Holandiju na Olimpijskim igrama predstavlja osuđeni silovatelj, MOK ćuti, javnost zgranuta!

27.06.2024

14:23

0

Autor: A. S.

Da li neko vidi problem u ovom slučaju?

Holandiju na Olimpijskim igrama predstavlja osuđeni silovatelj, MOK ćuti, javnost zgranuta!
Van de Velde i Imers - Copyright Profimedia

Početak Olimpijskih igara u Parizu se bliži, a dok euforija polako raste, pojavljuju se i sitni problemi, koji prolaze ispod "radara", ali i oni koje bi najradije svi da zataškaju.

Holandija je odabrala Stivena van de Veldea da predstavlja zemlju, a ovaj odbojkaš je osuđenog silovatelja dece, pa se bura podigla, a mediji svakodnevno izveštavaju o ovom slučaju.

29-godišnji sportista je u martu 2016. osuđena na četiri godine zatvora zbog silovanja 12-godišnje Britanke u Milton Kejnsu 2014. godine, a oslobođen je 2017. nakon samo 12 meseci zatvora.

Tada je i nastavio sportsku karijeru u odbojci na pesku, pa će sa 23-godišnjim partnerom Metjuom Imersom učestvovati na Olimpijskim igrama u Parizu.

Odbojkaški savez Holandije podržao je Van de Veldeov povratak na teren i učešće na Olimpijskim igrama, dok su sličnog mišljenja i u Holandskom olimpijskom komitetu. Međunarodni olimpijski komitet (MOK), koji upravlja Olimpijskim igrama, rekao je da neće intervenisati.

Inače, Van de Velde je u trenutku silovanja imao 19 godina, a žrtva 12. Odbojkaš je devojčicu kontaktirao putem Fejsbuka i otputovao u Veliku Britaniju kako bi se sreli, a kasnije se izjasnio krivim po tri tačke.

- Želim da ispravim sve gluposti koje su pisane o meni kada sam bio zatvoren. Nisam ništa od toga pročitao, namerno. Ali razumem da je to bilo prilično loše, da sam žigosan kao seksualno čudovište, kao pedofil. Da nisam, zaista nisam - rekao je odbojkaš po izlasku iz zatvora i dodao:

- Svako može da ima mišljenje o meni, ali pošteno je samo ako znaju i  moju stranu priče - naveo je Van de Velde i godinu dana kasnije u intervjuu medijima u domovini, priznao:

- Ne mogu to da preokrenem, tako da ću morati da snosim posledice. To je bila najveća greška u mom životu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike