MOK se uključio u potragu za Pengovom: Drama oko sudbine kineske teniserke je završena

21.11.2021

17:23

0

Tomas Bah pola sata pričao sa kineskom teniserkom za koju je svet sumnjao da je nestala

MOK se uključio u potragu za Pengovom: Drama oko sudbine kineske teniserke je završena
peng šuai - Copyright Profimedia

Nakon što se i pored nekoliko pojavljivanja u Kini svetska javnost nije smirila tražeći odgovore od kineskih vlasti odgovore o sudbini teniserke Peng Šuai, stvar je u svoje ruke uzeo predsednik Međunardonog olimpijskog komiteta Tomas Bah.

On je telefonom uspeo da kontaktra sa 35-godišnjom teniserkom i prilikom polučasovnog razgovora dobije uveravanje da je sa njom sve u najboljem redu. Kako Rojters saznaje bila je umirujuća prilikom Bahovog poziva, tako da bi posredovanje Nemca moglo da relaksira napetost koja se pojavila između Kine i ostatka sveta zbog sumnji da je Pengova nestala.

Ona je bahu objasnila da je bezbedna, da živi u svojoj kući u Pekingu i da bi volela da se poštuje njena privatnost. Ovom razgovoru su prisustvovali Finkinja Ema Termo kao predsednica Komisije za sportiste, kao i Li Lingvej član OK Kine.

- Odahnula sam kada sam videla da je Peng Šuai dobro, što je bila naša glavna briga - rekla je bivša finska hokejašica.

- Delovala je opušteno. Ponudili smo joj našu pomoć i dali joj mogućnost da ostane u kontaktu u bilo koje vreme, za šta je ona rekla da ceni takav odnos.

Problem oko Pengove je nastao kada je na kratko na kinskoj društvenoj mreži izašla njena objava da je bila žrtva silovanja od strane 75-godišnjeg visokog zvaničnika kineske vlade Džanga Gaolija. Nakon toga se nije pojavljivala u javnosti, pa se pojavila sumnja da joj se nešto loše dogodilo ili da nije bila na slobodi.

Znbog toga su brojni asovi svetskog sporta podigli glas, pa je čak postojala pretnja da bi neki bojkotovali naredne zimske OI u Pekingu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike