Američki profesor udario po Noletu! Čak i među srpskim navijačima njegove reči će pronaći pristalice

03.08.2022

13:37

0

Autor: 24sedam

Za doktora Rajnera Novak se poneo sebično

Američki profesor udario po Noletu! Čak i među srpskim navijačima njegove reči će pronaći pristalice
Novak - Copyright Profimedia

Džonatan Rajner,  profesor medicine i hirurgije na Univerzitetu Džordž Vašington, stao je u red uglednih građana Sjedinjenih Američkih Država koji su zatražili od vlasti da srpski teniser Novak Đoković dobije priliku da igra na US Openu u Njujorku, uprkos činjenici da nije vakcinisan.

Rajner uz podršku, šalje i prekor Srbinu, jer smatra da je sebično s njegove strane to što nije primio vakcinu i time bio primer svetu koji ga voli.

- Kada pogledam nekog poput Đokovića, nekoga ko je zaradio stotine miliona dolara igrajući tenis, ko je živeo ovim neverovatno srećnim životom, gledam na njega kao na neku vrstu simbola javne odgovornosti - rekao je dr Rajner tokom razgovor sa Patrikom Mekinroom na podkastu "Holding Court".

- Uprkos činjenici što mislim da bi trebalo da igra na US Openu, takođe mislim da je propustio da uradi nešto tokom najmračnijeg dela ove pandemije. Trebalo je da bude primer, a on to nije uspeo da uradi. Ono što je on uradio je u stvari pokazivanje sebičnosti. Tako je bilo prošle zime, čista sebičnost - dodao je Rajner, istakavši da je važno da sportisti pošalju pravu poruku jer imaju trajan uticaj na navijače i simpatizere.

- Kada navijači odu na US Open i podržavaju igrača, oni žele da pronađu inspiraciju u igračima i primene određenu vrednost u svojim životima.

AP Photo/Alberto Pezzali
 

Stoga Rajner misli da bi Đoković vakcinacijom poslao važnu poruku svim teniskim navijačima:

- Kada gledam na sportiste, gledam na njih kao na ljude koji na neki način dolaze do javnosti i pokušavaju da predstavljaju najbolje među nama. Kada deca idu na bejzbol utakmice ili idu na US open i navijaju za igrača...Tražim igrača da mi pokaže nešto zbog čega želim da dostignem više nivoe u svom životu. Neka demonstracija hrabrosti, ili discipline, ili žrtvovanja.

Rajner je dalje objasnio da oklevanje Novaka Đokovića da se vakciniše ne predstavlja dobar primer jer su vakcine protiv korona virusa prilično bezbedne.

-  Vidite, mislim da je loša odluka da se Đoković ne vakciniše, mislim da je to loš primer. I dalje mislim da treba da se vakciniše radi sopstvene zaštite, a njegova zabrinutost za bezbednost vakcina mislim da je neopravdana. Vakcine su izuzetno bezbedne i rizik po zdravlje sportiste je mnogo veći od samog virusa nego od bilo koje potencijalne vakcine.

Rajner je priznao da vakcine ne sprečavaju prenošenje virusa, zbog čega su besmislena pravila putovanja u SAD koja ne dozvoljavaju Novaku Đokoviću ulazak u zemlju. Ali on veruje da vakcine sigurno štite pojedince od ekstremno obolevanja od koronavirusa i sprečavaju smrt.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike