Sprema se fudbalska "Ljovisna": Prekid u Resifeu, ko je koga zavrnuo, ko će na kraju platiti račun

06.09.2021

10:24 >> 10:27

0

Skandal na utakmici Brazila i Argentine tek se zahuktava, rešiće ga FIFA

Sprema se fudbalska "Ljovisna": Prekid u Resifeu, ko je koga zavrnuo, ko će na kraju platiti račun
Copyright Brazil i Argentina/Tanjug/AP Photo/Andre Penner)

Da su se samo igrači na terenu pitali utakmica bi se odigrala, ali državna administracija, CoVID-19 protokoli i ko zna šta još doveli su do toga da meč selekcija Brazila i Argentine postane prvoklasni fudbalski skandal.

Epilog je u domenu FIFA, a izbor koji će napraviti je odigravanje nove utakmice ili dodeljivanje tri boda Argentini ako se bude poštovao fudbalski protokol na nivou konfederacije Conmebol!

Sve je prema verziji Sanitarne agencije Brazila (ANVISA) počelo još na aerodromu Sao Paula, po dolasku Argentinaca u njihovu zemlju, kada je izrečena mera karantina od 14 dana za četvoricu igrača “gaučosa” iz Engleske.

Brazil i Argentina/Tanjug/AP Photo/Andre Penner)

Umesto zadržavanja u hotelu, trojica iz premijeligaškog kvarteta – Emilijano Martinez iz Aston Vile, Đovani Lo Selso i Kristijan Romero iz Totenhema, našli se u startnoj postavi gostujućeg tima. Kada su to shvatili iz ANVISA, u 6. minutu utakmice, nastao je haos na terenu, a zatim i trajni prekid oko čijeg će se tumačenja narednih dana lomiti koplja između dve fudbalske sile.

Ključna pitanja biće da se utvrdi krivica i na osnovu toga da se odredi budućnost ove utakmice.

Argentinski “Ole” podseća da između fudbalski saveza, Južne Amerike članica “Conmebola” dogovoren protokol kojim se dozvoljava nesmetano odigravanje utakmica tokom pandemije. Vlasti Sao Paola su se oglušile o taj dokument i želele su da deportuju četvoricu Argentinaca koji igraju u Engleskoj, koja je na njihovoj “crvenoj listi”.

Brazil i Argentina/Tanjug/AP Photo/Andre Penner)

Zbunjuje zašto su isti igrači imali pravo da idu na treninge u danima pred utakmicu u Resifeu i zašto tada nije ANVISA reagovala, već je čekala početak utakmice. Predsednica te sanitarne agencije Bara Tores rekla je da je spornim reprezentativcima Argentine naložen karantin do trenutka deportacije, ali da su se oni oglušili o ovo pravilo.

Za sve to vreme Conmebol, južnoamerički pandan UEFA, bili su na strani Argentine, upozoravajući Brazilski fudbalsku konfederaciju da će izgubiti bodove, ali su nakon suspenzije utakmice doneli somolonsko rešenje – Meč je prekinuo sudija zbog više sile i odluku o utakmici će doneti FIFA koja je organizator kvalifikacija.

“Ole” ističe da su igrači Brazila otpočetka skandala bili protiv mera ANVISA i za odigravanje utakmice sa večitim rivalom. Prednjačio je Nejmar koji je razgovarao sa jednim službenikom tražeći od njega da povuče kolege sa stadiona i dozvoli im nesmetani nastavak. Na isti način bunio se i selektor Brazila Tite, ali …

Leo Mesi, Nejmar/Tanjug/AP Photo/Andre Penner)

Tite je i sam bio žrtva krutih državnih propisa, jer u njegovom timu nije bilo nijednog igrača iz engleske Premijer lige, iako ih je na početku želeo osmoricu da pozove. Uprkos toj želji, oni su ostali na Ostrvu ne želeći da rizikuju probleme po povratku iz Brazila, koji je kod Engleza, naravno, na “crvenoj listi” zbog situacije sa koronavirusom.

FIFA sada na raspolaganju ima dva rešenja: nova utakmica ili tri boda za Argentinu, ako se bude uzeo u obzir protokol na nivou Conmebol, koji među zemljama Južne Amerike dopušta odigravanje utakmica bez ograničenja.

Argentinci navode da je CBF (Brazilska fudbalska konfederacija) odgovorna jer je dopustila službenicima ANVISA da uđu u restriktivni prostor čime su otvoreno pokazali da iza svega, ipak, stoji strah od novog poraza od Mesija i drugova, kao i u finalu Kopa Amerike ovog leta.

Tanjug/AP Photo/Andre Penner

Na drugoj strani, Ednaldo Rodrigez, vršilac dužnosti predsednika CBF, odbija da preuzme bilo kakvu odgovornost za dešavanja u Resifeu:

– CBF nijednog trenutka nije bio stranka u pregovorima o uklanjanju fudbalera iz tima. Naprotiv, CBF poštuje sanitarne standarde, to je bila situacija između Conmebola i ANVISA. Čak i pre početka utakmice, delegat je rekao da mogu da igraju, a zatim da budu deportovani. Ali onda su se, iz razloga koji CBF ne zna, uslovi promenili – rekao je Ednaldo.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike