvojica od te trojice tenisera su i dalje aktivni. Najvažnije je na kraju da smo Federer, Đoković i ja uradili mnogo više od onoga što smo sanjali. Ne volim da pričam o ovakvim stvarima jer sam ja deo jednačine, ali mi smo dostigli neke brojke i uradili neke stvari koje niko pre toga nije imao i uradio u našem sportu, tako da ćemo nas trojica sigurno ući u istoriju tenisa.

Može li Nadal da bude prvi u tome?

- Naravno da bih voleo da ja završim sa najviše grend slemova. Da, naravno. Ja sam takmičar, bez ikakve sumnje, ali to nikada za mene nije bila opsesija, niti će ikada biti. Dobro, možda mašta, ali nikako opsesija. Uvek na kraju kažem istu stvar: Mogu samo da zahvalim životu što sam ovoliko poživeo, ne samo kao teniser, već i kao ljubitelj sporta, jer sam mogao da iskusim mnoge stvari o kojima nikad nisam mogao ni da sanjam kad sam bio mali.

Za 20 godina, kad budu pitali i Federera i Đokovića ko im je najveći rival, obojica će se odlučiti za tebe. Da li si ti temelj "velike trojke"?

- Istina je da sam Federerov prvi veliki rival, tako da razumem da on to tako vidi. Onda je došao Novak, a tokom godina sam se ja više sastajao sa njim od Rodžera. Sve to vidim kao pozitivnu stvar, jer je tačno smo nas trojica osvojili toliko trofeja, ali ne mislim da bi iko potrajao do 35. godine na tom nivou da nije bilo takmičenja sa drugom dvojicom. Federer, Đoković i ja smo gurali jedan drugog do krajnjih granica, popravljali smo se, uvek smo hteli i želeli više.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike