Hamilton i Mercedes varaju? Čelnici Red Bula i dalje zbunjeni njihovom brzinom: "Nešto se sigurno dešava"

17.11.2021

17:17

0

Autor: 24sedam

Da li aktuelni šampion i njegov tim krše pravila? Ili ih "savijaju"?

Hamilton i Mercedes varaju? Čelnici Red Bula i dalje zbunjeni njihovom brzinom: "Nešto se sigurno dešava"
Tan2021-11-14_193245498_1 - Copyright Tanjug/AP Photo/Andre Penner

Red Bul je zvanično zatražio objašnjenje oko toga da li je rival za titulu Mercedes legalno koristio zadnje krilo tokom trke u Sao Paulu, kada je njihov bolid naglo ubrzao.

Mercedes je slavio na Interlagosu, iako je šampion Luis Hamilton startovao sa 10. pozicije. On je Maksu Ferstapenu oteo pobedu pretekavši ga u finišu trke, čime je zadržao nadu da će doći do rekordne osme titule prvaka. On je inače kažnjen zbog prekršaja tokom kvalifikacija.

Hamilton je trebalo da ima višu poziciju, jer je dominirao tokom kvalifikacija, ali je njegovo zadnje krilo prekršilo tehnička pravila, u smislu koliko će se široko otvarati tokom korišćenja DRS-a.

Posle se ispostavilo da je diskvalifikacija bila kontroverzna, jer je utvrđeno da je Ferstapen dirao krila posle kvalifikacija, ali on je prošao sa finansijskom kaznom od "samo" 50.000 evra.

Ipak, zadnje krilo i novi moter omogućili su Hamiltonu da ostvari veliku pobedu.

Šef Red Bula Kristijan Horner ostao je zbunjen time kako je Britanac mogao da ide tako brzo pravolinijski, uprkos tome što je imao veliku količinu strujanja vazduha, koja bi inače usporila ubrzanje automobila.

- Čestitam Mercedesu i Luisu, bili su vrlo brzi. Nisi mogao da se trkaš sa njima. Branili smo se koliko smo mogli. Maks je dao sve od sebe i dobro je trkao. Njihova pravolinijska brzina je zaista impresivna. Maks nema odbranu od tog njihovog novog motora, svaki vozač bi imao 0,4 sekunde da zatvori preticanje. Da je Mercedes bio unutar 0,9 sekundi, došao bi u zonu kočenja na kraju ravnice. To je moćno oružje na brzim stazama – ispričao je on.

Red Bul se, međutim, interesuje za Mercedesovo savijanje zadnjeg krila, što je dovelo do toga da je Ferstapen ispitivao Hamiltonov bolid posle kvalifikacija.

Treba reći da zvanična žalba još nije uložena, jer Horner i njegov tim hoće da sakupe više dokaza.

- Nećemo se žaliti na Sao Paulo. Važno nam je da razumemo odakle tolika brzina. Oni imaju novi motor i količine aerodinamičkog pritiska nivoa VN Monte Karla. Kada je pretekao Maksa na toj krivini, bio je 30 kilometara na sat brži od njega. Moramo to da razumemo, a FIA treba da reguliše ovaj sport. Verujemo njihovim testovima.

Ferstapen je i dalje sumnjičav.

- Imamo svoje sumnje, a ja i dalje mislim da se nešto dešava sa glavnom ravni zadnjeg krila, što im daje vrhunsku brzinu. Očigledno je da se nešto dešava.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike