Severna Makedonija nije bez razloga na EP: Pandev i drugovi šokirali Nemačku, Španija ritunski protiv tzv. Kosova

31.03.2021

21:02 >> 21:09

0

Autor: Adam Štulić

Minimalac Francuza u BiH, Bibras Natho krunisao pobedu Izraela u Moldaviji

Severna Makedonija nije bez razloga na EP: Pandev i drugovi šokirali Nemačku, Španija ritunski protiv tzv. Kosova
Copyright Tanjug/Thilo Schmuelgen/Pool via AP

Plasman Severne Makedonije na prvenstvo Evrope više ni za koga neće biti iznenađenje. Goran Pandev i drugovi su u Duizburgu šokirali Nemačku (2:1) i posle uvodna tri kola kvalifikacija za SP zauzimaju drugo mesto na tabeli sa dve pobede i jednim porazom.

Posle pomalo i nesrećnog neuspeha na startu kvalifikacija u Rumuniji (3:2), naši južni susedi su ubedljiv trijumf protiv Lihtenštajna (5:0) krunisali jednom od najvećih pobeda u svojoj istoriji.

Iskusni Pandev je golom u drugom minutu nadoknade vremena u prvom delu igre doveo Severne Makedonce u vođstvo, a kada je Gundogan u 63. preciznim izvođenjem penala poravnao rezultat malo je bilo onih koji su sumnjali u konačan trijumf “pancera”.

Ipak, gosti su izdržali sve pritiske rivala, da bi u 85. minutu Elmas zatresao mrežu Ter Štegena za veliko slavlje svojih saigrača po isteku osmog minuta nadoknade vremena.

Duel Španije i tzv. Kosova bio je mnogo neizvesniji van terena nego na samo stadionu u Sevilji (3:1). Raznorazne igre i igrice vodile su se van travnate podloge, na kojoj su izabranici Luisa Enrikea već u prvom poluvremenu završili najveći deo posla.

Golovima Olma u 34. i Ferana Toresa u 36. minutu “crvena furija” je zakoračila ka drugom trijumfu u kvalifikacijama, da bi Halimi dvadeseta minuta pre kraj meča uneo dozu neizvesnosti. Ipak, ona nije dugo trajala, pošto je u 75. minuta Moreno postavio konačan rezultat.

Italija je tek u drugom poluvremenu slomila otpor Litvanije (0:2), Francuzi su golom Grizmana u 60. minutu došli do tri boda na gostovanju u BiH, dok su Englezi u finišu meča na “Vembliju” uspeli da osiguraju trijumf protiv Poljske (2:1).

Uspešno reprezentativno veče imao je i vezista Partizana Bibras Natho, koji je postigao četvrti gol za Izrael u pobedi na gostovanju u Moldaviji 4:1.

REZULTATI:

Grčka – Gruzija 1:1
Španija – Kosovo 3:1
Litvanija – Italija 0:2
Sevcerna Irska – Bugarska 0:0
BiH – Francuska 0:1
Ukrajina – Kazahstan 1:1
Austrija – Danska 0:4
Moldavija – Izrael 1:4
Škotska – Fraska Ostrva 4:0
Andora – Mađarska 1:4
Engleska – Poljska 2:1
San Marino – Albanija 0:2
Jermenija – Rumunija 3:2
Nemačka – Severna Makedonija 1:2
Lihtenštajn – island 1:4

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike