Superligaška pauza je tu: Analiza 24 sedam - Partizanov početak iz snova, Zvezda ušla u ritam, Voša razočarala

30.08.2021

13:37

0

Odigrano je sedmo kolo, nekoliko klubova po šest mečeva

Superligaška pauza je tu: Analiza 24 sedam - Partizanov početak iz snova, Zvezda ušla u ritam, Voša razočarala
Copyright MN Press

Novu, odnosno tekuća sezona u Superligi Srbije počela je pre otprilike mesec i po. A sada je na red došla prva pauza, zbog obaveza reprezentacije. Zvanično, odigrano je sedmo kolo, ali nekoliko ekipa ima po šest odigranih utakmica. Podsetimo, bilo je odlaganja zbog obaveza naših timova u kvalifikacijama za UEFA takmičenja.

U narednim redovima, napravićemo i presek dešavanja, odnosno učinka ekipa. Krenućemo redom, i to po trenutnom poretku na tabeli. Lider je Partizan koji ima maksimalan učinak, s tim da nije odigrao svih sedam utakmica. Učinak ekipe Aleksandra Stanojevića je šest od šest, a gol razlika je impozantna. Crno-beli su do sada primili samo jedan gol i to samo od Novog Pazara. A dali su čak 22. Od toga, najviše je postigao povratnik Rikardo Gomeš, sa čak osam. Dobar golgeterski učinak ima i Bibars Natho, sa četiri gola i sve ovo su dobre vesti za Stanojevića.

Zvezda ili Partizan, Partizan ili Zvezda? Opet će “večiti” voditi glavnu reč

Partizan je pobeđivao redom Proleter (2:0), Vojvodinu (2:0), Voždovac (4:0), Novi Pazar (4:1), Kolubaru (4:0) i u poslednje odigranom meču niški Radnički sa ubedljivih 4:0. Uz to, imali su obaveze u kvalifikacijama za Ligu konferencija u kojima je ostvaren i cilj, plasman u grupnu fazu. Sve to daje na težini rezultatima u srpskom šampionatu i početku kakav su u Humskoj samo mogli da požele.

Podsetimo, otišao je Vladimir Stojković, ali se za sada to ne oseća. Aleksandar Popović (u većoj meri) i Nemanja Stevanović obavljaju posao, što se i vidi po broju primljenih golova.

Kada se pauza završi, crno-bele očekuje gostovanje povratniku u elitu, Radničkom 1923. Nema sumnje da je ta konstantnost ono što žele da održe u nastavku šampionata.

Iza crno-belih je TSC koji vodi Mladen Krstajić, bivši kapiten kluba iz Humske. Klub iz Bačke Palanke počeo je odlično, vezujući četiri pobede, nad Novim Pazarom, Metalcem, Kolubarom i niškim Radničkim. Usledio je remi sa Kragujevčanima i poraz od Crvene zvezde, od 3:1. Pauzu su dočekali uz pobedu nad ekipom Mladosti, od 2:1.

TSC ima 16 bodova iz sedam utakmica, i ostaje da se vidi kako će završiti na kraju. Podsetimo, prethodnu sezonu, završili su na petom mestu iza, Zvezde, Partizana, Čukaričkog i Vojvodine.

Iza TSC-a, sa takođe 16 bodova je branilac titule, Zvezda koja je sezonu počela remijem. Tada u duelu sa Vojvodinom nije bilo golova, što je bilo razočaranje za navijače koji su očekivali pobedu odmah na startu. Međutim, ekipa Dejana Stankovića je postepeno počela da ulazi u formu, pobedama nad Lučancima (1:0), Spartakom (3:1), Napretkom (1:0) i TSC-om (3:1).

Ove utakmice su igrane uporedo sa kvalifikacijama za Ligu šampiona, odnosno Ligu Evrope. Ni u UEFA mečevima nije bilo najbolje. Nije izboren plasman u grupu elitnog takmičenja, ali jeste u Ligu Evrope.

Kada je protiv Kluža definitivno izboren plasman u Ligu Evrope, dobro raspoloženje je održano zahvaljujući trijumfu nad Čukaričkim. Jasno je da će se i ove sezone u borbi za titulu najviše pitati Zvezda i Partizan, ali ostaje da se vidi da li će crveno-beli i ove sezone biti efikasni kao i prošle. Prethodnu su završili sa gol razlikom 114:20, a crno-beli sa 95:20.

Zvezda trenutno ima gol razliku 10:3, a za sada je najubojitiji trio Katai – Ivanić – Ben sa po dva gola. Pavkov je počeo da se “budi”, što uglavnom pokazuje u evropskim mečevima, ali se Stanković i navijači sigurno nadaju da će proraditi i u srpskom šampionatu.

Na četvrtoj poziciji je Napredak sa učinkom od 12 bodova iz sedam utakmica. Prethodne sezone su bili u nezavidnoj situaciji pred kraj, ali su su sačuvali status superligaša. Ove sezone igraju po principu pobeda, poraz, pobeda… Tim koji vodi iskusni Milan Đuričić za sada ne zna za remi. 

Ali se očekuje da će do kraja sezone verovatno “prekaljeni” trener biti najveći adut u borbi za bodove.

Slede Spartak i Čukarički koji su osvojili 11, odnosno deset bodova, s tim da su Brđani jedni od timova koji su menjali trenera. Umesto Dušana Đorđevića na klupu je seo Saša Ilić koji za sada ima polovičan učinak, od pobede i poraza. Čukarički je takođe imao obaveze u evropskim kvalifikacijama, i na kraju bio neuspešan, a rezultati su bili promenljivi. Uprava nije bila zadovoljna, pa je Đorđević otišao.

Radnik je sezonu počeo sa novim šefom struke, Igorom Bondžulićem koji je prethodne sezone radio u Javoru, sada članu Prve lige Srbije. Surduličani su imali čak tri vezana remija, ali su onda upisali dve pobede na gostovanjima, u Kragujevcu i Lučanima.

Vojvodina je za sada razočarala

Kao i Radnik, i Voždovac ima devet bodova, a i njihovi rezultati su “šarenilo”. Imaju po tri pobede i poraza. Iza “Zmajeva” je Vojvodina, na devetom mestu, sa samo osam bodova iz šest utakmica. U novu sezonu su ušli sa novim trenerom, Slavoljubom Đorđevićem, ali teško da je učinak 2-2-2 u skladu sa očekivanjima.

Tačno je da je ekipa iz Novog Sada imala obaveze i u Evropi, ali tim koji pretenduje da bude ozbiljan takmac “večitim rivalima” mora da ima znatno bolje rezultate. Ostaje da se vidi da li će se popraviti u nastavku sezone ili će nastaviti da tavore u donjem delu tabele. Na to nismo navikli od Vojvodine u proteklim sezonama. Nije bila doduše u borbi za titulu, ali je uvek bila među vodećim timovima.

Novi članovi, Kolubara i Radnički 1923 su osvojili po sedam bodova, iz po šest utakmica, dok je niški Radnički ponovo u problemima. Na početku sezone, posle odlaska Nenada Lalatovića, na klupu se vratio Aleksandar Stanković, ali je i on otišao. Ko god ga nasledi, biće mu veoma teško.

Ispod su sa po četiri boda Metalac, Novi Pazar i Proleter. Gornjomilanovčani su prošle sezone beležili mnogo bolje rezultate, a promene trenera je bilo i u Proleteru. Otišao je Branko Žigić, a stigao je Dušan Bajić.

Jedini tim bez bodova je sada Mladost i u ovom trenutku, najveći kandidat za selidbu u niži rang.

Naravno, ovaj poredak ne mora ništa da znači. Mnogo je bodova još u igri, pa ćemo da vidimo kako će ko da se snađe u nastavku.

Standings provided by SofaScore LiveScore

pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike