Partizan je pokorio Evropu sa grbom koji je nosio samo tad: Neispričana priča o slavnoj sezoni samo za 24sedam

31.08.2021

11:57 >> 12:02

0

Crno-beli su se pod sankcijama dokopali dresova, ali je grb bio drugačiji

Partizan je pokorio Evropu sa grbom koji je nosio samo tad: Neispričana priča o slavnoj sezoni samo za 24sedam
Copyright 24sedam/Goran Sivački/MN Press

KK Partizan trenutno prolazi kroz pravu renesansu. Povratak najvećeg evropskog trenera Željka Obradovića pokrenuo je efekat domina, došla su zvučna imena, revitalizovalo se interesovanje i probudio se optimizam. 

U tom duhu, Partizan je predstavio nove dresove, sa malim omažom na dres od pre 30 godina – kada je Obradović počeo trenersku karijeru i kada je Partizan igrao sezonu koja je krunisana osvajanjem Evrolige.  

24sedam/Goran Sivački

Taj omaž je crno-beli grb, bez zvezde u sredini ofarbane u crveno. Partizan je takav grb nosio samo tad i nikad više u skoro 76 godina postojanja kluba. Ovo će biti drugi put da se takav grb nalazi na dresu, ali prvi nije bio baš izbor, više je stvar slučaja. 

Kako je došlo do toga, za 24sedam je ispričao legendarni Dragan Todorić, čovek koji je bio tu kad je Partizan osvajao baš svaki trofej u svojoj istoriji. Prvo kao igrač, onda kao radnik marketinga, sekretar, generalni sekretar, dugogodišnji sportski direktor…  

Pred početak te 1991/92. zemlja je još bila pod sankcijama, Partizan nije mogao da igra kod kuće, tražio se novi dom (izbor je pao na Fuenlabradu, što je druga lepa priča sama po sebi), a problem je bio i sa opremom. Pod punim sankcijama, sa zabranom trgovine, trebalo je nekako da se nabave dresovi. 

Željko Obradović, Aleksandar Nikolić i Dragan Todorić

I tu dolazimo do ličnih veza Todorića, tadašnjeg generalnog sekretara. 

– Bližio se početak sezone, a nismo imali ništa od opreme. Onda sam se setio da mi je jedan prijatelj godinu dana pre toga pričao da postoji fabrika Najki u Atini. On je tamo uzimao neke stvari. Tad sam ga zvao i pitao je l’ moguće, rekao je “ne znam, videću”. Da skratim priču, ja sam seo u avion, on me odveo u fabriku. Na licu mesta sam im rekao sve šta mi treba. Tamo sam uzeo trenerke i dresove crne i bele i patike… Kompletnu opremu. Oni su mi rekli da to treba jedno dva-tri meseca da se napravi, ja sam ih molio, jer je već bilo kasno – priča Todorić za 24sedam.  

A grb? Kako je grb ispao dvobojan? 

– Pazite, tada nije bilo ove tehnologije, sa kompjuterima i to. Ja sam poneo neka dva grba sa sobom i dao sam im da stave to na dres i tako je ispalo. Uspeli smo da ih “skratimo” na mesec i po dana.  

Tim Partizana koji je osvojio Evroligu: Velimir Gašić, Mlađan Šilobad, Željko Rebrača, Dragiša Šarić, Zoran Stevanović, Slaviša Koprivica, Željko Obradović, Ivo Nakić, Nikola Lončar, Aleksandar Đorđevic, Vladimir Dragutinović i Predrag Danilović, MN Press

Ali, zemlja je bila pod sankcijama, uvoz nije bio moguć. 

– Da, bio je problem onda kako da se to dopremi do Beograda. Tu smo uzeli 100 pari patika, koliko se sećam. E, onda smo imali neku prijateljsku utakmicu u Solunu, pa smo iskoristili to da robu prebacimo iz Atine do Soluna, pa smo natrpali u naš autobus i vratili. Faktički pokazalo se da je to bila dobitna kombinacija – priča Todorić. 

Oprema je bila kompletna, ali je broj bio konačan. Sa tim dresovima i celom opremom koja je stigla, ali koja nije mogla da se obnavlja u slučaju pehova.

Predrag Danilović, MN Press

– Ja sam uzeo po 20 komada. Sve smo platili, ništa nije bilo poklonjeno, ni sponzorski, sve smo platili. Baš je igračima strogo skrenuta pažnja da paze. Bio je problem posle Istanbula, jer smo posle toga igrali domaće prvenstvo. Zato smo igračima rekli da paze, jer neće imati u čemu da igraju – kaže legendarni “Toša” kroz smeh. 

Aleksandar Đorđević, MN Press

Na kraju, neizostavna priča je o očekivanjima od naredne sezone. Dugo nije postojalo toliko entuzijazma za Partizan i sezonu, šta vi očekujete? 

– Ja sam poznat kao veći pesimista nego drugi. Ali, sigurno da je sam dolazak Željka svima nama partizanovcima uliva poverenje i donosi ohrabrenje. Ne mogu ništa da tvrdim, ali sam siguran da će Partizan u ovom njegovom mandatu, koji je tri godine, da će da se vrati tamo gde mu je mesto. Da li će to biti ove ili sledeće godine – to već ne mogu da tvrdim. Ja bih voleo da bude ove godine, ali treba svi da znamo, mi koji se bavimo sportom da ništa nema unapred ni zarađeno ni stečeno. Za svaku pobedu, za svaki poen, svaki trofej mora krvavo da se radi. Mislim da će Partizan krvavo raditi, znajući Željka, a za sve ovo drugo, to se nadam da će da dođe. 

Partizan sezonu počinje 25. Septembra u ABA ligi.  

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike