Ovako je izgledao Novakov put u istoriju (FOTO)

08.03.2021

09:06 >> 09:45

0

Autor: D. B.

Deset godina je bilo potrebno Đokoviću da stigne do mesta sa koga će ga teško neko svrgnuti u skorije vreme

Ovako je izgledao Novakov put u istoriju (FOTO)
Copyright Tanjug/AP Photo/Andy Brownbill

Kako je izgledao Novakov put do rekorda koji će teško u skorije vreme neko da obori?

Prvi put na mesto broj jedan došao je 4. jula 2011. godine. I na njemu se zadržao 53 nedelje. Pre nego što je stigao do najvećeg uspeha u karijeri do tada, Novak je tri uzastopne godine završio na mesto broj tri. Tokom 2011. godine osvojio je tri grend slema, pet ATP mastersa i imao je skor od 70 pobeda i tek šest poraza. Takmičarsku godinu je počeo serijom od 41 uzastopne pobede i posle osvojene titule na Vimbldon postao je “broj jedan” na svetu. Tokom svog mandata na prvom mestu dva puta uzastopno je pobeđivao Rafaela Nadala u finalima grend slemova – na US openu 2011. i Australijan openu 2012. godine. Sa mesta broj jedan sišao je 8. jula 2012. godine.

Profimedia

Drugi put na mesto broj jedan stigao je 5. novembra 2012. godine. Tom prilikom na njemu se zadržao 48 nedelja. Manje od četiri meseca pošto je predao mesto broj jedan na ATP listi Rodžeru Federeru, Novak se vratio na vrh pred početak završnog mastersa. Do titule u Londonu stigao je sa pet pobeda, a tokom 2013. godine stigao je i do treće uzastopne titule na Australijan openu. Prvi put u karijeri osvojio je i titulu u Monte Karlu, čime je prekinuo dominaciju Rafaela Nadala na ovom turniru (osam uzastopnih titula). Posle 48 nedelja na mestu broj jedan, prvo mesto je predao 6. oktobra 2013. godine.

Profimedia

Ono što je Novak uradio tokom svoje treće vladavine teško će neko ponoviti. Bio je najbolji na svetu čak 122 nedelja. Ona je počela 7. jula 2014. godine i trajala je sve do 6. novembra 2016. Čitavu 2015. godinu je proveo na mestu broj jedan, a pre njega su samo trojica tenisera uspela da tokom kompletne kalendarske godine budu “broj jedan”. Tokom ovog perioda osvojio je 21 trofej u 26 odigranih finala. Slavio je na pet grend slemova, dva ATP finala i 11 mastersa. Postao je prvi igrač od vremena Roda Lejvera i prvi od 1969. godine koji je bio šampion na četiri grend slema. Za te 122 nedelje Novak je ostvario skor od 167 pobeda i 17 poraza. Dakle, procenat dobijenih mečeva bio je 90,8 odsto!

Profimedia

Turbulentne godine u kojima je imao problema sa povredom završile su se 5. novembra 2018. godine. Tada je počeo i period njegove četvrte vladavine. Mesto broj jedan čuvao je od 5. novembra 2018. godine do 3. novembra 2019. Postao je prvi teniser koji je osvojio sedam titula na Australijan openu, a ostaće zapamćen i način na koji je sačuvao dve meč-lopte u finalu Vimbldona protiv Rodžera Federera.

Peti deo vladavine počeo je 3. februara 2020, kada je osvojio osmu titulu na Australijan openu. Sve što se dešavalo tokom prošle godine, odnosno situacija koja i dalje traje u čitavom svetu, dovelo je do toga da ne možemo previše da pričamo o tome šta je sve Đoković osvajao, pošto je tenis u sadašnjem obliku na nekoj vrsti “autopilota”. Ono što se piše je da je, osim “Ozi opena”, u ovom delu njegove vladavine osvojio i titule u Sinsinatiju i Rimu, da je tokom ovog mandata na mestu broj jedan izjednačio rekord Pita Samprasa po broju godina koje je završio na prvom mestu i da je nedavno stigao do 18. grend slem titule trijumfom u Melburnu na Australijan openu.

AP Photo/Andy Brownbill

Podsetimo, Novak je već sada obezbedio da na prvom mestu ostane još najmanje šest nedelja. Dakle, čak i da ništa ne uradi ove godine, Đoković će ostati upisan u anale tenisa kao čovek koji je više od šest godina bio najbolji na svetu. A uvereni smo da se niz u kome se sada nalazi neće baš tako lako prekinuti.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike