Svetski rekorder u Beogradu: Kada god upalim TV vidim Novaka kako nešto osvaja

25.02.2021

06:28 >> 10:47

0

Armand Duplantis o Đokoviću, Španovićevoj, najboljem skoku u istoriji atletike...

Svetski rekorder u Beogradu: Kada god upalim TV vidim Novaka kako nešto osvaja
Copyright MN Press

Da je na tribinama bilo dozvoljeno prisustvo navijača i oni bi verovatno skakali, aplaudirali i prenosili dobru energiju Armandu Duplantisu. Momku rođenom 10.novembra 1999. godine koji je bio jedna od glavnih zvezda „Serbian indoor“ mitinga održanog u Beogradu.

U momentu kada je čovek koji je oborio rekord Sergeja Bubke i postavio novi na 6.18 u skoku s motkom odlučio da pomeri lestvicu na 6.19 i da u srpskoj prestonici proba da izazove sebe i rekord svi prisutni su bili na nogama. Zaleteo se, skočio, ali je dokačio lestvicu koja je pala. Probao je iz drugog pokušaja, nije bilo dovoljno dobro, nije ni pokušao sa se odbaci. Tada je shvatio da ne može i odustao od trećeg pokušaja.

– Imao sam mnogo dobar osećaj kod prvog skoka, osetio sam da sam bio blizu, par centimetara je nedostajalo. Kod drugog sam osetio umor, noge su mi bile „teške“, u takvoj situaciji je teško napraviti dobar zalet. Uz to sam pre dve nedelje imao male probleme sa tetivom, pa sam osetio da se brže umaram, nisam želeo da rizikujem pred Evropsko prvenstvo. Za obaranje svetskog rekorda morate da budete perfektni da bi uspelo – počeo je Duplantis razgovor sa srpskim medijima.

REKORD

Očekivano, najveći broj pitanja koje je dobio Armand je bilo vezano za svetski rekord, odnosno postavljanje novog. Možda čak i na predstojećem EP.

– Ko zna, možda. Prvo moram da se plasiram u finale, ako obezbedim pobedu onda bih možda i mogao da probam da skočim još neki put na većoj visini. Pokušaću da oborim svetski rekord kada god mi se za to ukaže prilika – poručio je Duplantis.

Već je ostao upisan u istoriju srpske atletike kao prvi čovek koji je preskočio šest metara, potom je, takođe iz prve, skočio i 6.10m.

– Rekli su mi da niko nije ovde preskočio šest metara, bila mi je to dodatna motivacija. Morao sam da se postaram da se to dogodi. Želim u svakoj zemlji da pređem tu brojku.

Njegov nadimak je „Mondo“ što može da se prevede kao svet, a to mu i te kako pristaje s obzirom na rekorde koje postavlja. Novinari su ga pitali kako da ga zovu u Srbiji kada je postavio novi rekord.

Može Serbo recimo. Imate slobodu, možete da me zovete kako god želite – sa osmehom odgovara Armand.

Neće imati mnogo vremena za odmor, početkom marta će se održati Evropsko prvenstvo u Torunu (Poljska), pa onda i Olimpijske igre u Tokiju.

– Dobro skačem trenutno. Osećam da sam blizu novog rekorda. Imam mnogo ciljeva ispred sebe, Igre su definitivno najvažnije, želim tamo da budem najbolji, na vrhuncu forme i da osvojim zlato. Letovi na velikim visinama su super stvar, ali je zlato bolje. Bilo bi lepo da ga osvojim i naredne godine u Beogradu na Svetskom prvenstvu.

Nije stigao da obiđe Beograd koliko je želeo, ali je priznao da mu je već prirastao srcu.

Za ovo malo vremena koje sam imao sam zavoleo grad, prelep je, ljudi su dobri. Vreme ovde je bilo sjajno. U Švedskoj je veoma hladno, tako da toplota prija. Jedva čekam da se vratim, možda oborim rekod naredne godine. Šteta što sada nije bilo publike.

Otkrio je i da ga motivišu srpski sportisti. Pre svega Novak Đoković i Ivana Španović.

Novaka ne poznajem lično, ali kada god upalim TV  on nešto osvaja. Fenomenalan je sportista i velika inspiracija, kao i Ivana. Volim da pobeđujem, a način na koji ona to radi je sjajan, užvaim da je gledam. Dobro se poznajemo jer imamo istog menadžera i postoji dosta sličnost između naša dva sporta, posebno kada je zalet u pitanju. Trudim se da gledam način na koji ona to radi i da primenim to. Fantastična je.

Šveđanin je ujedno i među nominovanima za prestižnu nagradu Laureus za sportistu godine za 2020.

– Lepo je to čuti. Naravno da mi je velika čast. Ipak, to je nešto što je bilo prošle sezone. Sada je 2021. godina i fokus mi je na trenutnoj sezoni – zaključio je Duplantis.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike