24sedam predstavlja istorijski, "last dance", NFL plej-of

09.01.2021

08:40 >> 10:10

0

Autor: Adam Štulić

Ko će osvojiti trofej Vins Lombardi

24sedam predstavlja istorijski, "last dance", NFL plej-of
Copyright Profimedia

Ligaški deo sezone je završen, vreme je za početak istorijskog plej-ofa NFL lige. Od ove sezone doigravanje za šampiona SAD u američkom fudbalu prošereno je sa 12 na 14 učesnika, što je dovelo do super vajld kard runde, koji će se ovog vikenda igrati u šest mečeva.

S obzirom na veći broj učesnika u doigravanju, došlo je i do male promene sistema takmičenja, pa će od sezone koja ulazi u završnu fazu, privilegiju da preskoči prvo kolo imati samo prvoplasirani timovi konferencija – branilac titule Kanzas siti Čifsi i Grin bej Pejkersi.

Osim po novom sistemu, predstojeći plej-of NFL biće istorijski i po tome što će prvi put u njemu učestvovati pet kvoterbekova od 37 godina i starijih. Legendarni Tom Brejdi će u 43. godini, posle višegodišnje dominacije sa Nju Inglandom, pokušati do trofeja Vins Lombardi” da dovede Tampu Bej, a direktni rivali će mu biti Dru Bris (41 – Nju Orleans), Filip Rivers (39 – Indijanapolis), Ben Rotersberger (38 – Pitsburg) i Eron Rodžers (37 – Grin Bej).

U svojevrsni “last dance” plej-of, pet legendarnih organizatora igre unose 107 učešća u doigravanjima i 10 šampionskih prstenova iz 20 Superbolova, a zanimljivo je i to što se svi nalaze među najboljih osam kvoterbekova svih vremena po broju tačdaun dodavanja.

– Sve stari momci. Znam da ne biste koristili te reči, ali reći ću ih ja umesto vas. To je “cool”. Zanimljivo je biti deo ovoga sa njima – rekao je “Big Ben” Rotersberger.

Bafalu će predstojeće učešće u plej-ofu protiv Indijanapolisa biti treće u poslednje četiri godine, pošto 17 godina pre toga nisu uspeli da se izbore za doigravanje.

Bilsi će ove sezone pokušati konačno da prekinu “Superbol prokletstvo”, s obzirom da su od 1990. do 1993. godine igrali i izgubili četiri uzastopna meča za šampionski tron. Takođe, Bafalo će protiv Koltsa igrati plej-of utakmicu na domaćem terenu prvi put posle 25 godina, i teško da će imati bolju priliku da prekinu gubitnički niz u doigravanju, u kojem nisu pobedili od 1995. godine.

Vašington je do nastavka takmičenja po završetku ligaškog dela sezone došao kao 31. tim lige po ofanzivnoj efikasnosti, što je četvrti najgori učinak plej-of timova u poslednjih 15 godina. Ipak, ovaj podatak, barem što se tradicije tiče, ne bi trebalo previše da raduje i opusti Tampu bej, s ozbirom da su prethodna tri tima izašli kao pobednici iz prvih plej-of utakmuica tih sezona. Bakanirsi su, s druge strane, čekali 13 godina i šestostrukog NFL šampiona Toma Brejdija, da ih dovede do plej-ofa.

Uspeh Tampa Beja bi sigurno privukao znatno veću pažnju, da Klivlend sa debitantom na klupi Kevinom Stefanskim ove sezone nije prekinuo najduži NFL “plej-of post”. Braunsi su u doigravanje ušli posle 18 godina, dok je legendarni trener Bil Beliček s Nju Inglandom, u prvoj sezoni bez Toma Brejdija, ostao bez mogućnosti da se bori za šampionski prsten prvi put od 2008. godine.

Najveći izgledi za osvajanje “Lombardijevog trofeja” daju se braniocima titule Čifsima, koji su na prošlosezonsku Superbol pobedu čekali pola veka. Kanzas u plej-of ulazi kao kao najbolji tim u ligi, sa samo dva poraza, od kojih je drugi došao u revijalnom, poslednjem meču ligaškog dela sezone.

Pročitajte još

Sa skoro identičnim sastavom u odnosu na šampionski iz prošle sezone, deset uzastopnih trijumfa pre nego što su poraženi od Los Anđeles Čardžersa, jedna od najvećih prednosti Kanzasa je maestralnim Patrik Mahoms. Deseti pik na drafutu iz 2017. je u prethodnoj takmičarskoj godini postao tek drugi afroamerički kvoterbek MVP velikog finala, treći koji je osvojio Super bol i drugi najmlađi, posle Bena Rotersbergera, koji je uz šampionski prsten poneo epitet najkorisnijeg igrača jednog od najvećih sportskih događaja na planeti.

Jedan od glavnih konkurenata za tron mogao bi da im bude Pitsburg, koji je lošim završetkom ligaškog dela sezone značajno pokvario utisak i “nadvio oblak sumnje” pred ulazak u borbu za rekordni sedmi Lombardijev trofej. Stilersi su takmičarsku godinu otvorili sa 11 uzastopnih pobeda, da bi sa četiri neuspeha u poslednjih pet utakmica navijačima “uvukli” sumnju pred pokušaj da prestignu Nju Ingland po broju pobeda u Superbol mečevima (trenutno su izjednačeni na čelu timova sa najviše trijumfa u istoriji završnih utakmica – šest).

VAJLD KARD VIKEND

NFC
Nju Orleans Seints – Čikago Bers (10.01. – 22.40h)
Sijetl Sihouks – Los Anđeles Rams (09.01. – 22.40h)
Vašington – Tampa Bej Bakanirs (10.01. – 02.15h)

AFC
Bafalo Bils – Indijanapolis Kolts (09.01. – 19.05h)
Pitsburg Stilers – Klivlend Brauns (11.01. – 02.15h)
Tenesi Titans – Baltimor Rejvens (10.01. – 19.05h)

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike