Mercedes zatvorio skandal poglavlje Formule 1: Povukli žalbu i čestitali Ferstapenu na tituli

16.12.2021

12:11

0

Mladi Holanđani i dalje slavi prvu titulu u istoriji

Mercedes zatvorio skandal poglavlje Formule 1: Povukli žalbu i čestitali Ferstapenu na tituli
Tan2021-12-11_14441799_1 - Copyright Tanjug/AP Photo/Kamran Jebreili, Pool

U nedelju popodne smo dobili novog šampiona u Formuli 1. Poslednja trka, koja je odlučila pobednika i obeležila godinu, bila je itekako turbulentna.

Mercedes se nakon slavlja Maksa Ferstapena iz Red Bula žalio na pojedine odluke, te pisao tužbe, ali četiri dana kasnije, zvaničnici su stavili tačku na sezonu i čestitali na tituli mladom Holanđaninu.

Uz podsećanje da nisu zadovoljni onim što se dogodilo i da će raditi na tome da pravila budu utvrđena, Mercedes je naglasio da povlači žalbu o kojoj se pričalo danima i uputio čestitku Maksu Ferstapenu.

- Dragi ljubitelji Formule 1,

Napustili smo Abu Dabi u neverici zbog onoga čemu smo bili svedoci. Naravno, deo igre je i poraz u trci, ali drugačije je kada izgubiš poverenje u trkanje.

Sa Luisom smo detaljno razgovarali o tome kako da odgovorimo na događaje na finalu sezone. Uvek smo se vodili našom ljubavlju prema sportu i verujemo da svako takmičenje treba da se osvoji zasluženo. Tokom trke u nedelju monogi su, uključujući i nas, osećali da nije u redu način na koji su se stvari odvijale.

 

 

Razlog zbog koga smo uložili žalbu na rezultat trke je taj što su pravila o vozilu bezbednosti primenjena na način koji je uticao na rezultat trke, nakon što je Luis imao prednost i bio je na putu osvajanja titule.

Žalili smo se u interesu fer-pleja i od tada smo u stalnom dijalogu sa FIA i Formulom 1 kako bismo razjasnili stvari za budućnost kako bi takmičari znali pravila pod kojim se trkaju i način na koji se pravila primenjuju. Zato pozdravljamo odluku FIA da osnuje komisiju koja će analizirati ono što se dogodilo u Abu Dabiju i kako bi se uredio način primene pravila i donošenje odluka u Formuli 1. Pozdravljamo i odluku da vozači i timovi tome daju svoj doprinos.

Mercedes AMG Petronas će aktivno sarađivati sa komisijom kako bi Formula 1 bila bolja za sve timove i za sve one koji vole naš sport onoliko koliko i mi. Smatramo da je za ovaj proces odgovorna FIA i zato povlačimo našu žalbu„, navodi se u prvom delu saopštenja Mercedesa.

- Za Maksa Ferstapena i Red Bul: želimo da iskažemo naše iskreno poštovanje za vaše uspehe ove sezone. Učinili ste ovogodišnju borbu za titulu epskom. Maks, čestitamo tebi i celom tvom timu. Radujemo se novoj borbi na stazi sledeće sezone.

Na kraju, iako se šampionat u poretku vozača nije završio onako kako smo želeli, ne možemo da budemo više ponosni na naš tim.

Luise, ti si najveći vozač u istoriji Formule 1, ostavio si na stazi svoje srce u svakom izvoženom krugu ove neverovatne sezone. Ti si besprekoran sportista na stazi i van nje. Pozdravljamo te, kao izuzetnog takmičara i nekoga ko je uzor milionima širom sveta.

Valteri, bio si neverovatno važan deo ovog tima, učestvovao si u osvajanju pet konstruktorskih titula. Hvala ti na izuzetnom doprinosu istoriji motosporta.

Konačno, za svake stručne i strastvene žene i muškarce u Mercedes AMG Petronas F1 timu – ispisali ste istorijsko poglavlje Srebrne strele osvajanjem osme konstruktorske titule zaredom. Ovo je nezapamćeno dostignuće. Jednostavno ovo je sjajno. Vi ste sjajni - zaključeno je u poruci Mercedesa.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike