Uroš Stevanović, za 24sedam, najavljuje lepše dane srpskog vaterpola: Možda posle OI bude još iznenađenja

20.01.2021

19:13 >> 22:59

0

Autor: Adam Štulić

Trener vaterpolista Radničkog o sezoni Kragujevčana i klupskim temama

Uroš Stevanović, za 24sedam, najavljuje lepše dane srpskog vaterpola: Možda posle OI bude još iznenađenja
Copyright MN Press

Pred srpskim vaterpolom je svetla budućnost. To je zaključak koji može da se izvede iz razgovora sa trenerom kragujevačkog Radničkog Urošem Stevanovićem, koji je godinama unazad bio učesnik najvećih klupskih i reprezentativnih uspeha jednog od najtrofejnijih sportova u zemlji.

Da njegove reči imaju dobro utemeljenje pokazuju ovosezonski rezultati i podatak da Srbija posle dugo vremena u nokaut fazi evropskog takmičenja ima tri predstavnika (Radnički, Crvena zvezda i Novi Beograd igraju osminu finala Len Kupa), a s obzirom da je na glavnoj pozornici pristutan dovoljno dugo da između njega i srpskog vaterpola može da se stavi znak jednakosti, Uroševe ohrabrujuće prognoze dodatno dobijaju na težini.

– Da li korona, da li ambicije tih stranih klubova gde su igrali naši igrači, tek vraćanjem potencijalnih reprezentativaca sigurno da se podigao kvalitet i sigurno će to značiti svim mladim igračima u našoj ligi da uz malo starije brže sazre – rekao je Stevanović za 24sedam i dodao:

MN Press

– Strahinja Rašović je došao kod nas, Miloš Ćuk u Novi Beograd, dok je Zvezda dovela Gavrila Subotića. Šabac se dobro pojačao sa nekoliko reprezentativaca sa šireg spiska, a Partizan je na polusezoni vratio našeg zlatnog olimpijca Stefana Mitrovića. Uz to, neki mlađi igrači, koji su igrali ovde, su u međuvremenu sazreli, podigao se kvalitet prvenstva pa su samim tim i medijima interesantnije utakmice između tih četiri, pet ekipa koje imaju najviše ambicije u domaćem šampionatu.

Ambiciozni strateg Radničkog najavio je još lepše dane srpskog vaterpola.

– Sigurno je da neće biti samo “jedno leto”. Najviše sam upućen u situaciju u Radničkom, donekle u ostalim klubovima, mislim da svi imaju još veće ambicije, ne samo za sledeću godinu, nego i za malo duži period u budućnosti. Možda posle Olimpijskih igara bude još neko iznenađenje, možda se još neki reprezentativac vrati u srpski vaterpolo, sigurno će mnogo značiti.

NIGDE NE MOŽE DA SE RADI KAO OVDE
Strateg Kragujevčana je celu dosadašnju karijeru posvetio radu u Srbiji.
– Motiv je svakodnevni rad s ovim momcima. Nigde ne može da se radi na način na koji ja radim u Kragujevcu i sa momcima koji imaju ambicije da igraju u reprezentaciji Srbije i da osvoje Olimpijske igre u budućnosti. To je nešto što nema cenu, a nadam se da će ovakvi uslovi i način na koji radimo što duže potrajati.

Kragujevčani su u tekuću sezonu ušli s najvišim ambicijama, koje ni virus korona nije uspeo da osujeti.

– Korona je na nas imala više pozitivnih nego negativnih stvari. Pandemijom i finansijskom krizom, smanjivanjem ugovora u Mađarskoj, konkretno Egeru i OSC, dobili smo Strahinju i crnogorskog reprezentativca Aleksu Ukropinu. Pošto je polovina ekipe preležala virus u prvom talasu proletos, a drugi deo tima smo, uz preventivu na kojoj insistiramo, uspeli da zaštitimo, u sezonu smo ušli s još većim ambicijama, tako da Kovid-19 nije nimalo uticao, kako na sportski, tako ni na organizacioni deo kluba.

Prolazno vreme na polusezoni je zadovoljavajuće.

– Imali smo poraz od Novog Beograda u drugom kolu u gostima, što nas je trglo za nastavak sezone. Kup je trebalo da bude neka kruna dosadašnjeg dela, odigrali smo odlično polufinale, ali u finalu nismo bili na svom nivou iz više razloga koje smo već izanalizarli i ostavili za sobom. Zvezda je odigrala odlično i sasvim zasluženo osvojila Kup, nama ostaje žal jer smo ostali bez jednog trofeja. Sada se malo stvara i imperativ pred borbu za titulu, ali do tada ima još mnogo da se igra, da se završi ligaški deo, pa plej-of. U Jadranskoj ligi i Evropi smo ispunili cilj. Posle pet godina ponovo smo na Fajnal foru regionalne lige kao jedini srpski predstavnik u društvu tri hrvatska kluba.

Put do F4, koji će se u martu održati u Zagrebu nije bio lak i vodio je preko polufinalnog turnira u Dubrovniku, gde su se Kragujevčani, kao i ostali učesnici, susreli s pojačanim merama zaštite od virusa korona.

MN Press

– Bio je “balon”, ali ne skorz zatvorenog tipa. Ekipe su bile u hotelu, išli smo do bazena i nazad jer su mere u Hrvatskoj malo oštrije nego god nas. Tamo uopšte ne rade ugostiteljski objekti, mislim da samo dva hotela rade. Imali smo prostora da u transportu svratimo do marketa i to je bilo jedino što smo mogli – kazao je Stevanović i dodao da im takva situacija nije dodatno otežala posao:

– Sad je rukometno prvenstvo, pa čitamo razne intervjue trenera i igrača, kao i tenisera pred Melburn… Ne bih rekao da je teško. Drugačije je, jednostavno moraš da se prilagodiš, važno je da se igra. Bilo bi teško da se ne igra, da treniramo na suvo, da su ugasili takmičenja. Drugačije je i specifično, nije lako da se navikneš, ali bolje da ima razloga zbog čega radimo, treniramo i bavimo se sportom. Teško je da se radi u rudniku, a ovo je uživanje.

PARTIZAN NA DOBROM PUTU
Stevanović je najveći deo svoje dosadašnje karijere proveo u Partizanu, gde je prošao put od rada s mlađim selekcijama do trenera prvog tima.
– Ceo život sam proveo na Banjici. Od 1991. kada sam došao, pa do 2013. godine kada sam stigao u Kragujevac. Sve nas raduje, ne samo nas koji smo odrasli na Banjici, nego sve ljubitelje vaterpola, da se crno-beli podižu. Mislim da su promene pozitivne, već imaju prve naznake nekih stvari kojima treba da vrate na staze stare slave. Treba da pustimo sve te momke i ljude koji su se vratili u Partizan da rade u miru, bez imperativa. Nadam se da će crno-beli kroz koju godinu biti konurent za trofeje u domaćem šampionatu, a nadam se i u Evropi.

Vaterpolo je jedan od retkih sportova koji nije mnogo trpeo zbog virusa korona.

– U našem prvenstvu su odigrana sva kola i to je pozitivan utisak. Nijedna ekipa nije u zaostaku u prvom delu sezone, sve je nadoknađeno, uprkos odlaganjima i bolestima koje su pogodile neke timove. Što se tiče Evrope, uvek su se prvo igrala dva kvalifikaciona turnira, tako da se ni tu ništa nije promenilo. Od osmine finala Len Kupa Len kreće eliminacioni sistem u dve utakmice.

Ipak, nije moglo sve da bude idealno.

– Ostaje žal zbog Jadranske lige, jer Zvezda, Šabac, Radnički, Partizan imaju sada veći kvalitet u odnosu na prošlu godinu i šteta je što se ne igra ligaški sistem. Ali, veoma je bitno što se našla dobra volja i energija da se regionalna liga održi i ove godine. Pandemija diktira kalendar takmičemnja u domaćim šampionatima sve tri zemlje, tu su i evro takmičenja, tako da je ove sezone moralo da se igra turnirski. Nadam da ćemo od septembra da se vratimo starom formatu i ligaškom takmičenju.

Kragujevčani će na završnom turniru A1 Jadranske lige jedini braniti čast srpskog vaterpola u društvu tri hrvatska rivala – zagrebačke Mladosti, duborvačkog Juga i splitskog Jadrana.

– Glavni cilj je bio da se plasiramo na F4. Znali smo da bi Jadran iz Herceg Novog trebalo da nam bude glavni konkurent za završni turnir, međutim pojavili su Primorac i Solaris koji su odigrali odličan turnir, možda i više od njihovih mogućnosti. Uopšte nije bilo lako. Nažalost, s Jugom smo igrali između duela sa Jadranom i Primorcem, koji je za nas bio finale, pa smo morali da žrtvujemo rezultat protiv tima koji je kandidat za prvaka Evrope. Ukoliko i može da se kaže da je rezultat žrtva protiv Juga na njegovom terenu u Dubrovniku. Ostaje žal što s njima nismo odmerili snage u najjačem sastavu, ali se nadam da ćemo u budućnosti moći da igramo protiv najboljih evropskih ekipa.

Pročitajte još

Rival Radničkom u polufinalu biće domaćin turnira Mladost.

– Oni su prošle godine osvojili Jadransku ligu, pobedili su Jug u finalu, sada igraju na svom bazenu. Imaju izuzetnu ekipu i za Ligu šampiona, ali su ispali u kvalifikacijama. Sigurno su favoriti u Zagrebu protiv nas, ali imamo i mi svoj kvalitet i naše želje. Ne zavisi sve os nas, ali ćemo sigurno pružiti svoj maksimum i pokušati da ih iznenadimo.

Pre odlaska na Fajnal for regionalne lige, Uroša Stevanovića i njegove izabranike čeka dvomeč osmine finala Len Kupa protiv Strazbura.

– Sigurno ni malo lak protivnik. Ekipa su sa puno internacionalaca, tri francuska reprezentativca, jednim crnogorskim, četiri hrvatska igrača i trenerom iz Hrvatske. Strazbur zna da igra vaterpolo, još su zvanični šampioni Francuske, s obzirom da je prošle godine bio prekinut šampionat, a i tada su bili u vrhu. Pratili smo ih, nisu nikako za potcenjivanje, a ne možemo da kažemo ni da smo mi favoriti. Videćemo kako ćemo i mi i oni dočekati ta dva duela krajem februara i početkom marta. Šansu vidimo u našem kvalitetu, pre svega – kazao je Uroš Stevanović..

NAŠE AMBICIJE SU MNOGO VEĆE
Kragujevčani su jedan od primera kako sistemskim radom može da se stigne do zavidnog, kako takmičarskog, tako i organizacionog nivoa.

– Radnički je 2014. na 2015. godinu bio praktično ugašen. Napustili su ga svi ljudi iz organizacije, iz Uprave. Ostao je Jugoslav Vasović kao sportski direktor i ja. U nekom našem internom dogovoru, videli smo da situacija u vaterpolu u Srbiji, u tom trenutku, uopšte nije bila svetla. Partizan je tonuo iz godine u godinu, Šabac se tek pojavio, Zvezda nije imala svoj bazen, seljakala se, Novi Beograd nije ni postojao. Videli smo da u Kragujevcu, s ovim uslovima, bazenom i brojem dece koja su krenula da treniraju, možemo da napravimo bazu za srpski vaterpolo, da radimo na način na koji želimo i da budemo na nivou ka kojem idemo. Još nismo tu stigli, naše ambicije su mnogo veće, ali dok svake godine pravimo iskorak više nema razloga da razmišljamo u nekom drugom pravcu.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike