Kad se sve stavi na papir, nema dileme - Đoković je najbolji teniser svih vremena, Nadal nije ni drugi!

10.06.2022

09:57

0

Teško je to sve sračunati, ali kad se uradi, stvari postaju potpuno jasne

Kad se sve stavi na papir, nema dileme - Đoković je najbolji teniser svih vremena, Nadal nije ni drugi!
profimedia-0621621062 - Copyright Profimedia

Nije se u svetu tenisa do pre neku godinu raspravljalo o tome ko je najbolji svih vremena, a izrazi kao što su "GOAT" maltene nisu postojali u javnim raspravama. To "GOAT" na engleskom znači "koza", ali je skraćenica od "greatest of all times", odnosno najveći svih vremena.

Jasno je i zašto je počela ta rasprava – Rodžer Federer se pojavio i stavio svet tenisa pod čvrstu vladavinu, a onda su se pojavili Rafael Nadal i Novak Đoković, pa i Endi Marej, koji je brzo ispao iz trke zbog povreda.

Onda je "velika četvorka" spala na "veliku trojku" i već nekoliko godina traja rasprava po pitanju: Ko je teniski GOAT?

Dugo je parametar bio samo broj osvojenih grend slem turnira, ali posle godina i godina dominacije videlo se da on prosto nije dovoljan. Istina je da Nadal ima dva slema više od Novaka, ali Srbin je bolji u međusobnom skoru, ima više mastersa, neuporedivo duže je broj jedan i mnogo je raznovrsniji na različitim podlogama.

Kako onda meriti?

Sajt "Ultimate tennis statistics" (ultimativne teniske statistike) obavio je temeljno istraživanje svih parametara i doneo jasan zaključak – Đoković je ubedljivo najbolji u GOAT trci!

Novak je prvi sa 975 bodova, drugi je Federer sa 933, dok je Nadal tek treći sa 882, prema listi tog sajta.

Printscreen/Ultimatetennisstatistics
 

Indeks je napravio jako lepu analizu te liste, čiji vam deo prenosimo.

Jedan od najvećih problema u sportu uopšte je pravilno sračunati dostignuća, iako je u tenisu to daleko lakše nego u timskom sportu. Osnovni parametri, osim osvojenih velikih, a kasnije i malih turnira, jesu mesto na ATP listi, konkurencija, i, naravno, dugovečnost.

Gledajući listu, dolazimo do nekoliko zanimljivih odnosa: prva i najvažnija stvar je samo potvrda onoga što svi zapravo znamo - imamo privilegiju da gledamo eru trojice najbolja tenisera svih vremena.

Jedini koji je zapravo ostvario sličnu dominaciju, ali nije uspeo dugo da je održi, bio je Bjern Borg. On je osmi, zbog izrazito preuranjene penzije, za koju se odlučio kad je imao samo 26 godina. Da bismo stavili to u perspektivu, zamislite da je Đoković otišao u penziju 2013. godine…

Druga zanimljiva stvar jeste činjenica da je Federer i dalje ispred Nadala, a tamo se nalazi iz istih razloga zbog kojih je Nadal i dalje prilično udaljen od Đokovića, najuspešnijeg tenisera svih vremena.

Najslabiji Nadalov, a najjači Đokovićev argument su nedelje provedene na prvom mestu ATP liste. Đoković je najbolji u istoriji sa više od 370 nedelja na mestu broj 1.

Nadal je došao do samo 209 nedelja, čime je značajno lošiji ne samo od Đokovića i Federera (koji su jedini preko 300) nego i od Lendla, Konorsa i Samprasa. Biti u zbiru tri godine više na mestu broj 1 od direktnog protivnika je zaista važan podatak.

Dominantan dva meseca u sezoni

Osim toga, Nadal nikad nije osvojio završni Masters turnir, a nikad nije slavio ni u Parizu ni u Miamiju. Jedini teniser koji je osvojio sve Masters turnire, a pritom je svaki osvojio bar dvaput  je Đoković.

Štaviše, Nadal je više od polovine svojih Masters titula osvojio u Rimu i Monte Karlu (11 plus 10), čime se samo potvrdilo ono što svi znaju - Rafa je dominantna sila na šljaci, što znači da je dominantan u tenisu u ta dva meseca kada je sezona.

Sve to se najbolje vidi u ELO rejtingu, a tu je ponovo Đoković dosegao 2.629 bodova na svom vrhuncu. Jedini koji je došao blizu tome je Borg, uz Đokovića jedini igrač koji je prešao 2.600 bodova kada je bio na vrhuncu.

Najbolja teniska sezona, a možda i najbolja sezona za bilo kojeg sportistu u istoriji jeste Đokovićeva 2015, kada je Novak na svim velikim turnirima koje je igrao došao do finala, uz skor 10-3. Nadal, za razliku od Đokovića, nije ni jednom, osim 2013, imao zaista dominantnu sezonu, od Australijan Opena pa sve do završnog Masters turnira.

Šta zaključiti?

Za one koji manje vole obračun, a više umetnički utisak, može se reći da je Federer sinonim elegancije i teniskog talenta, Nadal neverovatne snage i dominacije na zemlji, a Đoković beskrupulozne teniske efikasnosti. Svaki od njih u nekoj je fazi bio najbolji, iako su se teniski vrhunci Đokovića i Federera zapravo mimoišli.

Svaka kvantifikacija nečijeg dostignuća može se kritikovati, jer je svako razmatranje rezultata u suštini proizvoljno i svedeno na neku vrstu ljudske greške. Ali, ovo koje je predstavljeno je verovatno najbolje koje je moguće izvesti, uz sve mane koje ima.

I zato, ako nešto ne preokrene već ove, a onda i sledeće sezone, Nadal ostaje šta je bio i pre bio - za teniske pojmove božanstvo na šljaci - ali zapravo relativno daleko od Đokovića, a verovatno i iza Federera (iako je to veća debata).

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike