Predsednik UEFA žali što Srbije nema na EP: Čeferin otkrio zbog čega se pribojavao baraža sa Škotskom i zašto regionalna ex Yu liga nije realna

31.12.2020

13:49 >> 14:10

0

Autor: Adam Štulić

Prvi čovek evropskog fudbala se nada punim tribinama na kontinentalnom šampionatu

Predsednik UEFA žali što Srbije nema na EP: Čeferin otkrio zbog čega se pribojavao baraža sa Škotskom i zašto regionalna ex Yu liga nije realna
Copyright MN Press

Predsednik UEFA Aleksandar Čeferin priznao je, u razgovoru za novogodišnji broj “Informera”, da je očekivao da će se Srbija plasirati na EP, dodavši da se i pribojavao baraž utakmice protiv škotske.

– Video sam da se ponašate kao da ste već pobedili. To je često problem sa ekipama iz našeg regiona. Protiv jačih igramo dobro, a potcenjujemo rivale koje smatramo slabijima. Nijedna selekcija koja je došla do baraža za plasman na EP nije bila za potcenjivanje. Srpska reprezentacija bi iz ovog poraza trebalo nešto da nauči i da se okrene borbi za plasman na SP – kazao je Čeferin i dodao da uvek navija za ekipe sa područja bivše Jugoslavije, osim kad igraju protiv Slovenije.

– Zbog toga mi je žao što se Srbija nije plasirala na EP. Sa sportske strane, gubitak je što nećemo gledati igrače poput Milinkovića-Savića, Tadića, Mitrovića… Istovremeno, Škotska je jedan od domaćina turnira i da se oni nisu plasirali to bi takođe bio veliki gubitak za EP. Neuspeh Srbije ne bih doživljavao kao ogromnu tragediju. I veće reprezentacije se ponekad ne plasiraju na završna takmičenja.

LIGA NACIJA VODI NA VELIKA TAKMIČENJA
Čeferin je potvrdio da će Liga nacija nastaviti da daje prohodnost na velika takmičenja.
– Naravno, to i jeste jedan od ciljeva Lige nacija, da prijateljske mečeve zameni takmičarskim. Prijateljske utakmice uglavnom su nezanimljive. Reprezentacije često nisu u najjačim sastavima, igrači se ne trude maksimalno… Ovo su, ipak, takmičarski dueli, tako da je Liga nacija odličan projekat. Svakako, gledamo da popravimo ono što možda nije dobro, ali zasad ovo takmičenje ostaje kakvo je.

Kada se već priča o gubicima, prvi čovek evropskog fudbala kaže da još uvek nije poznato koliko je virus korona finansijski uzdrmao “najvažniju sporednu stvar na svetu”.

– Nemamo konačnu procenu, ali sigurno je izgubljeno više milijardi evra. UEFA je samo odlaganje EP za 2021. godinu koštalo više od 100 miliona evra. Nažalost, i dalje trpimo štetu. Stadioni su još prazni. Precizan podatak ćemo imati kada se kriza završi. Čak i tada će biti potrebno pola godine da bismo uvideli sve efekte korone na finansijsku situaciju u fudbalu. Gubici će svakako biti strašni, ali od svih industrija, fudbal će se prvi dići. Svi žele na stadione, svi žele uživo da gledaju utakmice. Fudbal nosi pozitivnu energiju i ljudi će posle ovoga više ići na stadione nego pre.

Pročitajte još

Kontinentalni šampionat koji je odložen za natupajuću godinu trebalo bi da se održi u 12 gradova, a Čefefin ističe da UEFA ubuduće neće praviti slične eksperimente.

– Ovo EP bilo je specifično i pre krize izazvane pandemijom virusa korona. Planirano je da se igra u 12 gradova. Neki su u EU, neki nisu. Imamo različite valute, različita pravila oko viza… To je svakako bio težak poduhvat za UEFA i pre ove situacije sa koron, a sad je još gore. Ipak, optimista sam. Mislim da ćemo na leto moći da imamo pune stadione. Zasad je plan da se igra u svih 12 zemalja. Naravno, postoje i rezervne varijante za slučaj da neka država bude imala problem. Spremni smo da organizujemo takmičenje i u 11, 10 ili devet gradova… pa čak i u samo jednoj državi, ako bude bilo potrebe. Ipak, ja sam 99.9% siguran da ćemo imati EP u svih 12 gradova, kao što je i planirano. Eventualno može da se desi da otpadne jedna država.

Pred novoformiranog takmičenja reprezentacija, UEFA od sledeće sezone pokreće i novo klupsko takmičenje – Konfederacijski kup.

HAJDUKOVAC U DETINJSTVU
Čeferin je i ranije pričao da je kao dečak bio navijač splitskog Hajduka.
– Apsolutno se sećam jugoslovenske lige. To je bila jedna od pet najboljih liga u Evropi. Moj klub je bio Hajduk iz Splita. Tada je to bila jedna zemlja, naša zemlja, i ja sam navijao za klub iz svoje države. Sada su one podeljene, tako da su okolnosti drugačije. Ipak, i dalje gajim simpatije prema Hajduku.

– Mi na našim prostorima uvek smo skeptični kada su noviteti u pitanju. Borili smo se za Konferencijsku ligu baš zato da oni koji sad ne igraju ništa mogu da igraju internacionalna takmičenja. Vi u srpskoj ligi možete da postignete određenu sumu od prodaje TV prava, ali ona je veoma ograničena zbog veličine tržišta. Svi žele što više međunarodnih utakmica. Zbog toga je konferencijska liga velika stvar. I velika je stvar što smo se dogovorili sa najjačim klubovima da Liga šampiona na neki način finansira Konferencijsku ligu. Finansijski, u počtku sigurno neće biti profita. Ipak, mi smo spremni da investiramo zbog toga što želimo da se fudbal razvija u svim zemljama, a ne samo u četiri-pet najvećih.

Čeferin je otkrio i da UEFA nema ništa protiv regionalnih liga, ali da takvo takmičenje na prostoru bivše Jugoslavije nije realno u skorijoj budućnosti.

– U UEFA razmišljamo o regionalnim ligama, razgovaramo sa čelnicima nacionalnih saveza o tome. Ipak, ne verujem da će u skorije vreme biti moguće napraviti regionalnu ligu na prostoru bivše Jugoslavije. politička situacija je i dalje previše komplikovana. Sećanje na rat je i dalje sveže kod ljudi. Ako bismo pravili neke regionalne lige, realnije je da Slovenija, Hrvatska i još neke zemlje budu u jednoj, a Srbija sa još nekim družavama u drugoj ligi. U svakom slučaju, sve više zemalja se interesuje za mogućnost neke regionalne lige, jer bi to povećalo vrednost klubova, kao i prihode od sponzora i prodaje TV prava. Glavni problem je kako bi se iz tih liga išlo u evropska takmkičenja. Taj problem bi UEFA morala da reši. Uz to, ne želimo da napravimo neke regionalne lige koje bi uništile nacionalna prvenstva – rekao je Aleksandar Čeferin.

DEKI ME IZNENADIO
Slovenački funkcioner nije očekivao dolazak Dejana Stankovića na klupu Crvene zvezde.

– Dejan mi je prijatelj i bio sam iznenađen kada sam saznao da će biti trener Zvezde. Nisam znao da uopšte želi da se bavi trenerskim poslom. Očigledno je dobro postupio, ide mu dobro i ja mu želim sve najbolje. Bio je odličan fudbaler, voli fudbal, dobar je i pošten momak. Nadam se da će još dugo voditi Zvezdu sa mnogo uspeha.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Informer

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike