Bod je najmanje što su hrabri "orlovi" zaslužili: Rukometaši neporaženi u dva meča protiv Francuske!

09.01.2021

19:45 >> 20:16

0

Autor: Adam Štulić

Srbija pokazala da pobeda u Zrenjaninu nije bila slučajnost

Bod je najmanje što su hrabri "orlovi" zaslužili: Rukometaši neporaženi u dva meča protiv Francuske!
Copyright MN Press

Srpski rukomet diše drugim plućima. Španski trener Toni Đerona uneo je novi duh u nacionalnu selekciju i od tima koji je “bio na aparatima”, napravio mašineriju kojoj se jedna od najtrofejnijih reprezentacija provukla na domaćem terenu.

Posle pobede u Zrenjaninu, srpskim rukometašima je nedostajala mrvica sreće kako bi i drugi put u četiri dana savladali velike Francuze. U drugom kolu kvalifikacija za EP, “trikolori” su uspeli da ostanu neporaženi protiv sjajnih “orlova – 26:26 (12:15).

Na krilima jedne od najvećih pobeda srpskog rukometa u poslednjoj deceniji, srpski rukometaši su predvođeni Petrom Đorđićem i Mijailom Marsenićem (po dva gola) već u prvih pet minuta meča stigli do tri razlike (4:1).

Ipak, Francuzi su se na trenutak konsolidovali, uspeli da stignu i prestignu tu prednost sredinom prvog poluvremena (7:6), da bi potom sjajni Cupara “spustio rampu” i pogurao saigrače u juriš koji je rezultirao sa četiri gola prednosti u finišu prvog dela igre (15:11).

Golman Vesprema je briljirao u prvom poluvremenu, skupio je sedam odbrana, dok je Đorđićećvu i Marsenićevu ulogu preuzeo Aleksa Kolaković, postigavši do odlaska na veliki odmor četiri gola, od kojih su tri uzastopna bili ključni za beg Srbije na plus četiri.

Shvatili su tada Francuzi da lako mogu da dožive drugi uzastopni poraz od Srbije, koja protiv njihove selekcije, do meča u Zrenjaninu, nije slavila 20 godina. Zaigrali su znatno angažovanije i čvršće u odbrani, što je brzo dalo rezultat, s obzirom da su već do petog minuta drugog poluvremena prišli samo na gol zaostatka.

I u tom momentu se videla nova energija koja je ušla u srpski tim. “Orlovi” nisu pali pod pritiskom, svaki dobar potez na terenu propraćen je stojećim ovacijama kompletne klupe sa rezervim igračima, što je bio impuls kojim su “orlovi”, prvi put na meču u Francuskoj, došli u priliku da prelome meč, s obzirom da je Vorkapić u kontranapadu, u situaciji jedan na jedan sa golmanom rivala, šutirao pored gola pri vođstvu Srbije 21:18.

Pročitajte još

Kazna je, kako to obično biva, bila neminovna i brza, pošto su Francuzi ekspresno prišli na 21:20, da bi drugu priliku da dotuku grogiranog rivala izabranici Tonija Đerone prokockali u završnih 10 minuta, pošto su posle promašenog napada za plus tri, Francuzi u 54. minutu stigli do izjednačenja – 54:54.

Tada su “ručnu povukli” Cupara i Marsenić. Sjajni čuvar mreže je rivalu skinuo zicer za vođstvo, nedugo pošto su izjednačili, da bi snažni pivot sa dva gola uneo neophodnu mirnoću srpskoj selekciji pred dramatičan finiš u kojem srpski rukometaši u svom poslednjem napadu nisu šutnuli na gol, dok je šut Francuza za, po svemu viđenom apsolutno nezasluženu pobedu, uz zvuk sirene “skinuo” Vladimir Cupara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike