Raste broj protivnika Igara u Tokiju: Čak 83 odsto Japanaca traži otkazivanje OI

17.05.2021

10:29 >> 12:51

0

Građani Zemlje izlazećeg sunca veruju da bi dolazak sportista doneo nove opasnosti od koronavirusa

Raste broj protivnika Igara u Tokiju: Čak 83 odsto Japanaca traži otkazivanje OI
Copyright AP Photo/Hiro Komae

Većina Japanaca ne podržava održavanje Oilimpijskih igara u svojoj prestonici usled zdravstvene situacije i posledica četvrtog talasa koronavirusa koji trenutno bukti u državi.

Prema rezultatima ankete, koju je sproveo dnevni list “Asahi”, 83 odsto izjašnjenih se protivi Igrama, od čega 43 odsto traži momentalno otkazivanje, dok 40 odsto želi da se Igre pomere ponovo za godinu dana. Ovaj nagli skok protivnika održavanja OI objašnjava se trenutnim stanjem zdravstvenog sistema u zemlji koji oseća posledice poslednjeg talasa zaražavanja lokalnog stanovništva. Prošlog meseca u “Asahijevoj” anketi svega 35 odsto ispitanika bilo je za otkazivanje OI.

Prema drugom ispitivanju koje je sprovela agencija Kjodo, rezultati u korist protivnika bili su još veći, jer je čak 87 odsto za otkazivanje. Većina Japanaca veruje da bi priliv stranih sportista proširio zarazu, iako iz Organizacionog odbora uveravaju sugrađane da će se poštovati stroge zdravstvene procedure i antivirusne mere, uključujući i redovno testiranje sportista, kao i da će ostati na snazi zabrana dolaska navijača iz ostalih država.

U slučaju otkazivanja Igara, čiji je početak zakazan za 23. jul, to bi bio drugi put u doba modernog olimpizma da se tako nešto događa, i oba puta je Tokio bio predviđen za domaćina. Prvi put se to dogodilo 1940. godine, kada su OI otkazane zbog Drugog kinesko-japanskog rata koji je počeo 7. jula 1937. godine. Japanci su i tada verovali da će ugostiti najbolje svetske sportiste, samo su čekali da slome otpor Kineza, ali kako se sukobi nisu odvijali prema njihovom planu, umesto OI održane su Azijske igre sa sportistima iz šest država.

Pročitajte još
Tokio je ipak bio domaćin OI, ali 24 godina kasnije. Iste godine održane su i Zimske olimpijske igre u Saporou.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike