Novak hvali i kritikuje sistem srpskog tenisa: Ja sam stasao u Partizanu, neverovatno mi je da se to dešava sa njim!

02.07.2022

15:35

0

Đoković ne brine o budućnosti srpskog tenisa, ali upozorava

Novak hvali i kritikuje sistem srpskog tenisa: Ja sam stasao u Partizanu, neverovatno mi je da se to dešava sa njim!
Tan2022-6-27_15560846_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Mešovita poruka Novaka Đokovića: Srpski tenis ima budućnost, ali mnogo toga mora da se promeni da bi se sistemski proizvodili dobri igrači.

Trostruki uzastopni šampion Vimbldona ima danas slobodan dan bar što se tiče igranja, ali je imao sastanak sa srpskim novinarima i posle meča u petak, kada je Đoković igrao protiv Miomira Kecmanovića, došlo se do priče o budućnosti srpskog tenisa.

- Ona je u dobrim rukama. Imamo Kecmanovića, Đerea, Lajovića, Krajinovića. Dolazi i Hamad Međedović, koji pravi dobre rezultate na nivou čelendžera. Nadam se da ćemo imati predvodnike nove generacije u srpskom muškom tenisu koji će moći u kontinuitetu da igraju i na velikim stadionima. Teško je očekivati da će moći odmah da budu na nivou na kome smo bili mi iz "zlatne generacije", jer su poslednjih 15-20 godina bili zlatna epoha, zlatna era muškog i ženskog tenisa. Imali smo u nekoliko godina četiri "broja 1": Zimonjić, Jelena Janković, Ana Ivanović i ja. To je stvarno za jednu malu zemlju koja nema tenisku tradiciju izvanredan rezultat koji je nas stavio na mapu teniskog sveta.

Ali, posle pohvala neminovno slede i kritike, na njegov način, mirno i gospodski.

- Nadam se da će ovaj uspeh koji smo svi mi beležili iz zlatne generacije motivisati sve više dece da idu na tenis. Ima tu mnogo stvari, mora sistem da se "utegne", da se doradi. Nije nam najbolji sistem, klupski tenis nije dobar u poslednjih 10 godina uopšte. Raduje me što smo posle više od decenije imali rekord prijavljenih klubova za seniorsko muško i žensko prvenstvo. To me jako raduje! Ako nema jakog klupskog tenisa, onda nema ni tenisa uopšte na profesionalnom nivou u kontinuitetu.

Odmah je dodao:

- Možete vi da imate pojedince koji će da iskoče, ali mora da postoji sistem i klubovi moraju da budu jaki. Jedan Partizan mora da učestvuje u ekipnim prvenstvima. Ja sam i stasao u Partizanu i neverovatno mi je da jedan takav klub ne učestvuje skoro 10 godina na ekipnom prvenstvu.

Šta je sada drugačije u odnosu na dane kada je Novak igrao na juniorskom nivou?

- Mi smo odrastali igrajući sve moguće uzraste u juniorskim danima, kao i profesionalne, klupske mečeve koji su fenomenalni. Bili oni zvanični ili nezvanični, išli smo na sparing i putovali po Srbiji. Uvek je bilo nekoliko igrača, u svakom delu Srbije imali smo bar po jedan jak klub na kom si mogao da treniraš na visokom nivou u svakoj konkurenciji (do 12, 14, 16, 18 godina i profesionalno). Danas ima više privatnih klubova, međutim, raštrkani su teniseri po Evropi i svetu. Nekada se to više centralizovalo po jakim klubovima i imao si jaku konkurenciju, to nadmetanje je nešto što je nas osnažilo. Taj razvoj koji smo imali ka profesionalnom tenisu bio je savršen zbog toga.

Na kraju je istakao:

- Treba da se poklope neke stvari da bi neka naredna generacija mogla da bude konstantna u teniskom ekosistemu u smislu uspeha, ali i da ima više igrača koji će izlaziti na Centralni teren, da se to ne svede na mene i par pojedinaca: Viktora, Janka, Zikija, Anu i Jelenu. Imamo Olgu Danilović, imamo perspektivu, igrači i igračice koji imaju potencijal da idu daleko. Individualni je sport, ali mora da postoji kolektiv i sve kreće od klubova.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike