Vučević otvorio Evropsko prvenstvo: Želimo da Beograd i Srbija budu centar vodenih sportova!

10.06.2024

21:32

0

Autor: G. F.

Beograd će 2026. godine biti domaćin Evropskog prvenstva u vaterpolu

Vučević otvorio Evropsko prvenstvo: Želimo da Beograd i Srbija budu centar vodenih sportova!
Miloš Vučević - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Došli su dani uživanja u Beogradu! Premijer Srbije Miloš Vučević svečano je otvorio Evropsko prvenstvo u vodenim sportovima koje će trajati do 23. juna.

Prvi čovek naše Vlade podestio je na događaj iz 1973. godine i pozdravio sve pristune, uvažene goste. Na svečanom otvaranju kratko su se obratili su se i Husein Al Musalam, predsednik Svetske federacije vodenih sportova, kao i Antonio Hoze Silva, Predsednik Evropske federacije vodenih sportova, koji su istakli da su uvereni da će Srbija i Grad Beograd biti odlični organizatori EP.

Pored njih svečanosti su prisustvovali i ministar sporta Zoran Gajić, državni sekretar za sport Marko Kešelj, predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek, proslavljeni vaterpolista Vanja Udovićić, bivša plivačica Miroslava Najdanovski i brojni drugi sportski radnici i sportisti.

- Siguran sam da su svaki narod i svaka država posebno ponosni na sportiste. Tako smo i mi ponosni na sve naše sportiste. Pre 51 godine Beograd je bio domaćin Svetskog prvenstva u vodenim sportovima, a sad smo, pola veka kasnije, u olimpijskoj godini domaćini Evropskog prvenstva - rekao je Vučević na gala ceremoniji otvaranja koja je počela intoniranjem himne Republike Srbije u izvođenju Nevene Božović.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Pred nama je izuzetna sportska godina, uskoro počinje i Evropsko prvenstvo u fudbalu, zatim i Olimpijske i Paraolimpijske igre, zatim slede nova takmičenja, a kad već idemo u budućnost moramo da pomenemo i EXPO 2027. koji će biti održan u Beogradu i koji će biti od izuzetnog značaja za našu državu u svakom, pa i sportskom smislu. Želimo da Srbija što češće bude domaćin velikih sportskih takmičenja - istakao je premijer Srbije.

Beograd će 2026. godine biti domaćin Evropskog prvenstva u vaterpolu.

- U okviru projekta EXPO 2027 biće izgrađen i novi centar za vodene sportove da bismo mogli ponovo da budemo domaćini velikih takmičenja mnogo brže nego kao sad kad smo čekali pola veka i da omogućimo našim sportistima najbolje moguće uslove - dodao je Vučević, pa za kraj poručio: 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Ako smem da najavim, mi želimo gospodine Antonio Silva, naravno uz podršku uvaženog gospodina Al Musalama, da kandidujemo Beograd, odnosno Srbiju za sedište Evropske asocijacije vodenih sportova. Žeimo da budemo u centru svih dešavanja u vezi sa vodenim sportovima, ne samo kao organizator jednog takmičenja. Ne želimo da prođe pola veka pa da opet budemo domaćini nego da budemo stalno aktivni i deo tog velikog procesa i sjajne sportske priče. Vama uvaženi sportisti želim sportsku sreću, uspeha, dobre rezultate, plasman na Olimpijske igre u Parizu, da predstavljate i sebe i svoje države na najbolji mogući način i pre svega da ponesete dobre utiske o Beogradu i Srbiji. To će biti najbolja pozivnica da se vidimo 2027. najkasnije tada ponovo u Beogradu. I kao što red nalaže i protkol kaže, proglašavam svečano Evropsko prvenstvo otvorenim, neka igre počnu, neka pobedi sport", zaključio je Vučević.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Takmičari iz više od 40 zemalja nadmetaće se na Evropskom prvenstvu u četiri discipline - plivanje, umetničko plivanje, skokovi u vodu i plivanje na otvorenim vodama.

Evropski šampionat u srpskoj prestonici je ujedno i poslednja prilika za plivače da se kvalifikuju za predstojeće Olimpijske igre u Parizu.

 

Od srpskih plivača olimpijsku normu za sada ima samo Andrej Barna, kao i muška štafeta na 4x100 metara u sastavu Andrej Barna, Velimir Stjepanović, Nikola Aćin i Uroš Nikolić.

Najrealnije šanse da se domognu olimpijske norme u pojedinačnim disciplinama imaju Anja Crevar i Velimir Stjepanović.

Takmičenja na EP će biti održana na tri lokacije u glavnom gradu Srbije - u Sportsko-rekreativnom centru "25. maj - Milan Gale Muškatirović", na Adi Ciganliji i u Sportskom centru "Košutnjak".

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike