Doping skandal na OI: Ukrajinka izbačena dan pre početka takmičenja pod sumnjivim okolnostima

27.07.2021

09:25 >> 09:29

0

Autor: Adam Štulić

Test rađen pre mesec i po dana, rezultati stigli tek u utorak

Doping skandal na OI: Ukrajinka izbačena dan pre početka takmičenja pod sumnjivim okolnostima
Copyright Julija Jelistratova foto: Profimedia

Ukrajinska trijatlonka Julija Jelistratova izbačena je sa Olimpijskih igara zbog pozitivnog doping testa, samo dan pre nego što je trebalo da počne takmičenje.

Ipak, ova priča se izvesno neće završiti samo na ovoj informaciji, pošto su iz njenog tima izneli niz sumnji u verodostojnost testa.

Prvi je to što je Ukrajinka u utorak dobila pozitivan nalaz na test koji je rađen još 5. juna.

– To je samo jedno od mnogo pitanja. Nedelju dana pre tog testa, Julija je dala krv i urin na testiranje. A onda je tri dana kasnije došla kontrola u našu kuću, što je sve deo procesa. I mi nemamo rezultate tih testova! Prvi test je u sistemu stajao kao negativan, a onda se promenio u pozitivan. Kako je to moguće – pita se muž ukrajinske olimpijke Vladimir Turbajevski, inače nekadašnji ruski šampion u trijatlonu.

Pošto je dobila pozitivan nalaz Julija je suspendovana, ali će ubrzo, zbog propisa, morati da napusti olimpijsko selo.

– Ovo je šok za nas. Ne možemo da shvatimo šta se dogodilo. Julija je bila takmičarka toliko godina, konstantno je imala negativne testove, čak je i poslednji test za bio negativan. A onda nas zadesi ovakva vest – kaže Turbajevski i najavljuje žalbu Sudu za sportsku arbitražu.

– Naravno da ćemo da se žalimo. Prvo ćemo da tražimo rezultat B uzorka. Ako ne dobijemo adekvatne odgovore, podnećemo tužbu i tražiti dokaz onoga za šta optužuju moju suprugu.

Iskusna trijatlonka (33) je u Tokiju trebalo da učestvuje na četvrtim Olimpijskim igrama, a kao jedan od potencijalnih razloga zbog kojih je test bio pozitivan u njenom timu vide i vakcinu protiv virusa korona.

Pročitajte još

– Četiri dana pre testa Julija je bila vakcinisana protiv korone. Ne znam, možda je zato rezultat lažno pozitivan. Šta ćemo s tim drugim testom koji je uzet dva dana posle prvog? Ako je zaista prvi test pozitivan, onda mora i drugi da bude. Zaista je mnogo otvorenih pitanja, a ne znamo odgovor ni na jedno – rekao je Turbajevski.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike