Ljubav i "jedenje džigerice", kad si roditelj umesto roditelja: Ženski vaterpolo iz ugla Ivane Ćorović za 24sedam

19.10.2021

09:12

0

Ivana je deo selektorskog tandema sa Draganom Ivković, one žive za ženski vaterpolo u Srbiji

Ljubav i "jedenje džigerice", kad si roditelj umesto roditelja: Ženski vaterpolo iz ugla Ivane Ćorović za 24sedam
Ženska vaterpolo reprezentacija Srbije - Copyright Privatna arhiva/Ivana Ćorović

Ženska juniorska vaterpolo reprezentacija Srbije osvojila je osmo mesto na Svetskom prvenstvu.

Naviknuti na uspehe i medalje uglavnom konstatujemo da to "može i mora bolje", olako zaboravljajući šta to te devojke ili devojčice prolaze u bazenu i van njega da bi predstavljale Srbiju.

Na Svetskom prvenstvu u Izraelu zapravo je napravljen veoma dobar rezultat. Nedostajalo je malo više sreće pa da šampionat završe kao sedme, ali poraz od domaćina na peterce u poslednjem meču nije ništa strašno.

Rekli bismo da je "strašnije" ono što te devojčice prođoše na putu do osmog mesta. Mora se istaći i da su samo golmanke bile 2001. godište, te da je većina igračica bila dve godine mlađa od konkurencije.

Ono što se nikako ne sme zaboraviti i što je potrebno uvek naglašavati jeste činjenica da se te devojčice odriču bukvalno svega. Treninzi u bazenu, treninzi van bazena, slobodnog vremena za druženje sa vršnjacima gotovo da uopšte nema... Tako izgledaju njihovi dani, tako im je izgledalo i ovo leto.

Reprezentacija Srbije je svetinja za svaku od njih, da se razumemo, nema tu nikakve zarade, pa je samo ljubav prema sportu i domovini ono što ih vodi ka bazenu umesto ka "blejanju sa ekipom iz kraja".

Da kažemo - deca vaspitana na pravi način. Roditelji su, i sami žrtvujući mnogo toga, odradili dobar posao u životnim vodama. U pravoj vodi na bazenima vode ih njihovi "drugi roditelji", treneri koji su im sve kada su negde tamo, daleko od kuće, na nekom tamo takmičenju.

Upravo na tu temu pričali smo sa Ivanom Ćorović, koja zajedno sa Draganom Ivković čini selektorski tandem i vodi računa o devojčicama i devojkama iz reprezentacije. Ovako za 24sedam Ivana opisuje posao rada u stručnom štabu Srbije.

- Imati ulogu roditelja, a ne biti njihov roditelj. Da grdite, savetujete, dižete i volite. Svaku od njih onako kako njoj treba. Da sa njima prolazite sve dečje bolesti, pa i one ostale. Da se radujete svakoj njihovoj maloj pobedi i bude vam teško zbog njihove tuge - već na početku, jasno, Ivana nam daje do znanja da je celim bićem u svom poslu.

- Da ih gledate kako rastu i pomažete im na tom putu. Kada vam "jedu džigericu" da ne odustajete od njih, jer znate da vrede. Da ih posmatrate na dugoročnom planu, a ne od danas do sutra. Kada vam kažu da od njih nema ništa, da ih čuvate i da im držite leđa, jer ih znate u dušu i znate šta i koliko mogu, čak i kada one to ne vide. Kada vam dođe da dignete ruke od svega i odete u vinograd, da se ipak trgnete i krenete dalje. Da im date srce i celo svoje biće, i da nekada nemate snage ni za sebe.

E kad sve to rešite sami sa sobom, poručuje Ivana, onda na red dođe nagrada.

- A onda one to osete. Počnu da vam veruju. I vraćaju. Ne govore, ali pokažu. Energijom, pričom, pogledom, zagrljajem. Voćnim produktima. Ljubavlju! To cenu nema. Jer one od ovog sporta ne žive. A žive ovaj sport. I odriču se mnogo čega. Kao i mi koji sa njima radimo. Ko ne siđe u naš rudnik, ne može to da razume. Ali one znaju. I samo je to važno.

Ivana Ćorović za kraj, uz citat mudrosti iz knjige "Mali Princ", šalje poruku svim svojim pulenkama, ali i ljudima koji su bili uz vaterpolistkinje Srbije u prethodnom periodu.

- Još jedno naporno leto je za nama. Hvala devojčice, devojke. Hvala kolege. I hvala svima vama koji nam šaljete dobre misli i pozitivnu energiju, koja nam je i te kako potrebna. "Samo se srcem dobro vidi. Suština je očima nesaglediva."

Ženska juniorska vaterpolo reprezentacija osvojila je osmo mesto na Svetskom prvenstvu. Posle razgovora sa Ivanom, odnosno u vašem slučaju posle čitanja teksta, zaključak se nameće sam - BRAVO, DEVOJKE!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike