Holanđani i dalje uz svog odbojkaša, silovatelja devojčice: Skandalozna odluka naišla na osude javnosti (FOTO)

28.06.2024

20:20

0

Van de Velde će ipak učestvovati na Igrama u Parizu, MOK prebacio odgovornost na nacionalni komitet

Holanđani i dalje uz svog odbojkaša, silovatelja devojčice: Skandalozna odluka naišla na osude javnosti (FOTO)
Copyright Tanjug/AP Photo/Florian Schroetter, File

Odbojkaški savez Holandije i dalje stoji iza svoje odluke da u olimpijski tim za Igre u Parizu uključi Stivena van de Veldea, koji je prethodno bio osuđen na zatvorsku kaznu zbog silovanja 12-godišnje britanske devojčice.

Holanđanin, koji se takmiči u odbojci na pesku, upoznao je svoju žrtvu preko Fejsbuka, potom je otputovao iz Amsterdama u Veliku Britaniju, a zatim silovao devojčicu u Milgon Kinsu. Pošto je osuđen, Van de Veldeu je bilo dozvoljeno da zatvorsku kaznu odsluži u domovini, ali je pušten na slobodu posle samo 12 meseci.

Holandski savez je saopštio da se Van de Velde (29) "pokazao kao profesionalac i ljudsko biće za primer i da nema razloga da sumnjamo u njega posle njegovog povratka". Dodali su da je imao njihovu "punu podršku" i da je nakon puštanja zatražio stručno savetovanje, prenosi Skaj njuz.

U međuvremenu, Olimpijski komitet te zemlje rekao je da je Van de Velde ispunio sve kvalifikacione uslove za Olimpijske igre "i da je stoga deo tima".

- Razumem da uoči najvećeg sportskog događaja na svetu ovo može privući pažnju međunarodnih medija. Ne mogu to da preokrenem, pa ću morati da snosim posledice. To je bila najveća greška u mom životu - poručio je Van de Velde.

Organizacija za podršku žrtvama "Survivors Trust" je poručila da je odluka da se osuđenom silovatelju dozvoli učešće na Olimpijskim igrama dokaz da društvo ima ''šokantnu toleranciju'' prema seksualnom zlostavljanju dece.

- Silovanje deteta je planirano, proračunato i uključivalo je međunarodna putovanja i nesumnjivo je prouzrokovalo doživotnu traumu žrtvi, nepovratno promenivši tok njenog života. Kao društvo moramo da počnemo da prihvatamo pristup nulte tolerancije ovom gnusnom i skupom zločinu - saopštila je organizacija.

U saopštenju je dodato da je posebno uznemirujuća odluka Olimpijskog komiteta da silovatelja promoviše mladoj publici kao sportistu i osobu na koju mogu da se ugledaju. Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je objavio da je nominacija članova tima za Igre isključivo odgovornost nacionalnih komiteta.

Ova odluka Holanđana je pokrenula lavinu osuđujućih komentara.

- Osuđenom silovatelju deteta dozvoljeno je da se kvalifikuje na Olimpijske igre. Proglašen je krivim. On je registrovani seksualni osuđenik. Silovao je 12-godišnju devojčicu. Je*** odbojku, je*** Stivena van de Veldea i najvažnije je*** Olimpijske igre - bio je jedan od komentara, dok se u drugom takođe konstatuje da je to sramota za Svetsku odbojkašku federaciju FIVB.

Usledio je još jedan komentar.

- Odvratni ste. Stiven van de Velde je pedofil. Dobro izgleda, sportski je tip i mogao je da ima odnose sa toliko žena, ali je on kao metu izabrao 12-godišnjakinju i silovao je. Ne postoji opravdanje za to.

- Nijedan pedofil ili silovatelj deteta ne treba da predstavlja svoju državu na Olimpijskim igrama. To je šamar u lice žrtvama koje gledaju kako će silovatelju da aplaudiraju, kao da se ništa nije desilo - bio je još jedan od komentara.

U jednom se čak postavlja pitanje da li će možda druge ekipe bojkotovati meč sa Holanđanima. Ostaje da vidimo da li će se to i desiti. Van de Valde se za OI kvalifikovao u paru sa Metjuom Imersom, a Igre u Parizu održaće se od 26. jula do 11. avgusta.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike