Nadal na štakama! Španac danas ne može da hoda, a u nedelju osvojio grend slem! Francuzi polemišu o dopingu (VIDEO)

08.06.2022

06:44

0

Francuski biciklista pokrenuo lavinu komentarom u kojem sumnja u ispravnost sve što radi Nadal

Nadal na štakama! Španac danas ne može da hoda, a u nedelju osvojio grend slem! Francuzi polemišu o dopingu (VIDEO)
nadal - Copyright Printscreen/Twitter

Navijači na Majorki su u šoku gledali izlazak Rafaela Nadala iz auta posle dolaska iz Barselone, gde je nekoliko dana bio podvrgnut specijalnom tretmanu stopala. Vest o njegovom trenutnom stanju u najkraćem glasi:

- Rafa Nadal, koji je danas u Barseloni primio prvu seansku radiofrekventne terapije, metode koja će mu trajnije blokirati nerve u stopali, vratio se na Majorku. 

 

 

Misteriozni lekar, još misterioznije injekcije koje pomažu da se savlada bol, pa zatim radiofrekventna terapija za blokadu nerva, sve to kod običnih navijača, a i stručnjaka, budi sumnju u ispravnost onoga što se dešava sa španskim teniserom.

U Francuskoj jedan tvit o Nadalu izazvao široku medijsku polemiku. Gotovo svi važniji mediji preneli su tvit bicikliste Tiba Pinoa koji je "kvotovao" priču o Nadalovim uspesima na Rolan Garosu uz pomoć injekcija rečima "današnji heroji". U obrazloženju svog mišljenja, jer mu je zamereno zbog ironije, Pino je dodao:

- Zašto sam ironičan? Zato što imam svoja uverenja, način na koji gledam sport i sportske manifestacije drugačije od vaših? Moj tvit izaziva tolike reakcije odnosio se na Nadala, ali jemogao biti i o biciklistima, košarkapšima, fudbalerima ...

- Ja ne dovodim u pitanje njegovu karijeru ili talenat. Vidimo da previše soportsta pribegava ovoj praksi poslednjih nedelja. Ja sam izgubio dve najlepše godine da bih lečio leđa, bilo mi je teško, ali sam danas ponosan na to. Metode koje su jednostavno zabranjene u mom sportu, nažalost tako su regulisane. Mislim da sam sada bio preciznijiu objašnjenju moje ironije.

Tanjug/AP
 

Dok Pino tvrdi da je svoje probleme sa leđima lečio na dozvoljeni konvencionalni način, dotle Nadal otvoreno priznaje:

- Blokirali smo bol ubrizgavanjem anestetika pre svakog meča - rekao je Nadal posle finala na Rolan Garosu.

Svetski antidoping kodeks Svetske antidoping agencije (VADA) ne zabranjuje proizvode za blokadu bola. Međutim, ako se to radi upotrebom kortikosteroida, onda se pribegava zabranjenim sredstvima, jer tako propisi glase od 1. januara.

- Upotreba anestetika je praksa koja je sigurno postala učestalija od ove godine, jer je tako moguće ograničiti bol lokalno - rekao je dr Fransoa Luisje, predsednik Francuskog društva za vežbu i sportsku medicinu (SFMES) .

- Sportista bi, međutim, mogao da koristi kortikosteroide na takmičenju, eventualno injekcijom, ako ima odobrenje za terapijsku upotrebu (TUE). Nijedan TUE komitet ne bi dao TUE zbog Nadala. TUE je kada imate zdravstveni problem koji vas ometa u svakodnevnom životu, ne samo u sportskoj praksi. Na primer, TUE za astmu ili hipertenziju se ne daju da bi se sportistima omogućilo da se ponovo bave svojim sportom, već da bi se vratili na normalan nivo zdravlja - kaže gospodin Lusije.

Antoan Bruno, doktor brojnih francuskih timova tvrdi da primanje anestetika tokom takmičenja nije dozvoljeno u atletici.

- Bilo da je u pitanju upotreba anestetika ili metode injekcije, i jedno i drugo nije uobičajeno u vreme takmičenja. Verovatno je to češće u timskim sportovima šampionata sa utakmicama svakog vikenda. To je deo terapeutskog arsenala koji nam je na raspolaganju. Ali uspavljivanje nerva na donjem ekstremitetu bi izazvalo probleme u pogledu ravnoteže, kontrole gestikulacije - priča Bruno i dodaje:

- Bol je prirodni alarmni signal ljudskog tela. Pitam se da li je korisno anestezirati tokom takmičenja oduzimanjem osećaja sportisti...

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike