Gvozdeni Majk je debitovao na današnji dan! "Razlupao" je Mercedesa i otišao sa 100 dolara u džepu! (VIDEO)

06.03.2024

08:54

0

Autor: D. N.

Prvi meč je gledalo 2.000 ljudi, ali je to bio samo početak jedne velike karijere

Gvozdeni Majk je debitovao na današnji dan! "Razlupao" je Mercedesa i otišao sa 100 dolara u džepu! (VIDEO)
Copyright Printscreen/YouTube/Classic Boxing Matches

Jedan od najboljih boksera svih vremena, Majk Tajson imao je profesionalni debi baš na današnji dan, 1985. godine. Tada 18-godišnjak je u Njujorku u prvoj rundi nokautirao Portorikanca Hektora Mercedesa. I tada je šira javnost upoznala čoveka koji će kasnije postati "Gvozdeni Majk" i bokserski šampion.

Sve je trajalo samo 47 sekundi, a meč je uživo pratilo oko 2.000 ljudi.

Mercedes je bio godinu dana stariji i imao tri poraza iz isto toliko mečeva, a Tajson se te borbe prisetio u autobiografiji "Apsolutna istina".

- Te večeri sam bio nervozan. Ali sam znao da mogu da ga pobedim, čim sam ga video u ringu - bile su reči sadašnjeg 57-godišnjaka. 

A da je svaki početak težak svedoči i finansijska strana ovog meča.

- Od tih prvih profesionalnih borbi nisam ni zarađivao. Za mog promotera (Džimi Džejkobs) je prva borba bila čist gubitak, ali mi je tada dao 500 dolara. Onda je od te sume uzeo 50 kako bi dao Kevinu (treneru Kevinu Runiju). Zatim je 350 dolara uplatio na moj račun u banci, pa sam ja nakon svega u džepu imao 100 dolara - naknadno je objasnio Tajson.

Pogledajte borbu.

Njegov prvi trener, Kus D'Amato koji mu je posle smrti majke bio i staratelj je gledao tu borbu, ali je u novembru te iste godine i preminuo. Tako da nije bio svedok velike karijere, ali i burnog života svog štićenika.

- Bio sam uzbuđen, ali me je posle u svlačionici Kus kritikovao. Pričao mi je da sam morao da držim ruke više, kao i da sam se igrao - prisetio se Tajson i razgovora sa mentorom.

Već tada je bilo jasno o kakvom je "bombarderu" reč, pošto je prvih 18 borbi na početku profesionalne karijere sve dobio nokautom.

Tajson je tokom karijere boksovao u 58 mečeva, upisao 50 pobeda, a 44 su bile nokautom. Imao je i šest poraza.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike