Đoković je hrvatski teniser?! Šokantna tvrdnja stiže iz Zagreba

21.01.2022

19:32

0

Autor: 24sedam

Navodno, važno je i ko mu je trener

Đoković je hrvatski teniser?! Šokantna tvrdnja stiže iz Zagreba
profimedia-0624064734 - Copyright Profimedia

Novak Đoković je hrvatski teniser, tako barem tvrdi akademik Ranko Matasović, profesor na Odseku za lingvistiku zagrebačkog Filozofskog fakulteta. U intervjuu za Večernji insistirao je na donošenju "Zakona o sportskom nasleđu".

Za pomenute tvrdnje, izneo je sledeće objašnjenje.

- Time bi se dokazalo da je Novak Đoković i hrvatski teniser. Jer je Novak staro hrvatsko ime, Đokovićevi deda i baba su iz Vinkovaca, a za pripadnost sportiste nekom narodu nije važno samo kako se on oseća, nego i ko mu je trener. Đokoviću je trener Hrvat Goran Ivanišević. Na kraju, hrvatski "Zakon o sportskom nasleđu" odnosio bi se samo na sportiste rođene u bivšoj državi do 1991. godine pre neko što su Hrvatska i Srbija posle nezavisne. Đoković je rođen 1987 - kazao je Matasović.

Usledio je i odgovor, od strane Miodraga Linte, predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije.

- Od dolaska HDZ na vlast 1990. godine traje ubrzani proces otimanja svega što je srpsko - počeo je Linta i nastavio.

- Tako su ojkače, vrličko kolo i bećarac, iako su čista srpska kulturna baština, upisani u UNESKO listu kao deo kulturne baštine Hrvatske.

Što se tiče Zakona o kulturnoj baštini, slažem se sa stavom SANU i Matice srpske, koji dubrovačku književnost smatraju zajedničkom baštinom jer je štokavsko narečje osnova savremenog srpskog jezika. Činjenica je da je srpski jezik prisutan u Dubrovačkoj republici od njenog osnivanja.

Štamparije u Dubrovniku su knjige štampale na ćirilici. Srpski tragovi u kulturi i književnosti Dubrovnika jesu veoma stari i kontinuirano ih je bilo u svim vekovima njenoga postojanja, do prvih godina 19. veka. O starini prisustva srpskih tragova govori i činjenica da je jedan deo teritorije Dubrovačke republike sve do četrdesetih godina 14. veka pripadao srpskoj državi - kazao je Linta za Informer.

Inače, najbolji srpski i svetski teniser je dobio i orden "Nikola Tesla", mada je poznati naučnik i jedan od najvećih umova u istoriji čovečanstva već odavno "prisvojen" od strane Hrvata.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike