Ovo će baš dugo boleti Slovence: "Banana" Batuma odvela Francuze u finale

05.08.2021

12:46 >> 13:22

0

Autor: Adam Štulić

Prepelič imao dvokorak za pobedu, Dončić peškirom krio suze posle meča

Ovo će baš dugo boleti Slovence: "Banana" Batuma odvela Francuze u finale
Copyright Klemen Prepelič foto: Tanjug/AP Photo/Eric Gay

Moralo je i to jednom da se dogodi, ali svakako ne u ovom trenutku i na ovaj način… Luka Dončić je doživeo prvi poraz sa reprezentacijom Slovenije i to u izuzetno dramatičnom i do poslednje sekunde neizvesnom polufinalu Olimpijskih igara od Francuske (90:89), koja će se za zlato boriti sa apsolutnim favoritom SAD.

Peškir preko glave i lica, po oglašavanju poslednje sirene na meču, bez dileme je krio suze mlade zvezde Dalasa, koji je učinio sve da sa svojim saigračima osigura medalju na debitantskom nastupu svoje selekcije na OI.

A od toga su ih delili milimetri, što poraz od “trikolora” čini dodatno bolnijim. Apsolutni junak mogao je da bude Klemen Prepelič. Kada je nekadašnji košarkaš Mege, na ulasku u poslednjih 60 sekundi susreta pogodio trojku za 90:85 delovalo je da je sve završeno, ali je sjajni šuter polovičnim učinkom s linije penala i trojkom, između kojih je faul u napadu napravio Furnije, približio Slovence na samo poen zaostatka.

De Kolo je iz bezizlazne situacije, na 19 sekudni pre kraja, uputio loptu ka košu čisto da ne bi isteklo vreme predviđeno za napad, posle čega je usledio odlučujući detalj meča. Prepelič je pošao na ulaz, bio mu je otvoren put ka košu, ali se potom ni od kuda pojavio Batum i rampom rasprišio snove Slovenije o velikom finalu protiv drim tima.

Slovenci su bolje ušli u meč, Dončić i Tobi poveli su ih do plus osam u finišu prve deonice. Ipak, Francuzi su se brzo konsolidovali, vratili i meč uveli u rezultatsku klackalicu koja je trajala do finiša treće deonice, u kojoj su “galski petlovi”, predvođeni Furnijeom, ubacili četiri trojke i došli do prve i jedine dvocifrene prednosti na meču (69:59, 28. minut).

Međutim, Slovence su, na isti način, preciznim šutevima van linije 6.75, vratili Hrovat i Jaka Blažič, da bi u finišu Prepelič i Tobi doveli “dežalu” nadomak velikog slavlja, koje im je, na njihovo veliko razočarenje, “ukrao” sjajni Batum u poslednjoj sekundi meča.

Pročitajte još

Slovenci će se u borbi za bronzu sastati sa selekcijom Australije, koja je prethodno poražena od SAD rezultatom 97:78.

Francuska – Slovenija 90:89 (27:29, 15:15, 29:21, 19:24)

Francuska: Ntilikina, Luvavu – Kabaro 15, Ertel 6, Batum 3, Jabusele 9, Furnije 23, De Kolo 25, Porije, Albisi, Gober 9, Korneli, Fol.

Slovenija: Rupnik, Nikolič, Prepelič 17, Murič, Tobi 23, Blažič 14, Hrovat 3, Dimec 4, Dragić 1, Čančar 11, Cebašek, Dončić 16

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike