Novak slavio na Vimbldonu, a u mislima mu US open: Ima spreman plan ukoliko mu ne dozvole da igra

11.07.2022

04:40

0

Veliki uspeh za srpskog tenisera je osvajanje 21. grend slem titule

Novak slavio na Vimbldonu, a u mislima mu US open: Ima spreman plan ukoliko mu ne dozvole da igra
Novak Đoković i pehar sa Vimbldona - Copyright Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

Najbolji srpski teniser Novak Đoković u nedelju je osvojio sedmu titulu Vimbldona, odnosno 21. grend slem trofej u karijeri. U finalu je bio bolji od Australijanca Nika Kirjosa sa 3:1, a nakon meča, kada je preuzeo trofej četvrti put u nizu, emotivno je govorio o proteklim danima.

Na konferenciji za medije, Novak je govorio o tituli, podršci koju je dobijao, ali je nezaobilazna tema bilo i učešće na US openu.

- Preplavljen sam srećom i radošću odavde do meseca. Osetio sam podršku i ljubav publike danas. Srećan sam zbog toga. Australijan open je mesto gde se osećam najkomfornije, ali Vimbldon postaje sve bliži - kazao je Novak na početku obraćanja, te se osvrnuo na "probleme" koje mu je zadavao Kirjos:

- Bilo je jako teško da mu čitam servis. I prvi i drugi. Dodavao je dodatan pritisak. Bilo je frustrirajuće nekoliko puta kada vidim samo kako lopta proleće pored mene. Ali bio sam solidan sa druge strane terena. Server je bio tu na vreme, drugi servis je mogao da bude bolji. Brejk u trećem setu je bio veliki trenutak. Osetio sam da se ne kreće tako dobro u četvrtom kao što je bilo do tada. U tajbrejku sam uspeo da mu čitam servis, terao sam ga da igra dodatne udarce. Znao sam da je pribranost jedan od ključnih elemenata.

U trenucima velike sreće, Novak se setio i perioda nakon deportacije iz Australije, koji nimalo nije bio lak.

- Nisam se osećao dobro u prvih nekoliko meseci godine generalno. Mentalno i emotivno. Shvatio sam da moram da budem strpljiv. Vimbldonski trofeji su došli u nekim krucijalnim momentima mog život i karijere, kao u 2016. godini posle operacije lakta.

Era velike trojke polako prolazi, ali Đoković je i dalje motivisan da se nadmeće sa mlađim teniserima.

- Želim da održim telo zdravim i da nastavim da budem motivisan i da se takmičim sa ovim mladim momcima.

Sada sledi odmor i rehabilitacija tela, a potom su prema rasporedu turniri u Sjedinjenim Američkim Državama, na kojima Novak nema prava učešća jer nije vakcinisan. Velika je verovatnoća da uopšte neće igrati do završnog Mastersa.

- Idem na odmor nekoliko nedelja. A zatim, željno čekam neke dobre vesti iz SAD. Voleo bih da igram. Ukoliko se to ne desi, moraću da razmislim o svom rasporedu. Da budem iskren, sumnjam da ću ići i juriti poene. Kako sam razumeo od mog agenta danas, osvajanje Grend slema bi se kvalifikovalo za ATP finale, osim ako niste u top 20. Sa do sada osvojenim poenima verujem da ću biti u prvih 20. Pretpostavljam da imam dobre šanse da sam već na ATP finalu. Neću se opterećivati zaista da moram da idem i igram turnire da dobijam bodove.

Đokoviću više nije važna trka za prvo mesto, te u nastavku sezone neće juriti bodove.

- Videću, ne osećam zaista nikakav pritisak ili potrebu da igram po određenom rasporedu. Stvari su se promenile u poslednjih nekoliko godina za mene. Postigao sam rekord kao istorijski broj 1 po broju nedelja za koji sam radio čitav život. Sada je to urađeno i završeno, dajem prioritet Grend slemovima i velikim turnirima i gde želim da igram i gde se osećam dobro. Još nisam pričao o rasporedu sa Goranom. Moramo da vidimo prvo vesti iz Amerike, da li će se dogoditi ili neće, onda će od toga zavisiti. Može se desiti da to budu Lejver Kup i Dejvis Kup, volim da igram za svoju zemlju. Pokušaću da budem deo toga. To su veliki, da tako kažem, turniri koji su mi sada na mislima - rekao je Novak i dodao:

- Nisam vakcinisan i ne planiram da se vakcinišem, tako da dobre vesti za mene mogu da budu da se ukine obaveza da budete vakcinisani da uđete u SAD, ili ako je moguće da se dobije izuzeće. Ne znam, mislim da izuzeće nije realno. Ne znam, nemam mnogo odgovora na to. Mislim da je samo da li će da ukinu ili ne na vreme da mogu da uđem u SAD.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike