Tragedija od koje se svet nikad nije oporavio: Lucidni "Sic" nas je napustio pre 10 godina (VIDEO)

23.10.2021

07:55

0

Najpopularniji cirkus na dva točka, Moto GP, nastavlja se ovog vikenda, a u isto vreme se i obeležava jedan od najstrašniji događaja na stazi - pogibija Marka Simončelija

Tragedija od koje se svet nikad nije oporavio: Lucidni "Sic" nas je napustio pre 10 godina (VIDEO)
profimedia-0105742121 - Copyright Profimedia

Na današnji dan pre 10 godina, preko 100.000 navijača na stazi Sepang u Maleziji prisustvovalo je padu u najmanju ruku neobičnog i pretalentovanog vozača koji je auto-moto svet zavio u crno.

Udes se dogodio već u drugom krugu, nekih četiri minuta po početku trke, kada je Simončeli, tada vozač San Karlo Gresini Honde, izgubio kontrolu nad motorom i počeo da pada u desnu stranu.

Kolin Edvards iz tima "Jamahe Tek 3" nikako nije mogao da izbegne nesrećnog Marka koji je proklizavao po stazi, a da stvar bude još gora, na njih dvojicu naleteo je i Valentino Rosi, koji je ipak uspeo da ostane na motoru, van staze.

Udar je bio toliko jak da je Simončeliju spala kaciga sa glave. Bez obzira što nije izgubio svest dok je ležao na stazi, povrede su opisane kao veoma ozbiljne, ispostavilo se i smrtne prirode, Marko nije izdržao i preminuo je tog 23. oktobra.

Visok, što je retkost u ovom sportu, brz na jeziku i brz na stazi, bez mnogo razmišljanja.

Simončeli je oduševljavao ljubitelje dvotočkaša svakog drugog vikenda, a greške koje je često pravio činile su ga samo još boljim zbog čega je sa pravom "pikiran" kao naslednik velikog Valentina Rosija.

Već sa 15 godina je osvojio evropsku titulu do 125 kubika, da bi 2003. prešao u Svetsku seriju, a prvi trijumf upisao na "potopljenom" Herezu.

Godinu dana pre pogibije pridružio se kraljevskoj klasi, a za to vreme uglavnom je bio projektovan za podijum.

Sa svega 24 godine čekale su ga velike stvari koje nije doživeo.

Lucidnost na stazi, hrabrost kojom je pravio razliku i uveo novi nivo po tim parametrima u Moto GP, jedni su od razloga zbog kojih je Simončeli sa pravom jedan od velikana koji živi kroz svaku potrošenu gumu, obilazak u krivini, pun gas na startnom ciljnom pravcu...

Riposa in pace, grande Marco!

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike