Velika šampionka prelomila: Zahvalna sam na svakom centimetru, okrećem novu stranicu... Gotovo je!

19.02.2021

11:34 >> 11:52

0

Autor: M. R.

Hrvatska atletičarka Blanka Vlašić objavila kraj karijere

Velika šampionka prelomila: Zahvalna sam na svakom centimetru, okrećem novu stranicu... Gotovo je!
Copyright MN Press

Došao je kraj velike karijere. Hrvatska atletičarka Blanka Vlašić (37), čiji su skokovi u vis ostavljali bez daha čak i one koji nisu najveći obožavateji kraljice sportova, donela je odluku da se povuče i završi ovu atletsku bajku. U njenoj kolekciji će ostati čak 19 velikih svetskih medalja… Jedino zlato koje nije uspela da osvoji je olimpijsko.

Još od Rija se trudim da “zakrpim” povredu, pune četiri godine nade da ću još jednom stati pred letvicu i izazvati samu sebe. Dišem sport od svog rođenja, skok u vis je nedeljivi deo mene i tako će uvek biti. Zato sam pustila da odluka o prestanku karijere dođe prirodno – rekla je Blanka u saopštenju. – Mnogi su još pre osvojene bronze na OI u Brazilu govorili da treba da odustanem, kako sam već mnogo toga postigla. Ali, da sam ih slušala ne bih osvojila još jedno olimpijsko odličje, medalju koja mi posebno znači jer sam je osvojila doslovno sa jednom zdravom nogom. To takmičenje je izvuklo sve iz mene, pa i ono što nisam znala da imam.

Pročitajte još

Godine posle Rija donele su mnogo toga teškog za Blanku…

Bezbroj rehabilitacija, tretmana, nadu, pa razočarenje i tako u nedogled. Ipak, iako bi posmatračima sa strane bilo na prvi pogled jasno da je vreme da se posvetim novim izazovima u životu, odluka je bila samo moja. Pre nego što je došla, prošla sam faze tugovanja i za mene je to bio najteži period u životu. I tek posle svega toga, tokom jednog sasvim odbičnog i mirnog dana, srce mi je reklo: “Gotovo je”. Znala sam da je vreme i bila sam potpuno mirna. Čak suprotno, osetila sam olakšanje koje ne bih imala da sam “išla preko reda” i naprasno stala onda kada su mnogi mislili da treba.

Blanka se zahvalila ljudima koji su uvek bili uz nju.

Pročitajte još

U tom kompletnom procesu imala sam veliku podršku porodice, oca i trenera Joška, Bojana i prijatelja. Znali su da je to borba kroz koju moram sama da prođem i da se izborim za odluku čiste glave. Svaki sportista će me razumeti – rastanak nije lagan. Ostavljamo iza sebe velike emocije, osvojena takmičenja, pobede nad samima sobom, veličanstvene trenutke koje se rečima ne mogu opisati. Ali, to sve ostaje deo nas. Deo koji nosimo u budućnost. I ja nosim sve svoje uspehe i neuspehe i utkat ću ih u neku novu priču. Stoga ću uvek ostati u sportu. Svojim iskustvom i znanjem želim trajno i aktivno doprinositi daljem razvoju svetske atletike i sporta uopšte.

Za kraj Vlašićeva je poručila sledeće:

Ponosna sam na svoju karijeru. Pre svega zahvalna sam Bogu na blagoslovu talenta i okolnostima u kojima je taj talenat mogao da procveta. Prijateljima i navijačima koji su verovali i skakali zajedno sa mno. Iako je atletika individualni sport, uvek sam se osećala kao deo ekipe, jer nisam skakala samo za sebe. Istrčati počasni krug sa hrvatskom zastavom za mene je bila uvek najveća čast. S mirom u srcu, zahvalna na svakom centimetru i svakom pesku, okrećem novu životnu stranicu.

MN Press

Blanka je stasala uz oca i trenera Joška Vlašića, pobednika Mediteranskih igara i današnjeg hrvatskog rekordera u desetoboju na takmičenju 1983. u Kazablanki, po kojoj je atletičarka dobila ime.

Sportista umire dva puta. Drugi put biološki, a prvi put kada završi sportsku karijeru. U oba slučaja podvučeš crtu, osvrneš se i postaviš pitanje: “Da li je vredelo? Da li sam dobro potrošio svoje vreme?”. Blanka ko Blanka, sklonija je tome da podseti šta je propustila da ostvari i nepravedno da crnim kapima prednost naspram mora beline. Kada smo ovih dana prebirali po njenim uspesima, osetio sam veliko poštovanje i divljenje, kao da se dogodilo negde drugde, nekom drugom, nekada davno. Ti, Blanka, nisi samo radila po smortskim merama velike stvari, već si to radila na potpuno čist i pošten način, ne skrivajući da si ulazila u srca ljudi u celom svetu. Učinila si ponosnom svoju državu, grad, porodicu, sportsku a posebno atletsku zajednicu. Srećan sam što mi je bilo dozvoljeno da bude deo tog tvog puta. Tata – prokomentarisao je kraj ćerkine karijere Joško Vlašić.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike