Novak je zbog ovog proteran? Federalni sud u Australiji objavio razloge za ukidanje vize Đokoviću

20.01.2022

07:20

1

Autor: 24sedam

Nije bitan srpski teniser, bitno je bilo da ministar bude zadovoljan

Novak je zbog ovog proteran? Federalni sud u Australiji objavio razloge za ukidanje vize Đokoviću
Profimedia

Ima onaj jedan vic u kom službeno lice hoće da hapsi čoveka jer sedi na obali, a u kolima ima neraspakovane štapove za pecanje. Obrazloženje - mogao je da peca.

Čovek kaže dobro, mogao sam. Ali onda ja tebe tužim za silovanje moje žene. Službeno lice konstatuje da ne poznaju osobu i da je definitivno nije silovao, a čovek mu odgovori da je to tačno, ali i da je mogao da je siluje.

Tako nekako izgleda saopštenje Federalnog suda u Australiji o razlozima zbog kojih je Novaku Đokoviću odbijena žalba na ukidanje vize.

Najvažnije za sud bilo je da "ministar bude zadovoljan određenim stvarima", uz naglasak na to da je Đoković "mogao da utiče na mladu populaciju i podstakne ih da se ne vakcinišu".

Da nije tužno, možda bi nam bilo i smešno. Iako zapravo saopštenjem ništa konkretno nije rečeno, prenosimo vam neke najvažnije detalje iz saopštenja.

- Ministru je bilo jasno da je Đoković odlučio da se ne vakciniše i mogao je da zaključi da će javnost gledati na to da je njegov stav protiv vakcinacije. Svetska zvezda bi onda mogla da utiče na mladu populaciju da ga oponašaju i podstakne ih da se ne vakcinišu. Dalje, postoje dokazi da je Đoković zanemario mere javnog zdravlja tako što je prisustvovao aktivnostima iako je bio kovid pozitivan. Ministar je bio svestan činjenice da bi došlo do nemira u zajednici ako Đoković ostane.

Saznali smo i da je bilo rasprave po važnim pitanjima, ali i da ta rasprava nije završena.

- Vodila se velika debata o tome kako pristupiti ministrovoj izjavi o razlozima u ovom slučaju. Ne smatramo da je razrešenje te debate neophodno da bismo došli do stavova koje imamo. Ministar nije bio dužan da navodi razloge za odbijanje vize, ali je to učinio. Očigledno su pažljivo sastavljeni, Sud nema sumnje da je u vezi sa pitanjem od visokog javnog značaja, posvećena pažnja formulisanju razloga u četiri dana u kojima je ministar trebalo da razmotri stvar i dovrši i dostavi razloge. Treba dati određenu težinu činjenici da nije bilo obaveze davanja razloga. Postojala je jasna međusobna povezanost svih delova ministrovih razloga. Teme ohrabrenja i oponašanja sportskog heroja i ikone provlače se kroz razloge zabrinutosti za zdravlje i red, javni interes. I da gospodin Đoković nije osvojio Australijan open, njegovo samo prisustvo ovde i njegov boravak, njegovo igranje tenisa, dovelo bi do toga da bi on ohrabrio one koji misle da je anti-vakcinalni pokret racionalan.

Sve u svemu, ništa nismo saznali, nikakvo vredno obrazloženje nismo dobili. Verovatno zato što takvog obrazloženja i nema u celom slučaju.

BONUS VIDEO:

Arena

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti