Slobodan Tedić vraća se igri: "Srušena pluća" nisu srušila samopouzdanje "orlića"

21.03.2021

12:41 >> 12:42

0

Bivši napadač Čukaričkog završio oporavak posle bolesti pneumotoraks koja dolazi posle povrede grudnog koša

Slobodan Tedić vraća se igri: "Srušena pluća" nisu srušila samopouzdanje "orlića"
Copyright Profimedia/Raymond Smit/Orange Pictures

Mladi reprezentativac Srbije Slobodan Tedić izlečio se od neobične bolesti pneumotoraks, koja je kod nas poznata pod imenom “srušena pluća”. Pneumotoraks predstavlja vazduh u grudima i odnosi se na akumulaciju vazduha oko pluća, koji vrši pritisak na pluća i izaziva njihov kolaps. Bivši napadač Čukaričkog, koji trenutno nastupa za Cvole kao pozajmljen igrač Mančester sitija, u izjavi za holandski “De Stentor” ističe da su bolovi bili toliki da se nije mogao ni umiti.

– Stanje “srušena pluća”, pri čemu se pluća sruše delimično ili u potpunosti, možete dobiti od povrede, ali može nastati i bez uzroka.

Problem mladog centarfora postao je očigledan jesenas na utakmici protiv Emena, kada se u jednom trenutku srušio na travnjak.

Imam prilično visok prag bola, ali tada, protiv Emena, bilo je nemoguće nastaviti utakmicu. Jedva sam disao. U to vreme nisam mislio da ću biti van fudbala nekoliko meseci. Ponekad sam imao problema sa rebrima. I taj bol je uvek prolazio prilično brzo. Pa sam pretpostavljao da će se tako dogoditi i sa tim problemom. Zbog toga sam trenirao i danima posle, sve dok se bol nije pojačao i iznenada sam završio u bolnici. Da, bilo je nestvarno. I posebno kada su lekari rekli da je reč o srušenim plućima. U tom trenutku to je kao pucanj u glavu. Nikada nisam pomislio da više neću moći da igram fudbal,  iako je moglo biti upravo tako. Više nisam mogao ni šolju da podignem – rekao je Tedić.

Printscreen/youtube/FC EMMEN

Oporavak nije bio jednostavan, ali se klub postarao da on prođe lakše uz roditelje:

Nije bilo lako, ali nije to bilo ono što me je učinilo besnim. Imao sam više problema s tim što sam nedeljama morao da ležim i čak da se ne pomeram. Ni ruke. Zbog toga sam bio veoma srećan što je klub organizovao dolazak mojih roditelja. Naravno, tada sam mogao i da se operem.

Peh ga nije učinio jačim nego što je bio, jer je od malih nogu naučio da se sam brine o sebi. Sada su brige, ipak, drugačije, jer statistika u medicini otrkiva da se bolest srušenih pluća vraća u 30 odsto slučajeva:

Ne, nisam bio jači. Uvek sam bio jak. To je zato što sam otišao od kuće u šesnaestoj godini. Tada naučite kako da primate udarce. Ne plašim se da će mi se vratiti bolest, iako je 30 odsto dosta visok procenat. Da je bilo do mene, čak bih se mesec dana ranije vratio treninzima. Niti mislim da je neodgovorno igrati fudbal. Pogledajte Sima de Jonga, bivšeg igrača Ajaksa, koji sada igra za Herenven. Imao je i on srušena pluća i igra ponovo. Neko ko je imao povredu butine može takođe da se povredi. Zbog toga ne možeš da biraš duele ili da ideš slabije u njih. Tako ćeš se opet povrediti.

Pročitajte još

U prošlom kolu protiv Ajaksa, Tedić je zaigrao poslednjih 15 minuta.

Bio toliko srećan što sam se vratio na teren protiv Ajaksa. Nisam postigao gol, ali važno je da sam se vratio. Znam, predstoji mi još dug put, želim da odigram devedeset minuta i samim tim ću imati veće šanse da postignem gol. Ali početak je to, i to je ohrabrujuće. U ovom trenutku nemam pojma kakva je moja budućnost i šta Mančester siti planira sa mnom. Ali sigurno mi ne bi smetalo da još godinu dana igram u Cvoleu – zaključio je Tedić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike