Šampionski intervju: Uroš Stevanović za 24sedam otkriva kako je Šumadija dobila prvaka regiona

31.03.2021

05:45 >> 08:04

0

Autor: Adam Štulić

Strateg Kragujevčana o jednom od najvećih uspeha u istoriji kluba

Šampionski intervju: Uroš Stevanović za 24sedam otkriva kako je Šumadija dobila prvaka regiona
Copyright MN Press

Sezona velike ekspanzije srpskog klupskog vaterpola krunisana je trijumfalnim pohodom Radničkog na regionalni tron. U društvu hrvatska kluba, na bazenu u Zagrebu, Kragujevčani su “potopili” dva evropskado velikana i u 13. izdanju regionalne lige po prvi put doneli prestižni trofej u Srbiju.

Jedan od glavnih kreatora najvećeg uspeha našeg trofejnog sporta od 2013. godine (kada je Crvena zvezda postala prvak Evrope, a Radnički pobednik Kupa Evrope) je Uroš Stevanović, koji je za 24sedam opisao put svojih izabranika do istorijskog rezultata.

Lep je osećaj jer smo napravili fantastičan rezultat, ali nije nešto što nas je iznenadilo. Želeli smo taj trofej, možda je došao pre nego što smo misili i sigurno će nam značiti da odrastanje i sazrevanje, kako igrača tako i kluba, bude još brže – rekao je Stevanović, dodavši da su svi u klubu svesni koliko su veliki rezultat napravili.

Dobiti u Zagrebu Mladost, pa u meču za trofej evroligaša Jug, koji ima 12 finala Jadranske lige, i koliko još uzastopnih završnih turnira Lige šampiona i titula… Da jedan Radnički iz Kragujevca dođe do prvog međunarodnog trofeja tamo, na onakav način, impresivno je. To je bila jedna zacrtana stepenica na našem putu. Očigledno je da smo zaslužili, a sada su očekivanja naša, kao i drugih od nas veća.

A put do velikog slavlja u hrvatskoj prestonici, jednim delom, je izgrađen na neuspehu u četvrtfinalu Kupa Evrope u kojem je u dvomeču od Kragujevčana bio Solnok.

To su bile utakmice, pogotovo prva, u kojima smo shvatili mnoge stvari. Posle poraza u Kragujevcu svi su bili, ne mogu da kažem zadovoljni i impresionirani time što smo igrali s jednim Solnokom, ali po ogdledanom snimku i analizi meča sa igračima, predočio sam im da je to naša najlošija i utakmica sa najviše grešaka u ovoj sezoni. Tu smo dobili na polju samopouzdanja pred revanš, jer smo znali da možemo da igramo sa njima, koji su u rangu Juga i Mladosti, i da uz neku bolju partiju možemo da tražimo šansu za prolaz. Ne mogu da kažem da smo bili blizu, ali u nekim trenucima na korak od neizvesne završnice. Nismo uspeli, promašujući zicere pri rezultatu 9:9, ali i taj nerešen rezultat u Mađarskoj nam je bio etapa na polju samopouzdanja i sazrevanja pred Fajnal for Jadranske lige.

I dok su Kragujevčani na završenom evropskom putu zidali jedan od najvećih uspeha u istoriji kluba, zagrebačkoj Mladosti je neuspeh u dvomeču sa Vuljagmenijem bio dodatni teg pred turnir na kojem su branili dvostruku uzastopnu titulu.

MN Press

Sigurno je ispadanje Mladosti imalo uticaj. Oni su očekivali prolaz protiv Vuljagmenija. Jesu bili oslabljeni neigranjem dva njihova levoruka igrača, pogotovo Harkova, koji je njihov najbolji strelac ove sezone, najbolji napadač i daje im širinu u napadu koja im je bila preko potrebna. To se videlo i protiv nas i protiv Jadrana u utakmici za treće mesto. Koliko je rezultat protiv Solnoka na nas, na neki način delovao i pozitivno, iako smo bili razočarani ispadanjem jer smo videli da smo mogli i više, na Mladost je delovalo kontra. Imali su pritisak pred ovaj završni turnir i sada im se nastavlja na dalji tok sezone, s obzirom da u sredu igraju utakmicu u Splitu za drugo mesto i prednost domaćg terena pred plej-of.

Specifičnost ove sezone je i to što nije bilo klasičnog ligaškog dela sezone, već su se učesnici Fajnal fora dobili na dva turnira, što je prema rečima Stevanovića, očigledno, prijalo njegovom timu više nego drugima.

Možda je momenat odigravanja završnog turnira bio najpovoljniji za Jadran iz Splita. Oni su, u odnosu na Mladost, Jug i nas, imali samo jednog člana nacionalne selekcije u reprezentativnoj pauzi od Nove godine. Igrali su zajedno, videlo se da su spremni i to su pokazali pobedom protiv Juga nekoliko dana pred F4.

S druge strane, dva hrvatska velikana su prilično uzdrmani ušli u borbu za regionalni trofej.

Jug je izgubio od Jadrana i od Šibenika, Mladosti se na ispadanje od Vuljagmenija nadovezao neuspeh na njihovom bazenu od Dubrovnika u hrvatskom prvenstvu. Iako je to bilo očekivano, zbog broja igrača koji su proveli sa reprezentacijama januar i februar, nisu ostvarili rezultate kojima su se nadali. Onda, od osmine finala Kupa Evrope, krajem februara, Mladost i mi smo ušli u ritam sreda-subota, Jug je igrao Ligu šampiona pa su imali malo više prostora da se spreme. Nijedna ekipa nije bila na svom maksimimu, gde smo mi videli da na našu mladost, energiju, želju možemo da pariramo ovakvim ekipama.

Na putu do trona, pred Kragujevčanima je prvo pao šampion i organizator završnog turnira, zagrebačka Mladost, koja je savladana na peterce, posle preokreta u trećoj i četvrtoj četvrtini.

Imali smo veoma loš početak i prvo poluvreme. Bili smo uplašeni i zbog toga nam trebaju ovakve utakmice, protiv ovakvih timova i igrača, ne samo za sazrevanje ekipe kao ekipe, već i pojedinačno igrača. Imali smo ove sezone mnogo utakmica sa preokretima i znamo da s novim kriterijumom suđenja može da se okrene i četiri, pet razlike. Mi smo se ove sezone vraćali i iz većih minusa od tih 3:1. U drugom poluvremenu smo hrabrije ušli u napad, odigrali sigurnije igrača više, preokrenuli smo već u trećoj četvrtini i kako je utakmica u toj deonici odmicala bili smo u većoj prednosti od Mladosti u koju se uvukla nesigurnost.

MN Press

Jedan od “hajlajta” završnog turnira je i odluka stratega Kragujevčana da tokom peteraca promeni golmane. Umesto Dobožanova, u četvrtoj seriji među stative je stao Todorovski, koji je odmah odbranio šut Josipa Vrlića.

Peterci nisu lutrija, postoji više načina izvođenja peteraca, više načina branjenja. Imali smo iskustvo iz finala Kupa, gde smo naučili jednu lekciju i, srećom, ovoga puta smo položili.

Finale s Jugom je završno, malo i netipično za odlučujuće mečeve s velikim brojem pogodaka.

Dali smo 14 golova, primili smo previše (12), ali to je taj novi kriterijum suđenja, vidi se kroz rezultate u Kupu Evrope i Ligi šampiona. Veliki je broj isključenja i golova, ko se bolje tome prilagodi bliži je pobedi.

Za MVP turnira proglašen je čuvar mreže Kragujevčana Lazar Dobožanov, jedan od meč vinera u finalu sa četiri gola bio je Marko Radulović, ali Stevanović nije želeo da ističe pojedince.

Dobožanov je branio dobro, ali ja znam da može još bolje. Ne bih nikoga istakao, ovo je bila timska pobeda, kao što je bila svaka naša od početka sezone. Sigurno da u svakoj utakmici imamo nekog drugog protagonistu. Neki put je to bio Rašović, drugom prilikom Ukropina, sada su se istakli Dobožanov i Radulović, u finalu i Filip Janković, ali ne bih nikoga izostavio jer mislim da je ovo jedna timska pobeda.

Pročitajte još

Vaterpolisti i stručni štab Radničkog sada potpuni fokus prebacuju na završnicu prvenstva Srbije u kojem je zadatak jasno definisan još na startu takmičarske godine.

Nama je prvenstvo Srbije najvažniji cilj ove sezone. Sve ostalo je trebalo da bude plus. Kiksirali smo u finalu Kupa, izgubili smo na peterce, trebalo je taj trofej da osvojimo. Posle toga nam je prvenstvo postalo imperativ, a trofej iz Zagreba može samo da nam znači da još više shvatimo koliko možemo i da pokušamo da po prvi put dođemo do titule prvaka Srbije. Utakmica s Partizanom nam je najvažnija u ovom trenutku, jer s pobedom u tom meču u velikom procentu smo blizu prvom mestu pred plej-of i prednosti domaćeg terena koja je veoma bitna – istakao je Uroš Stevanović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike