Amerikanci i WADA ljuti na CAS: Poražavajuća odluka

17.12.2020

18:10 >> 18:35

0

Autor: Adam Štulić

Visina kazne za Ruse nije se svima dopala

Amerikanci i WADA ljuti na CAS: Poražavajuća odluka
Copyright Pixabay

Sud za sportsku arbitražu u Lozani (CAS) doneo je odluku da ruski sportisti u naredne dve godine na velikim takmičenjima neće moći da učestvuju pod nacionalnom himnom i zastavom, zbog velikog doping skandala.

Takva odluka CAS, ipak, nije naišla na blagonaklone reakcije Svetske anditoping agencije (WADA) i njihovih kolega iz SAD. Podsetimo, WADA je tražila da se Rusi kazne četvorogodišnjom zabranom ruske himne i zastave na Olimpijskim igrama i Svetskim prvenstvima.

– Drago nam je što smo pobedili u ovom značajnom slučaju. Nismo zanemarili nijedan detalj tokom istrage, iako smo bili suočeni sa stalnim otporom i poricanjem iz Rusije, jasno smo dokazali slučaj u skladu sa zakonskim propisima – rekao je predsednik WADA Vitold Banka, koji nije krio razočaranje presudom CAS.

Pročitajte još

– Verujemo da je četvorogodišnja suspenzija bila primerena i razumna, ali WADA nije sudija već tužilac i moramo da poštujemo odluke Suda u Lozani. Bez obzira, ovo je i dalje najstroža odluka koja je izrečena bilo kojoj zemlji zbog krivičnih dela dopinga – kazao je Banka, dodavši da su ruske vlasti dobile priliku da stvari dovedu u red i pridruže se globalnoj antidoping zajednici u korist svojih sportista, ali su umesto toga nastavile putem poricanja i obmana.

Ništa manje razočarani nisu bili ni u antidoping agenciji SAD, čiji je generalni direktor Trevis Tajgart izrekao oštre kritike na odluku CAS.

– Prepoznajemo da je odluka Sportskog arbitražnog suda jednostavno poražavajuća. WADA i “čisti sportisti” pretrpeli su značajnu štetu. U ovoj fazi gnusnog dopinga koji je sponzorisan od ruske države, ovakva odluka je katastrofalan udarac po čistoću sportista, integriteta sporta i vladavinu zakona – rekao je čelnik američke antidoping agencije, dodavši da su “WADA i MOK zauzeli pogrešnu poziciju u prljavoj doping priči, koja je ponovo stavila politiku iznad principa”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike