Prve reči Kralja posle povratka u Humsku: Bio sam igrač, bio sam funkcioner i sada znam šta je teže

10.03.2021

14:38 >> 20:07

0

Autor: D. B.

Slavni golman od danas je dobio mesto u sportskom sektoru crno-belih

Prve reči Kralja posle povratka u Humsku: Bio sam igrač, bio sam funkcioner i sada znam šta je teže
Copyright Printskrin/Youtube/FK Partizan Beograd

Ivica Kralj se vratio u Partizan. Čuveni golman, čovek koji je obeležio jednu veliku i uspešnu epohu crno-belih, ali i reprezentacije naše zemlje, od danas je koordinator za sportska pitanja i skauting službu.

Iza ovog komplikovanog naziva krije se veoma važan posao koji će Kralj obavljati, posao u kome će usko sarađivati sa svim ljudima iz sportskog sektora i to vezano za pitanja svih selekcije – od onih iz omladinske škole do prvog tima.

Prava zaokružena priča. Mada ta funkcija i nije bitna, bitan je rezultat Partizana. Uvek sam nekako išao okolnim putem tokom čitave karijere. Tako sam i sada smatrao da moram da se kalim kao sportski radnik. Mislim da sam uspeo tokom proteklih šest godina i da se dokažem. Odmah moram da naglasim da su karijere igrača i rukovodioca dva sveta. Sada vidim da je mnogo lakše biti u kopačkama.

Ono što Kralj nije želeo ranije je da bude trener golmana, iako je bio vrhunski čuvar mreže.

Sa 36 sam završio karijeru i to što zbog povreda što zbog drugih stvari. Kada ste igrač imate mnogo obaveza, a trenerski posao je tome preslikan. Imao sam potrebu da se posvetim porodici. To je bio jedan od razloga zbog koga se nisam odlučio za trenerski posao. Bio sam igrač, bio sam rukovodilac. Kada si igrač kriva ti je uprava, ali tek kada dođeš u njihovu kožu znaš koliko je to teško. Sada razumem i jedne i druge.

Kralj ima samo reči hvale kada je reč o radu Partizanove Omladinske škole.

Fizički nisam bio prisutan, ali sam pratio sve. Što se tiče omladinska škole najbolji pokazatelj dobrog rada je to što je protiv Rada osam igrača iz nje bilo na terenu. To je retka situacija bilo gde u Evropi. Partizan nema i neće imati problem što se tiče golmana u budućnosti.

Pozicija golmana je specifična i to Kralj ne krije.

Pamtim momente kada su me bukvalno nosili na rukama, ali i onih kada su mi spominjali i bliži i dalju rodbinu. Sve je to sastavni deo fudbala, a golman mora da bude psihički spreman na to. Kažu da smo mi golmani usamljeni. Njih je 10 u terenu, a mi smo sami na golu. Mi kada pogrešimo, ceo stadion to vidi. Ali, kada bih ponovo birao, izabrao bih da ponovo budem golman.

Činjenica je da je Partizan u velikom naletu i da je u seriji od 15 uzastopnih pobeda što u Superligi što u Kupu.

Suvišno bi bilo bilo šta reći kada se to zna. Voleo bih da taj niz bude na 20 i više od toga i očekujem da svako ceni i poštuje taj rezultat.

Što se tiče momenata kojih će se uvek sećati Kralj, naravno, ne krije da neće zaboraviti meč protiv Njukasla posle koga je Partizan postao prvi tim iz Srbije koji se plasirao u grupnu fazu Lige šampiona u sadašnjem formatu.

Bilo je mnogo lepih momenata. Taj Njukasl je neizbrisiv. Sećam se te euforije posle meča. Bio je to jedna od najbitnijih utakmica u mojoj karijeri, ali važna su i učešća na Svetskim i Evropskim prvenstvima sa reprezentacijom, pa svaka pobeda u večitom derbiju.

Rukavice više ne stavlja na ruke.

Penzioner sam skoro 12 godina. I samo par puta sam branio na nekim humanitarnim utakmicama. Igram basket, koji sam voleo i dok sam igrao. Igram i tenis. Nekada se malo precenim, ali dobra trening nikada ne škodi.

Kralj se prisetio i posebne veze koju ima sa sadašnjim trenerom golmana Partizana Nemanjom Jovšićem.
– Kada nam se Jovša priključio, bio je klinac koga sam uzeo pod svoje. Volim da podržim malog golmana kada vidim da je ambiciozan i želi da radi. Uzeo sam ga za cimera i bili smo tri ili četiri godine cimeri. To je taj familijarni odmos, čuveo mi je i ćerku kada je bio mala, kada je imala 3-4 godine.

Pročitajte još

O tome ko mu se sviđa od golmana Kralj je precizan.

Partizan je imao sreću da u Stojkoviću ima standardnog golmana. Nije bilo potrebe da razmišlja o stubu odbrane. Dolaze i mlađi golmani. Popović obećava puno, ima kvalitet, a tu je i Stojke koji još godinu ili dve da bude stub odbrane – objasnio je Kralj.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike