Od golgote do povratka na vrh sveta: Nole će se 2022. godine sećati do kraja života! (FOTO GALERIJA)

01.01.2023

07:00

0

Autor: Milan Nastić

Đoković je najveće poniženje doživeo u Australiji, da bi onda sredinom godine osvojio Vimbldon i tako svima dokazao da je najbolji teniser svih vremena

Od golgote do povratka na vrh sveta: Nole će se 2022. godine sećati do kraja života! (FOTO GALERIJA)
Novak Đoković - Copyright Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

Novak Đoković će 2022. godinu sigurno pamtiti do kraja života.

Golgota kroz koju je prošao Nole u Australiji na početku prošle sezone teško da može da se  opiše.

Što se kaže, ne poželeti je ni najvećem neprijatelju, a kamoli nekome ko je među najboljim teniserima svih vremena.

Takvo poniženje Đoković nije zaslužio. To što je bio u nekoj vrsti zatvora, odnosno "hotelu užasa", gde nije mogao da proviri ni kroz prozor, govori o stavu vlasti Australije koje su na sve moguće načine htele da ponize najboljeg tenisera sveta, i to samo zato jer je Srbin i što se borio za svoja prava koja su mu bila uskraćena.

Smatramo da teniser koji je čak devet puta osvojio Australijan open nije zaslužio takav tretman, i sve to ide na dušu vlastima ove države.

Januar 2022. godine bio je u znaku Novaka, ceo svet je pričao samo o njemu, o neviđenom maltretiranju koje je podiglo čitavu Srbiju, Balkan, pa i planetu na noge, ali on je stoički podneo svu torturu i pokazao mentalnu snagu koju retko koji sportista ima.

Ali, na sreću svih, Novak je ponosan napustio Melburn i vratio se u Srbiju, gde je dočekan kao pobednik, iako nije učestvovao na njemu omiljenom grend slemu. 

Svi su se plašili kako će ta situacija uticati na Đokovića i njegov nastavak karijere, ali on je još jednom pokazao da je mentalna gromada i da ga ništa ne može srušiti.

Bilo mu je potrebno oko mesec dana da se oporavi od svega kroz šta je prošao u Australiji i da mu fokus ponovo bude na tenisu. 

Prvi turnir na kojem je učestvovao u 2022. godini bio je u Dubaiju, gde je dogurao do trećeg kola, ali videlo se da to nije onaj pravi Novak, jer se u svim mečevima mučio.

Nije se videla svežina u igri, što je i razumljivo, jer pre toga dva meseca nije uzeo reket u ruke.

Nakon toga ponovo sledi pauza od dva meseca, jer mu je u međuvremenu bilo zabranjeno da učestvuje na američkoj turneji zbog toga što nije vakcinisan protiv kovida 19.

Povratak na teren dogodio se u aprilu na mastersu u Monte Karlu, gde je već na startu poražen od Španca Fokine, što je mnoge zabrinulo. Pitali su se šta se to dešava sa Novakom, da li su događaji u Australiji uticali na njega, da li će ponovo biti onaj stari, koji je bukvalno "mleo" protivnike na terenu.

Čini se da mu je turnir u Beogradu bio prekretnica, jer je polako počeo da se vraća u željenu formu.

Tu je stigao do finala, a partije koje je pružao u prestonici Srbije dale su nadu da će Nole uskoro biti onaj stari na terenu.

Nakon toga dolazi masters u Madridu, gde je stigao do polufinala, a meč sa Alkarazom u borbi za finale definitivno je pokazao da Đoković igra onaj tenis koji ga je krasio tokom čitave karijere.

Posle toga osvojio je masters u Rimu, dok je na Rolan Garosu stigao do četvrtfinala, gde ga je zaustavio "kralj" šljake Rafa Nadal.

Slobodno se može reći da je najbolji tenis odigrao na Vimbldonu, gde je sa lakoćom pobeđivao, a vrhunac je bilo finale, gde je počistio Nika Kirjosa sa 3:0 i tako stigao do treće titule zaredom na najprestižnijem grend slemu na svetu.

Đoković je stigao do 21. grend slema u karijeri, tako da ima samo jedan manje od Nadala.

Potom ponovo sledi pauza. Zbog toga što se nije vakcinisao, morao je da preskoči i poslednji grend slem u sezoni, a to je US open.

A onda od septembra, pa do kraja sezone sedi sledi neverovatna serija rezultata Novaka Đokovića (16 pobeda i samo jedan poraz),

Osvajao je redom turnire u Tel Avivu, Astani, stigao do finala mastersa u Parizu, da bi na najbolji mogući način završio sezonu osvajanjem Završnog mastersa u Torinu, gde je počistio sve protivnike.   

Nadamo se da će i na početku 2023. nastaviti pobednički niz, a velika sadisfakcija će biti osvajanje Australijan opena, koji startuje sredinom januara, što bi Novaku mnogo značilo zbog svega što mu se desilo na početku 2022. godine. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike