Rusi u Tokiju neće predstavljati Rusiju: "Aru O Ši" umesto države, Čajkovski umesto himne

22.07.2021

11:31 >> 11:34

0

Svi su i dalje ljuti zbog suspenzije, ali Igre nikog ne čekaju

Rusi u Tokiju neće predstavljati Rusiju: "Aru O Ši" umesto države, Čajkovski umesto himne
Copyright Ilja Lešukov stiže na Olimpijske igre, Tanjug/AP Photo/Hiro Komae

Olimpijske igre počinju sutra, a ovakvo takmičenje nikada nismo gledali. Ne samo da zbog pandemije neće biti “praznik sporta” i što će se sportisti za medalje boriti bez publike.

Naš tim je spreman, imamo kompletnu satnicu Tima Srbije na ovim Igrama, koje su kao ni jedne druge.

Ali, ove Igre će biti posebne po još jednoj, sportski najupadljivijoj stvari: Na njima neće biti sportske velesile Rusije!

Ako ste zaboravili, to je posledica odluke Svetske antidoping agencije (WADA), koja je decembra 2019. suspendovala Rusiju na četiri godine iz SVIH međunarodnih takmičenja. To je bila kazna kada je utvrđeno da su podaci koje im je dostavila Ruska antidoping agencija manipulisani i menjani. Utvrđeno je da su to radile ruske vlasti da bi zaštitile “državni program dopinga”.

Žalba i konačna odluka

Ovo je izazvalo gnev ljubitelja sporta, a Rusija se žalila Sudu za sportsku arbitražu (CAS). Ovaj sud je kaznu umanjio. Umesto da suspenduje zemlju, sud je odlučio da njeni sportisti smeju da se takmiče na međunarodnim takmičenjima.

Ali, tokom dve godine moraće da nastupaju bez zastave zemlje, bez himne i, praktično, bez imena za koga nastupaju. Sportisti će morati da nastupaju kao “Neutralni sportisti”, odnosno “Neutralni tim”.

Kako će se, dakle, Rusi takmičiti na Igrama u Tokiju?

Artur Dalalojan, Tanjug/AP Photo/Natacha Pisarenko

Ovako.

Sportisti će predstavljati “Ruski olimpijski komitet” i koristiće skraćenicu “ROC” umesto imena zemlje iz koje dolaze. Na svim vidljivim mestima učesnika, uz ime će pisati “ROC”, a ne “Ruski olimpijski komitet”.

Na japanskom pismu, tradicionalnim japanskim znakovima, zvanim Gođuon, ROC se neće prevoditi, nego će ostati takav, a izgovaraće se kao “Aru O Ši”.

Ruski sportisti, odnosno ROC, nastupiće na paradi tokom otvaranja kao treći, odmah iza MOK-ovog Izbegličkog tima (Ai O Ši).

Umesto himne, Rusi su predložili svoju tradicionalnu pesmu “Kaćuša”, ali je to odbijeno, tako da će sada u slučaju medalje svirati deo Klavirskog koncerta broj 1, Pjotra Iljiča Čajkovskog. Iako ne znate pod tim imenom, melodiju sigurno znate:

Rusiju će predstavljati ukupno 328 sportista u 30 sportova. Od toga je 183 žena i 145 muškaraca.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike